Η ώρα της κρίσης πλησιάζει καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης αμέσως μετά την συμφωνία αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε με το καθεστώς της Τρίπολης στην Λιβύη.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα βιάστηκε να επικυρωθεί η συμφωνία άμεσα από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά να την καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη το Σάββατο.

Η επόμενη κίνηση είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους προς δημιουργία τετελεσμένων τα οποία αν τα επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργηθούν θα είναι υπόλογη έναντι του Ελληνισμού.

Μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών ακολουθεί η αποστολή γεωτρύπανου και μετά από αυτό, εάν δεν έχει εμποδιστεί η Άγκυρα με κάθε τρόπο και μέσον, απλά η χώρα θα έχει παραδώσει την εθνική της κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται δυο γεωτρύπανα και δυο ερευνητικά σκάφη.

Εν ολίγοις η Άγκυρα αμφισβητεί ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και καταφέρνει να ακυρώσει την εθνική κυριαρχία και των δύο ελληνικών κρατών ταυτόχρονα!

Ο στόχος της Άγκυρας είναι μίνιμουμ να αναγκαστούμε να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό «πακέτο» συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αιγαίου και Α.Μεσογείου. Το μάξιμουμ είναι όπου μπορεί να αρπάξει ολόκληρα τα κοιτάσματα χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν τελικά η Αθήνα αντιδράσει και πως θα αντιδράσει.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική Exxon Mobil για τα θαλασσοτεμάχιά της αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»

Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής Exxon Mobil.

Εν ολίγοις Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την «πλάτη» των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα δεν έχει πρόβλημα να δημιουργήσει στρατιωτική ένταση. Ξέρει ότι θα κερδίσει από κάτι τέτοιο αφού να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις και συνεπώς θα πάρει ότι επιθυμεί.

Η Άγκυρα θέλει να έχει λύσει τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα των πόρων της Κύπρου μέχρι το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Δεν το έχει κρύψει ο Ρ.Τ.Ερντογάν πως θέλει η Τουρκία να γίνει μια αυτόνομη μεγάλη περιφερειακή υπερδύναμη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενεργειακούς πόρους.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» η κατοχική Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ. Στην Αιθιοπία έχουν στείλει αξιωματικούς και εκπαιδεύουν τον τοπικό στρατό. Στην Κύπρο έχει κατοχικό στρατό ενώ έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Στους σχεδιασμούς είναι να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Είναι σαφές πως βόρεια δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω Ρωσίας, δυτικά είναι η Ευρώπη, δραστηριοποιείται όμως στα Βαλκάνια αυξάνοντας την επιρροή της.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου φαντάζει μονόδρομος.

Η Λευκωσία είναι έτοιμη εδώ και χρόνια και είναι η Αθήνα που δεν θέλει καν να συζητείται γιατί φοβάται την τουρκική αντίδραση. Σημειώνεται συναφώς πως η κυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί με συντεταγμένες και χάρτες και αναμένει το πράσινο φως από την άλλη πλευρά.

Η Τουρκία αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη απέστειλε πυραύλους και drones για στρατιωτική χρήση προς σωτηρία του καθεστώτος.

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το καθεστώς πως σε περίπτωση που δεν θα υπέγραφε το κείμενο συνεργασίας, τότε θα διακοπτόταν κάθε βοήθεια από την Τουρκία.

Ελλάδα και Αίγυπτος μπορεί να έχουν συμφωνήσει, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ, ωστόσο αυτό αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Για χρόνια η Αίγυπτος ήθελε τον καθορισμό ΑΟΖ και η Ελλάδα ήταν επιφυλακτική. Τώρα το επιδιώκει η Αθήνα, αλλά το Κάιρο εγείρει ζητήματα. Όπως, για παράδειγμα, ότι ζητά μεγαλύτερη ΑΟΖ επειδή διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή.

Βλέπετε τα επιχειρήματα της Άγκυρας περί... ακτογραμμής έπιασαν «τόπο» και στην Αίγυπτο διότι όλοι στο τέλος (εκτός από εμάς) κοιτάνε το δικό τους σπίτι...

Η Τουρκία είναι έτοιμη να καταπατήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η Γενική Διεύθυνση υποθαλάσσιων ερευνών (MTA), ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια βαθυσκάφους παρακολούθησης για το σεισμογραφικό πλοίο MTA Oruç Reis, στις 17 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, αφήνοντας υπόνοιες για προετοιμασίες νέας αποστολής στη Μεσόγειο.

Η προμήθεια του σκάφους παρακολούθησης για το ερευνητικό σκάφος ORUC REIS θα προκηρυχθεί με ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 15 αναφέρει η επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως.

Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά θα καθοριστεί μόνο με βάση την τιμή. Η προσφορά θα είναι ανοιχτή σε όλους τους εγχώριους και αλλοδαπούς διαγωνιζόμενους, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα στις εγχώριες εταιρείες.

Το πλοίο ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και πρόκειται για το πρώτο πλοίο σεισμικών ερευνών που κατασκευάζει η Τουρκία.

Πάντως όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Αυτό που είναι πρωτεύουσας σημασίας είναι τι θα πράξει η Αθήνα όταν η Άγκυρα αποστείλει το ερευνητικό πλοίο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Άγκυρα ότι θα ασκηθεί ένοπλη βία και ότι δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία για αυτό.

Απώλεια ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι ως απώλεια εθνικού εδάφους και αποτελεί αιτία πολέμου.

Ήδη με την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης δεν τίθεται καν θέμα υφαρπαγής της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ διότι έχουν αφαιρέσει και θέσει υπό τουρκική κατοχή ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου, Κάρπαθου και Κρήτης ενώ έχουν «καταπιεί» εδαφικά ολόκληρο το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου και άμεσης καταβύθισης οποιουδήποτε τουρκικού αεροναυτικού μέσου πλησιάσει στην περιοχή προκειμένου να επιβεβαιωθεί de facto η ελληνική κυριαρχία, τότε μιλάμε ήδη για εθνικό ακρωτηριασμό στον οποίο δεν έχει αντιδράσει η Αθήνα.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications