Βολές κατά του ΝΑΤΟ εκτόξευσαν Ρώσοι διπλωμάτες καθώς η «καθαρά αμυντική» συμμαχία έλαβε παρήγγειλε 78.000 στολές κατάλληλες για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην παγωμένη Αρκτική.
Έτοιμο να αγοράσει 78.000 χιλιάδες στολές (παντελόνια, τζάκετ και σακίδια) για χειμερινές επιχειρήσεις είναι το ΝΑΤΟ.
Η στολή, όπως περιγράφεται στην παραγγελία, θα πρέπει να αντέχει σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο στους -40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι στρατιωτικοί θα προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους και τις χιονοπτώσεις.
Το αίτημα του ΝΑΤΟ αρχικά δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κάλυψη της προσφοράς.
Μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 30ης Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ έδωσε τις κερδοφόρες συμβάσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία και την Ελλάδα.
Ο οργανισμός δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια αγορά.
Ωστόσο, η ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη συμμαχία ενάντια σε οποιαδήποτε βλέψη να στραφεί στη ρωσική επικράτεια.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες επέκριναν τους υποτιθέμενους «καθαρά αμυντικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς» του ΝΑΤΟ.
«Ίσως αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε η ρωσική αποστολή υπενθυμίζοντας τη μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1942 και έληξε τον Φεβρουάριο του 1943.
Το Στάλινγκραντ ήταν σημείο καμπής τόσο του σοβιετικού πολέμου ενάντια στην ναζιστική εισβολή, όσο και στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γενικά. Η σοβιετική αντεπίθεση και η περικύκλωση των δυνάμεων του Άξονα τον Νοέμβριο του 1942 βοηθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πολικές συνθήκες.
Αν και είναι απίθανο το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει μια εκστρατεία στην κεντρική Ρωσία, το έντονο ενδιαφέρον του για την πλούσια σε πόρους πολική περιοχή της Αρκτικής δεν ήταν ποτέ μυστικό.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε το βορειοανατολικό πέρασμα, μια ναυτική διαδρομή που πρόκειται να γίνει όλο και πιο προσιτή στα εμπορικά πλοία λόγω του λιώσιμου των πάγων.
Καθώς το πέρασμα διέρχεται από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας, η Μόσχα το βλέπει ως μέρος της εσωτερικής υποδομής μεταφορών, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να μετατραπεί σε διεθνή διαδρομή.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου