Μετά το κάζο της κατ'ουσίαν ανακήρυξη της τουρκικής ΑΟΖ μέχρι την Κρήτη, ο κ. Δένδιας στέλνει το μήνυμα ότι «θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε» και προειδοποιεί να μην «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα με τον κατευνασμό»…
Στη συνέχεια προσθέτει πως δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην μετράει το μπόι της με «τα όνειρα της».
«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Δεν είναι άλλωστε προς το συμφέρον της. Βεβαίως, ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου.» είπε
O Νίκος Δένδιας σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει διεθνώς την τουρκική προκλητικότητα, με αποτέλεσμα να πετύχει την καταδίκη της Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από μεγάλες χώρες. «Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς και της αμετροέπειας στον πολιτικό λόγο των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό. Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης. Η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της»,
Επιπλέον προανήγγειλε βήματα για συμφωνία για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
«Η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τις γειτονικές της χώρες μέσω αντίστοιχων συμφωνιών και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο. Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση.
Στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησα στο Κάιρο, συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου, τον κ. Shoukry, να επισπεύσουμε τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, καθώς, όπως απέδειξε και η εύρεση του κοιτάσματος Zohr, θα ωφεληθούμε και οι δύο από τη δυνατότητα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου»
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως την ώρα που η τουρκική πλευρά σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της για υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύσσωμη η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και τις εφημερίδες και δίνει συνεντεύξεις οι οποίες μάλιστα κάποιες φορές αντικρούονται(!).
0 comments
Δημοσίευση σχολίου