«Τέλος» οι δωρεάν υπηρεσίες από τις τράπεζες που προχωρούν σε αλλαγές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων θα χρεώνουν προμήθειες που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, χρέωση της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών.
Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.
Αναλυτικά οι νέες προμήθειες που θα ισχύσουν
- Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
- Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ : 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
- Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
- Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12
Από τον Ιούλιο, ισχύουν ήδη νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του, αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).
Συγκεκριμένα, όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες καταναλωτές.
ΕΚΠΟΙΖΩ: «Δεχόμαστε καταγγελλίες για το ''καπέλο'' στις χρεωστικές κάρτες»
Τα τελευταία 24ωρα καταφτάνουν στην ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγελίες, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email, για τα νέα τιμολόγια που επιβάλλουν οι τράπεζες.
Μιλώντας η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής», Παναγιώτα Καλαποθαράκου αναφέρει σχετικά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών αφορά στη χρέωση για τις χρεωστικές κάρτες, δηλώνοντας πως «οι περισσότερες από αυτές τις χρεώσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές».
Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου εξηγεί πως πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για αδιαφανείς χρεώσεις.«Θα ζητήσουμε παρέμβαση από τα συναρμόδια υπουργεία, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών. Εάν δε σταματήσουν οι τράπεζες να παραβιάζουν τη νομοθεσία, τότε θα προσφύγουμε με συλλογική αγωγή στα δικαστήρια. Το γεγονός ότι υπάρχουν επιβαρύνσεις, δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμες σε όλες τις περιπτώσεις».
«Χρεώνουν έξοδα δανείου για στεγαστικό ή καταναλωτικό με μεγάλα ποσά της τάξεως του 1%, την ίδια στιγμή που η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει δικαιωθεί δικαστικά – με απόφαση Αρείου Πάγου - για το θέμα των εξόδων των στεγαστικών και απαγορεύεται να χρεώνονται», πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος και να επιβάλλει τη νομιμότητα. Η κυρία Καλαποθαράκου προανήγγειλε άμεση έρευνα, προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα της καταστρατήγησης των συμφερόντων των καταναλωτών.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου