Η προσέγγιση του Ολλανδού αρχαιολόγου «θα προκαλέσει μια σεισμική δόνηση στην επιστημονική κοινότητα σχολιάζει ομότιμη καθηγήτρια για τους αρχαίους πολιτισμούς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Με λάθος όνομα είναι πιθανό να έχει γίνει γνωστός εδώ και αιώνες ο Παρθενώνας το κορυφαίο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας στην Ακρόπολη.

Ο Ολλανδός αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν που δημοσιεύει την έρευνά του στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic υποστηρίζει ότι ο ναός ενδέχεται να αποκαλούνταν αλλιώς από τους Αθηναίους της κλασσικής εποχής.

Όπως υποστηρίζει οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν στον Παρθενώνα ως «Εκατόμπεδο», που σημαίνει ναός μήκους εκατό ποδών.

Ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν, κατά τον Ολλανδό αρχαιολόγο, ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολης των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο. «Ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού ήταν πάντα ένα μυστήριο.

Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς» εξηγεί. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα αγάλματα των παρθένων που συγκρατούν την οροφή του. Τις γνωστές Καρυάτιδες.

«Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς «οίκο των παρθένων» σημειώνει.

Από την πλευρά της η ομότιμη καθηγήτρια του ίδιου Πανεπιστημίου για τους αρχαίους πολιτισμούς αναγνωρίζει ότι η προσέγγιση του Ολλανδού αρχαιολόγου «θα προκαλέσει μια σεισμική δόνηση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν πρόκειται μόνο για τα ονόματα αυτά καθαυτά των ναών της Ακρόπολης αλλά συνολικά για την εικόνα που είχαμε σχετικά με τη λατρεία της Θεάς Αθηνάς» ανέφερε σύμφωνα με την Telegraph.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός που σήμερα ονομάζεται Παρθενώνας κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα αναφερόταν ως «Εκατόμπεδος» ή «Εκατόμπεδον» καθώς και ως «Παρθενώνας». Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Πλούταρχος αναφέρθηκε στον ναό χρησιμοποιώντας την ονομασία «Εκατόμπεδος Παρθενών».

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications