Για πρώτη φορά, καταγράφηκε ο «ήχος» που δημιουργείται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια τα οποία προέρχονται από την ατμόσφαιρα του Ήλιου καθώς πλησιάζουν στο προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας.

Το «τραγούδι», που ηχογραφήθηκε από τα κύματα που δημιουργήθηκαν όταν το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιδρά στις ηλιακές παρεμβολές, καταγράφηκε από τους ερευνητές της αποστολής Cluster II της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Νωρίτερα φέτος οι αισθητήρες τύπου THEMIS της NASA έπιασαν ένα ξεχωριστό «ήχο» του μαγνητικού πεδίου της Γης, αποκαλύπτοντας ότι ακούγεται σαν κάτι παρόμοιο με ένα χτύπο της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καταγραφή του ηχητικού αποσπάσματος κατέστη δυνατή χάρη στους τέσσερις ερευνητικούς δορυφόρους της αποστολής Cluster II του ESA - οι οποίοι παραμένουν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και έχουν ασχοληθεί με σχετικές έρευνες για περίπου δύο δεκαετίες τώρα, καθώς και στους ερευνητές πίσω στην Γη.

Συνεχίζοντας, οι συχνότητες των μαγνητικών κυμάτων μετασχηματίστηκαν πιο πρόσφατα σε ηχητικά σήματα, τα οποία η ESA περιέγραψε ως «ένα παράξενο τραγούδι που μπορεί να μας θυμίσει περισσότερο τα ηχητικά εφέ μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας παρά ένα φυσικό φαινόμενο.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Τα κύματα ηλιακού ανέμου φοβούνται εδώ και καιρό οι επιστήμονες, δεδομένης της δυνατότητάς τους να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε ανθρώπινες υποδομές, από τα διαστημικά οχήματα έως ολόκληρα ηλεκτρικά δίκτυα.

Πρόσφατα, αφού ανακαλύφθηκε ότι ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος απομακρύνεται από την Αρκτική και κατευθύνεται προς την Σιβηρία της Ρωσίας με επιταχυνόμενο ρυθμό, οι επιστήμονες άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανατροπής των μαγνητικών ισορροπιών της Γης, γεγονός το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε προσωρινά να αποδυναμώσει το μαγνητικό πεδίο ολόκληρου του πλανήτη μας.

Το 2011, Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η επανάληψη μιας θανάσιμης ηλιακής καταιγίδας, όπως αυτή που χτύπησε τον πλανήτη το 1859, θα μπορούσε σήμερα να οδηγήσει σε ζημιές ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications