Η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» βρίσκεται πλέον στη δεύτερη εβδομάδα. Στόχος της Άγκυρας η εκκαθάριση της περιοχής των συρο-τουρκικών συνόρων από τις κουρδικές δυνάμεις.

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με διακηρυγμένο στόχο - εκ μέρους της Άγκυρας - την εκκαθάριση της περιοχής από τους Κούρδους μαχητές και τους τρομοκράτες του ISIS.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση, σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση προέδρου Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τα βόρεια τμήματα της Συρίας.

Από την πρώτη στιγμή, η Δαμασκός ξεκαθάρισε ότι η τουρκική επιχείρηση ισοδυναμεί με επιθετικότητα και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Ως εκ τούτου, την Κυριακή, κατέληξε σε συμφωνία με τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα η κουρδική πόλη Μαντζίμπ, η οποία πολιορκούταν από την Τουρκία, να περιέλθει στον έλεγχό της.

Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη), μάλιστα, τα συριακά στρατεύματα εισήλθαν και στην πόλη Ράκα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Τη Δευτέρα, παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ άναψε το πράσινο φως στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, όπως και εις βάρος των υπουργείων Άμυνας και Ενέργειας της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί, επαναλβάνοντας ότι έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή των συνόρων, αλλά και την εκκαθάριση των - υπό κουρδική ηγεσία - Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Την Πέμπτη, πάντως, αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, θα μεταβεί στην Άγκυρα, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications