Κοινωνικό μέρισμα σε χρήμα και στο χέρι προετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενώ προετοιμάζει τις τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.
Εξελίξεις και στα δύο μέτωπα αναμένονται εντός της εβδομάδας, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει τον τελικό «λογαριασμό» και τις αποφάσεις να κλειδώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το εύρος των παροχών υπό μορφή μερίσματος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τελικά τα 100-200 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από τον αρχικό δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ που προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό του 2020.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες έναν νέο γύρο επισκόπησης των δαπανών των υπουργείων, ώστε να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ανώτατες οροφές δαπανών.
Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να περιοριστεί η υποεκτέλεση η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υπερπλεόνασμα, το οποίο, αν δεν ξοδευτεί έως το τέλος του έτους, απλώς θα διευρύνει το μαξιλάρι διαθεσίμων των 35 δισ. ευρώ.
Παράλληλα αναμένεται μια καλύτερη εικόνα αναφορικά με το ύψος των δαπανών που θα υλοποιηθούν τελικά μέσα στον Δεκέμβριο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέτωπο στο οποίο έχουν προϋπολογιστεί πληρωμές 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του χθες (στο Open) είπε πως αυτή την εβδομάδα θα βγει η απόφαση για το μέρισμα, το οποίο «θα δοθεί σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σε χρήμα και στο χέρι, και δεν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα».
Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας, ενώ αρμόδιες πηγές διαψεύδουν πληροφορίες περί πιθανής εφάπαξ μείωσης της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα στόχευε απευθείας στη μεσαία τάξη, η οποία δεν ωφελείται ανάλογα με τα χαμηλότερα ή τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μέσω των δρομολογούμενων παρεμβάσεων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Όσον αφορά τους συνταξιούχους, η λεγόμενη «13η σύνταξη» θα διατηρηθεί με δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ και η καταβολή της θα επαναληφθεί το 2020.
Για τους μη έχοντες, το οικονομικό επιτελείο προωθεί διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών στην Εφορία εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν τα 10 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά 536.000 ΑΦΜ καθώς, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, 257.923 φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν χρέη μικρότερα από 1 ευρώ ενώ οι οφειλέτες της Εφορίας με χρέη μικρότερα των 50 ευρώ αθροίζονται σε 1.153.713.
Διάταξη για τη διαγραφή των φορολογικών οφειλών κάτω των 10 ευρώ αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο άλλωστε το οικονομικό επιτελείο προωθεί διορθωτικές κινήσεις στις αρχικές διατάξεις ιδίως αναφορικά με την υποχρεωτική πληρωμή δαπανών ίσων με το 20%-30% του πραγματικού εισοδήματος με πλαστικό χρήμα.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «θα εξαιρούνται από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών δαπανών και τα ποσά που καταβάλλονται για διατροφή διαζυγίου, αλλά και τις δωρεές προς το Δημόσιο και τα ιδρύματα».
Αλλαγές έρχονται το 2020 και στο μέτωπο της φορολοταρίας, μέσω της οποίας σήμερα κάθε μήνα 1.000 τυχεροί κερδίσουν 1.000 ευρώ ο καθένας. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται αλλαγές καθώς διαπιστώθηκε πως το μέτρο με την αρχική του μορφή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «θα προχωρήσουμε σε μια νέα φορολοταρία, όπου θα δίνουμε παροχές σε είδος, όπως αυτοκίνητα, κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε λεωφορεία».
Οι επόμενες κινήσεις ελαφρύνσεων αναμένεται να έρθουν τον Μάιο του 2020 με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «για την ώρα έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τώρα 22%» επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση για μείωση 30%.
Προαναγγέλλοντας περαιτέρω μειώσεις παρέπεμψε στον Μάιο του 2020, όταν «θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα μειώσουμε περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ».
Σε σχέση με τα αναδρομικά ο Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «θα τα πληρώσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές προτεραιότητες και το δημοσιονομικό περιθώριο. Οσον αφορά το ύψος των αναδρομικών, αυτό θα το δούμε».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου