Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε τη θέση του όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου των απόδημων Ελλήνων, ενόψει της συνάντησης που θα έχει αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση στην οποία θα προσμετράτε κανονικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού αυτό θα σημαίνει ουσιαστικά πως την εκάστοτε κυβέρνηση θα την εκλέγουν όσοι διαμένουν μόνιμα εκτός της χώρας.
«Καταρχήν θα πρέπει να αφήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης τον απόδημο ελληνισμό. Μπορούμε να βρούμε λύσεις.
Αν όμως η κυβέρνηση κάνει θεσμικά παιχνίδια με την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος θα μας βρει απέναντι.
Ορισμένα δεν είναι γνωστά. Το Φλεβάρη 2018 περάσαμε Νόμο για να συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνώμων και να βγάλει ένα πόρισμα, ώστε η ψήφος των Ελλήνων εκτός επικράτειας να γίνει πράξη. Υπήρξε διακομματική συναίνεση και η σύσταση της επιτροπής έγινε με επιστήμονες η οποίοι κατέληξαν σε μία πρόταση.
Την κωδικοποιήσαμε και την καταθέσαμε κι αν είχαμε τώρα εκλογές ίσως και να είχε ψηφιστεί.
Να ακούσουμε κι άλλες προτάσεις, αλλά αν αυτές αφορούν ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους με δυνητικά 10 εκατ. ψηφοφόρους που θα καθορίζουν - δεν έχει σημασία υπέρ ποιου- έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται εδώ, σε αυτό δεν θα συμφωνήσουμε» ξεκαθάρισε.
Θέμα κριτικής αν το «μαξιλαράκι» των 5,5 δις πάει στις τράπεζες
Για τα μέτρα ελάφρυνσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κι αν αυτά θα τα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε
«Δεν είναι πικρό ποτήρι για μας, είναι ένα ποτήρι δικαίωσης. Πέρυσι σας έλεγε εδώ ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 4ο μνημόνιο. Πως γίνεται να έχουμε 4ο μνημόνιο και να βρίσκει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ελάφρυνσης. Πάει καλά οικονομία κι ότι θετικό μέτρο υπάρξει φυσικά και θα το ψηφίσουμε.
Κρίσιμο σημείο κριτικής του κ. Μητσοτάκη είναι ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δις που δημιουργήσαμε για να πάμε τα πλεονάσματα από το 3,5 στο 2,5% και τώρα υπάρχει η πληροφορία πως αυτά τα χρήματα ετοιμάζεται να τα δώσει στις τράπεζες. Η μείωση των πλεονασμάτων θα σήμαινε 2 δις περισσότερα για μέτρα ελάφρυνσης» σημείωσε.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου