Ακάρ Αιγαίο: Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Την αποφασιστικότητα της Άγκυρας αναφορικά με την «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο διαμηνύει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητώντας την «δίκαιη» διανομή των πόρων και του πλούτου στις περιοχές.

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών», δήλωσε σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση
«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναμένει από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι η χώρα του λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της τις απειλές κατά του ΝΑΤΟ, «με τον ίδιο τρόπο αναμένουμε και η Συμμαχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς εμάς».

Σε ισχύ θέτει τη συμφωνία η κυβέρνηση της Τρίπολης Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ έθεσε σε ισχύ το μνημόνιο με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μαζί με το «μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας» τίθεται σε ισχύ και το δέυτερο μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για τη «στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα ασφαλείας». Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης είχε ήδη εγκρίνει από τις 5 Δεκεμβρίου τη συμφωνία, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τρίπολης. «Η κίνηση είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. «Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», σημείωσε.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications