Σε μία «ανωμαλία της ιστορίας», όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η Μόσχα αιτήθηκε από την... Αγκυρα άδεια για εκτέλεση ναυτικής άσκησης μετά πυρών στην περιοχή της ανατολικά της Καρπάθου και νότισ της Ρόδου, «ξεχνώντας» προφανώς ότι η Αγκυρα δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε περιοχή διεθνών υδάτων, μεν, αλλά της πλήρους ελληνικής αρμοδιότητας.
Η άδεια δόθηκε από την Αγκυρα (σιγά μην έχανε την ευκαιρία) και μάλιστα εκδόθηκε και NAVTEX για τουρκική άσκηση στην ίδια περιοχή, αλλά η είδηση και η εξέλιξη είναι μία:
Η Ρωσία με το αίτημα της προς την Αγκυρα παραδέχεται την διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό και αποδέχεται ότι η περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού είναι τουρκικής αρμοδιότητας!
Είναι μία εξέλιξη που δεν απαντάται με μία απλή αντιΝAVTEX, όπως έσπευσε να εκδώσει η Αθήνα για άσκηση μετά πυρών, αλλά με απαίτηση προς την Μόσχα είτε να συμμορφωθεί είτα να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σημαίνει η κίνησή της αυτή.
Γιατί στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν είναι πειστικές να αναθεωρηθεί άμεσα το καθεστώς των τριών ρωσικών αγκυροβολίων στο Αιγαίο από τα οποία θα εξορμήσουν και πλοία για να συμμετάσχουν στην άσκηση.
Ο 25ος Μεσημβρινός, τέμνει το Αιγαίο στην μέση. Η Τουρκία διεκδικεί όλη την περιοχή ανατολικά του (δηλαδή το μισό Αιγαίο).
Η άσκηση θα γίνει από τις 12 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.
Ίσως έχει όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η κίνηση της ελληνικής πλευράς η οποία αντί να σηκώσει το ζήτημα και να προβεί δε διάβημα προς την Μόσχα και να φτάσει το θέμα μέχρι τον ΟΗΕ, ακύρωσε ή νομίζει ότι ακύρωσε την τουρκική NAVTEX και εξέδωσε για την ίδια ακριβώς περιοχή νομιμοποιητική Navtex για να κάνουν οι Ρώσοι την άσκησή τους.
Ωσάν το πρόβλημα ήταν να γίνει πάση θυσία η ρωσική άσκηση και όχι να «τρίξουμε» τα δόντια στην Μόσχα για την απαράδεκτη κίνηση νομιμοποίησης των τουκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.
Για όσους ισχυριστούν ότι η Αθήνα με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει την τελευταία 10ετία «έσπρωξε» την Μόσχα στην αγκαλιά της Άγκυρας να πούμε ότι αυτό μπορεί να είναι εν μέρει σωστό αλλά μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη με τόσο στενούς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ελλάδα και τέτοιο ιστορικό αντιπαλότητας με την Τουρκία έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική.
Παράλληλα η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας και πάλι, που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε και NAVTEX για άσκηση του δικού της Ναυτικού με πραγματικά μάλιστα πυρά όπως επισημαίνεται, ακόμα πιο κοντά στην Κάρπαθο και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της και σε απόσταση κάτι περισσότερο από από 13 ναυτικά μίλια.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου