Στη Μύκονο συνελήφθη ο διαβόητος αεροπειρατής της πτήσης Αθήνα - Ρώμη του 1985 που είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο τραγουδίστης Ντέμης Ρούσσος.
Για 34 χρόνια κυνηγούσαν οι διεθνείς διωκτικές αρχές τον 65χρονο Λιβανέζο που συνελήφθη στην Μύκονο, για συμμετοχή στη Χεζμπολάχ και σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της TWA, στο οποίο δολοφονήθηκε αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού τον οποίο οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα στην πίστα του αεροδρομίου της Βυρηττού.
Η σύλληψη του αλλοδαπού καταζητούμενου έγινε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Μυκόνου μετά απο εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για "περίεργους" επισκέπτες στο νησί των ανέμων. Ο συγκεκριμένος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει απο Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ηταν ο τελευταίος σταθμός πριν επιστρέψει στην Τουρκία.
Κατα τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, το σύστημα «χτύπησε» και μόλις διαπιστώθηκε οτι ήταν στην κόκκινη λίστα της Interpol οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου όπου από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό.
Αίμα και σφαίρες στην πτήση 847 της TWA
Η σκοτεινή ιστορια του 65χρονου Λιβανέζου απο την Βυρηττό αρχίζει να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του 80.
Ο συλληφθείς ήταν συνεργάτης του προ ετών υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008. Πριν από 34 χρόνια, η δράση αυτού και των συνεργατών του, οδήγησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας τους. Το πρωί της 14ης Ιουνίου του 1985, το Μπόινγκ 727 της αμερικανικής εταιρείας TWA απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό τη Ρώμη.
Στην πτήση με κωδικό 847, επέβαιναν 153 άνθρωποι, επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Λίγο μετά την απογείωση, δύο Λιβανέζοι άνδρες εισέβαλαν στο πιλοτήριο και -υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων- ανάγκασαν τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς τη Βηρυτό. Στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, δώδεκα ακόμη τρομοκράτες κατάφεραν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Για τις επόμενες δύο ημέρες, το αεροπλάνο της ΤWΑ έκανε τρεις φορές το δρομολόγιο Βηρυτός-Αλγέρι. Σε κάθε στάση ανεφοδιασμού απελευθερώνονταν και κάποιοι από τους ομήρους.
Οι αρχικοί αεροπειρατές ήταν δύο. Ο τρίτος συνεργάτης τους δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και συνελήφθη στην Αθήνα. Αργότερα όμως, η ελληνική κυβέρνηση τον απελευθέρωσε, με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη απελευθέρωση των οκτώ Ελλήνων επιβατών της πτήσης 847, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρώην τραγουδιστής των Aphrodite's Child, Ντέμης Ρούσος.
Το μήνυμα του πιλότου προς τον πύργο ελέγχου του Ελληνικού ήταν ιδιαίτερα λακωνικό: “Έγινε αεροπειρατεία”. Στο αεροπλάνο υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Οι περισσότεροι ήταν Αμερικάνοι, αλλά και 15 Έλληνες. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.
Στις 11.30, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βηρυτό για ανεφοδιασμό και οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν 17 γυναίκες και δύο παιδιά. Το κέντρο ελέγχου του αεροδρομίου έδωσε άδεια προσγείωσης, μόνο όταν οι αεροπειρατές απείλησαν ότι θα ανατινάξουν το αεροπλάνο με τις χειροβομβίδες που είχαν απασφαλίσει. Το ίδιο έγινε έξι ώρες αργότερα, όταν το αεροσκάφος έφτασε στο Αλγέρι, όπου αφέθηκαν ελεύθερα άλλα 20 γυναικόπαιδα. Εκεί ανακοινώνουν και τα αιτήματά τους:
Απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων σιιτών μουσουλμάνων που κρατούνταν στο Ισραήλ, διεθνή καταδίκη των ισραηλικών στρατιωτικών ενεργειών στο Λίβανο, καταδίκη της αμερικάνικης υποστήριξης του Ισραήλ και καταδίκη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 8 Μαρτίου 1985, κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άτομα και για την οποία ευθύνονταν οι Αμερικάνοι. Στις 10 και τέταρτο το βράδυ, το αεροπλάνο απογειώθηκε. Προορισμός και πάλι η Βηρυτός. Ένας απ’ τους αεροπειρατές απειλεί τον πιλότο.
Έφτασε στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα του Σαββάτου, 15 Ιουνίου. Επιτράπηκε η προσγείωση, αφού ακούστηκαν οι κραυγές του πιλότου προς τον πύργο ελέγχου: «Μόλις σκότωσαν έναν από τους επιβάτες».
Ήταν ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Στέθεμ. Όταν ο πύργος ελέγχου τους ρώτησε γιατί σκότωσαν έναν αθώο επιβάτη, απάντησαν ότι οι Αμερικάνοι είχαν σκοτώσει πολλούς αθώους Λιβανέζους. Παρά την προθυμία τους να σκοτώσουν Αμερικάνους, άφησαν ελεύθερους άλλους 17 ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ενώ το αεροσκάφος ανεφοδιαζόταν, οι αεροπειρατές έψαχναν τα διαβατήρια των επιβατών, για να εντοπίσουν Εβραίους. Βρήκαν επτά επιβάτες με εβραϊκά ονόματα και τους απομάκρυναν από το αεροσκάφος και τους κρατούσαν σε φυλακή στη Βηρυτό. Πριν το αεροπλάνο απογειωθεί πάλι, επιβιβάστηκαν δώδεκα μέλη της σιιτικής οργάνωσης “Αμάλ”.
Για ακόμα μία φορά, το Μπόινγκ προσγειώθηκε στο Αλγέρι, το πρωί της 15ης Ιουνίου.
Αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 19 όμηροι. Στις 6.15 το απόγευμα, απελευθερώθηκαν όλοι οι Έλληνες επιβάτες, ύστερα από συνεννόηση των αεροπειρατών με τις ελληνικές αρχές. Θα απελευθέρωναν τους ομήρους, αν οι Έλληνες έφερναν στο Αλγέρι τον τρίτο συνεργό τους, Αλί Ατουά, που δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο Μπόινγκ το πρωί της 14ης Ιουνίου και είχε συλληφθεί στο Ελληνικό. Απ’ τους Έλληνες ομήρους που απελευθερώθηκαν όμως, έλειπαν ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος, η σύντροφός του Πάμελα Σμιθ και ο ελληνοαμερικάνος φοιτητής Άρθουρ Ταργκοντσίδης....
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν τόσο χαλαρά, ώστε οι αεροπειρατές κατάφεραν να περάσουν όπλα μέσα στην πτήση, εξόργισε τους Αμερικανούς.
Εκδόθηκε μία αυστηρότατη ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες ήταν ήδη ασταθείς λόγω του διάχυτου αντιαμερικανισμού στην ελληνική κοινωνία, έφτασαν στο ναδίρ. Ο Μουγκνίγια δεν ήταν απλώς ένας από τους αεροπειρατές της πτήσης 847. Θεωρείται βασικό στέλεχος και διοργανωτής της όλης επιχείρησης.
Μπλόκο και συλληψη στη Φρανκφουρτη
Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανέζος συλλαμβάνεται στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ οπου εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα και οι αρχές τον ζητούν επίμονα για να δικαστεί.
Ομως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Συνεργοί του στη Βυρηττό, απαγάγουν δυο Γερμανούς υπηκόους και ζητούν την ανταλλαγή του έτσι ώστε να μπλοκάρουν την έκδοση του στην Αμερική. Εκτοτε για τρεις δεκαετίες ο Λιβανέζος καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις Αρχές των ΗΠΑ. Μέχρι που το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, όταν μετά από έρευνες των αστυνομικών του Α.Τ Μυκόνου και διαβατηριακό έλεγχο του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη.
Επισημαίνεται οτι ο 65χρονος κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία όμως οι διεθνείς διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να μάθουν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε και όταν κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου «χτύπησε» το σύστημα σε ένα από αυτά αποκαλύφθηκε.
Ηταν συνεργός του διαβόητου Ιμάντ Μουγκνίγια
Ο γεννηθείς το 1962 Ιμάντ Μουγκνίγια ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον πλανήτη. Γνωστός για τις συχνές απαγωγές Δυτικών πολιτών και στρατιωτικών, ήταν στην κορυφή της «μαύρης λίστας» του FBI μέχρι και το 2001, οπότε παραχώρησε τη θέση του στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους πρωτεργάτες της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Ξεκίνησε την εγκληματική του δράση ως ελεύθερος σκοπευτής. Υπήρξε μέλος της φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ και συμμετείχε σε δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Ανάμεσα στις πιο αιματηρές πράξεις του ήταν και η βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε 63 ανθρώπους. Συμμετείχε επίσης στον σχεδιασμό των επιθέσεων με παγιδευμένα φορτηγά στην αμερικανική και τη γαλλική στρατιωτική βάση της Βηρυτού, στις οποίες σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί πεζοναύτες και 58 Γάλλοι αλεξιπτωτιστές.
Πολλά στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου τον χαρακτήριζαν ως τον πιο ικανό αντίπαλο που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ, συμπεριλαμβανομένης και της KGB. Ανεξαρτήτως με το αν είχαν ανάμειξη στη δολοφονία του, είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά και κράτη της περιοχής, όπως το Κουβέιτ, είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένα από το θάνατό του.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου