Μείωση τζίρου 40% έφερε στα ταμεία των καταστημάτων εστίασης ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ισχυρίζεται η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ –μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης θεωρούν δεδομένο, ότι η μείωση του τζίρου θα φέρει απολύσεις εργαζομένων και λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις.
Πτώση τζίρου πάνω από 40% καταγγέλλουν ότι έχουν οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και καφέ –μπαρ στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας, όπως αναφέρουν, του αντικαπνιστικού νόμου.
Οι καταστηματάρχες διευκρινίζουν ότι δεν ζητούν κατάργηση του αντικαπνιστικού, αλλά να υπάρξουν βελτιώσεις του. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που, όπως λένε, επιδεικνύει το αρμόδιο υπουργείο και δεν έχει αποστείλει, εδώ και έναν μήνα, διευκρινιστική εγκύκλιο για τους εξωτερικούς χώρους που έχουν στήσει, προκειμένου να καπνίζουν οι πελάτες.
«Δεν μας έχουν απαντήσει σε ποιο χώρο εξωτερικό επιτρέπεται να καπνίζει ο πελάτης. Θέλουν δύο πλευρές ανοιχτές; Θέλουν από πάνω να είναι ανοιχτό; Δεν μας έχουν δώσει διευκρινιστική. Έχει περάσει ένας μήνας. Έχουμε στήσει έξω από τα μαγαζιά κατασκευές, για να μπορεί να καπνίζει ο κόσμος. Εμείς ξέραμε ότι με δύο πλευρές ανοιχτές μπορεί κάποιος να καπνίσει έξω. Όμως, ήδη, σε κάποιες περιοχές έχουν γράψει καταστήματα γιατί λέει πρέπει να είναι ανοιχτή και η οροφή. Μα είναι δυνατόν; Άλλα λέει η αστυνομία, άλλα η δημοτική αστυνομία, άλλα η διεύθυνση υγιεινής», είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Φιλοκώστας.
Πτώση τζίρου 40%, λουκέτα και απολύσεις
Στις τάξεις των επαγγελματιών των εστιατορίων, καφέ και μπαρ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς η πτώση του τζίρου ξεπερνά, όπως λένε οι ίδιοι, μέχρι στιγμής το 40%. Οι καταστηματάρχες λένε ότι σέβονται τον νόμο, όμως η καθολικότητά του στους χώρους του καταστήματος έχει επιφέρει μεγάλο πρόβλημα και ένα είδους ρατσισμού, διώχνοντας τους καπνιστές.
«Εμείς θέλουμε οι καπνιστές να μπορούν να έρθουν στα μαγαζιά μας. Δεν μπορείς αυτούς τους ανθρώπους να τους αποκλείσεις, είναι το 50% του πληθυσμού. Εμείς κάναμε τα μαγαζιά για όλο τον κόσμο, δεν κάναμε τα μαγαζιά μας για τους μη καπνίζοντες. Δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε. Έρχεται ο πελάτης και τον διώχνουμε. Πώς θα ζήσουμε εμείς;», λέει χαρακτηριστκά ο κ. Φιλοκώστας.
Στην πλειονότητα των καταστημάτων, ο νόμος εφαρμόζεται, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, όπως αναφέρουν, έχει ως αποτέλεσμα τα άδεια ταμεία, ενώ θεωρούν βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε απολύσεις προσωπικού. Κάποιοι δε, λένε ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν την επιχείρησή τους.
«Άμα έχετε παρακολουθήσει τι γίνεται, όλα τα μαγαζιά είναι άδεια. Έχουμε μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%. Συν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, φυτοζωούμε πια. Και μη μου λένε εμένα, ότι έρχονται οι μη καπνίζοντες και γεμίζουν τα μαγαζιά», ανέφερε ο κ. Φιλοκώστας, προσθέτοντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), της οποίας η Ένωση είναι μέλος, διεξήγαγε έρευνα για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
«Έχει κάνει έρευνα η Ομοσπονδία μας, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και μιλάμε για απολύσεις εργαζομένων 50.000-60.000 πανελλαδικά και από 3.000-5.000 επιχειρήσεις που θα κλείσουν. Ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις. Ξέρω συναδέλφους που με "βομβαρδίζουν" καθημερινά και μου λένε για εργαζόμενους που απέλυσαν. Εμείς θέλουμε χώρο για τους καπνίζοντες, να μπορεί ο κόσμος να έρχεται στα μαγαζιά μας», τόνισε.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Οι επαγγελματίες του χώρου σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) αύριο, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν ειδική εκδήλωση προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των ιδιοκτητών χώρων εστίασης προκειμένου να δουν πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της μείωσης τζίρου, των λουκέτων στα καταστήματα αλλά και των απολύσεων εργαζομένων που όπως αναφέρουν ήδη γίνονται.
«Θα κάνουμε την εκδήλωση για να συζητήσουμε το θέμα των συνεπειών του νέου νόμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε κατά του νόμου ή να πούμε "μην εφαρμόζετε το νόμο". Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά θεωρούμε ότι χρήζει διορθώσεων. Έχουμε δει στην Ευρώπη ότι υπάρχουν αντικαπνιστικοί νόμοι με διάφορες παραλλαγές.
Στη Γερμανία στο 40% των κρατιδίων δηλώνεις το κατάστημα ότι είναι καπνιστών ή μη καπνιστών.
Αλλού υπάρχει δικαίωμα διαχωρισμού του καταστήματος, δηλαδή χώρος καπνιστών και μη καπνιστών.
Σε άλλες χώρες είναι κάθετοι και ισχύει ο αντικαπνιστικός παντού.
Αλλά εμείς το συνδέουμε και με τα πρόστιμα, που είναι μεγάλα, και με την αφαίρεση άδειας. Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικό. Επιπλέον, έχει προκαλέσει μια μεγάλη μείωση τζίρου. Εμείς, ως Επιμελητήριο, είπαμε να ακούσουμε τους επαγγελματίες και να σταθούμε δίπλα τους, να μελετήσουμε τις συνθήκες, για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα και να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε», ανέφερε στο Sputnik το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνος επικοινωνίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ρούλης Εδιάρογλου.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου