Η επιστροφή του Σουηδικού Ναυτικού στο φρούριο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έρχεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης της χώρας, που χαρακτηρίζεται από αυξήσεις του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με ρητορική η οποία προκαλεί πανικό.
Μετά από 15 χρόνια που παρέμεινε κλειστή, η ναυτική βάση Μουσκό 70 χιλιόμετρα νότια της Στοκχόλμης ενεργοποιείται και πάλι από τις ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας, ανέφερε η εφημερίδα Svenska Dagbladet.
Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε τελετή νέων εγκαινίων με το μουσικό σώμα του Πολεμικού Ναυτικού και παρέλαση, ακριβώς 50 χρόνια μετά τα αρχικά εγκαίνια της εγκατάστασης το 1969. Ο υπουργός Άμυνας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέτερ Χούλτκβιστ απέδωσε την επιστροφή του Πολεμικού Ναυτικού στη βάση σε ζητήματα ασφαλείας.
«Είναι πιθανώς η μεγαλύτερη υπόγεια βάση του κόσμου. Εδώ έχουμε μια πολύ σημαντική και μοναδική πηγή που μπορούμε να αναπτύξουμε με διάφορους τρόπους», εξήγησε στην ομιλία του.
Αρχικά, μια δύναμη 100 ατόμων θα τοποθετηθεί στην ανανεωμένη βάση, η οποία παροπλίστηκε το 2004.
«Ο στόχος είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια μέσα στο βουνό. Το βουνό είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση και φαίνεται σοφό να την αξιοποιήσουμε», δήλωσε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Γενς Νίκβιστ.
«Αυτό είναι σημαντικό, είναι κάτι μεγάλο για εμάς» είπε και στάθηκε στη σημασία της αποκέντρωσης των βάσεων, τονίζοντας πως ενισχύονται οι δυνατότητες και μειώνεται η ευπάθεια.
Το σχέδιο κατατέθηκε από το κοινοβούλιο περίπου πριν από έναν χρόνο. Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό που μετακομίζει στο Μουσκό, ο στρατός θα τοποθετηθεί στο Ενκέπινγκ, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα βρίσκεται στην Ουψάλα.
Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, ήταν πιο συγκεκριμένοι ως προς το γιατί έπρεπε να αναγεννηθεί το υπόγειο φρούριο.
«Η κίνηση βασίζεται στους υπολογισμούς ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ισχυρά όπλα που απαιτούν το επίπεδο προστασίας που μόνο το Μουσκό μπορεί να προσφέρει», ανέφερε ο ανώτερος αναλυτής της Σουηδικής Αμυντικής Υπηρεσίας Έρευνας Νίκλας Γκράνχολμ, όπως ανέφερε ο Guardian.
Στο μεταξύ, τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται συχνά την «ρωσική απειλή». Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν επανειλημμένα τη Ρωσία ως τον λόγο για τις ενισχυμένες προετοιμασίες της Σουηδίας στον τομέα της άμυνας. Ενώ το Μουσκό έπαψε να παίζει κεντρικό ρόλο στη σουηδική άμυνα πριν από δεκαετίες, το ναυτικό δεν άφησε ποτέ την περιοχή συνολικά. Πέρυσι, Βρετανοί και Βέλγοι τουρίστες προσπάθησαν να διεισδύσουν στη βάση, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με προειδοποιητικά πυρά πριν τελικά συλληφθούν.
Η επιστροφή του Σουηδικού Ναυτικού στο φρούριο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έρχεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης της χώρας, που χαρακτηρίζεται από αυξήσεις του προϋπολογισμού και επιστροφή των ενόπλων δυνάμεων στη Νήσο Γκότλαντ. Παράλληλα, χιλιάδες φυλλάδια που εξηγούν πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς από μια πυρηνική επίθεση διανεμήθηκαν στα σουηδικά νοικοκυριά, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία μείωσε δραματικά τις στρατιωτικές της δαπάνες, από περίπου 3% του ΑΕΠ τη δεκαετία του ’80 σε μόλις 1% το 2010. Επί του παρόντος, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ασχολούνται με την αξιολόγηση της πρότασης της επιτροπής άμυνας για την περίοδο 2021 – 2025. Εσωτερικά, υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για το πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι πόροι.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου