Βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη στον Ήλιο, γεγονός που σημαίνει πιο σύντομα έτη, και ολοκληρώνει την τροχιά του σε 33 ημέρες σε αντίθεση με τον δικό μας πλανήτη που χρειάζεται 365 ημέρες.
Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος που έχει νερό. Πρόκειται για τεράστια ανακάλυψη στην έρευνα για κατοικήσιμους πλανήτες.
Υδρατμοί ανακαλύφθηκαν σε «υπερ-Γη» 110 έτη φωτός μακριά που εκτιμάται ότι έχει δύο φορές το μέγεθος του πλανήτη μας και οκτώ φορές τη μάζα του.
Ο K2-18b έχει επίσης ατμόσφαιρα και το σωστό εύρος θερμοκρασίας για την ύπαρξη ζωής, σύμφωνα με επιστήμονες του University College London.
Βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη στον Ήλιο, γεγονός που σημαίνει πιο σύντομα έτη, και ολοκληρώνει την τροχιά του σε 33 ημέρες σε αντίθεση με τον δικό μας πλανήτη που χρειάζεται 365 ημέρες.
Ο εξωπλανήτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2015 από το Kepler της NASA ωστόσο τα στοιχεία αποκάλυψαν νέες λεπτομέρειες που δεν ήταν γνωστές.
Τα υπάρχοντα μέσα μπορούν να καθορίσουν μόνο βασικούς παράγοντες όπως η απόσταση, η μάζα και η θερμοκρασία της επιφάνειας.
Ωστόσο, προηγμένα εργαλεία που έχει αναπτύξει το UCL «μετέφρασαν» τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κάνοντας κατανοητό ότι υπάρχουν σημάδια υδρατμών.
Ο K2-18b είναι αρκετά μακριά για να είναι ορατός στους αστρονόμους, ωστόσο, μπορούν να δουν πώς το φως των αστεριών φιλτράρετε από την ατμόσφαιρα του πλανήτη καθώς περιστρέφεται γύρω από το άστρο του, το K2-18.
«Είναι ο μόνος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος που γνωρίζουμε ότι έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ατμόσφαιρα και νερό» δήλωσε ο καθηγητής Άγγελος Τσιάρας, συγγραφέας της έρευνας.
Η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι βραχώδης ή με πάγο με πολύ νερό στο εσωτερικό του.
Οι περισσότεροι εξωπλανήτες σαν και αυτών είναι αέριοι γίγαντες, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, έτσι ο K2-18b προσφέρει πολύτιμη ευκαιρία για τους ερευνητές να μελετήσουν μικρότερους, βραχώδεις ή με πάγο πλανήτες.
«Φυσικά ο K2-18b δεν είναι δεύτερη Γη» προσθέτει ο καθηγητής «γιατί πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο πλανήτη και έχει διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση».
«Περιστρέφεται εντελώς διαφορετικά γύρω από το άστρο του, οπότε δεν μοιάζει με τη Γη. Η έρευνα για κατοικήσιμους πλανήτες είναι πολύ ωραία, ωστόσο, υπάρχει για να μας υπενθυμίζει ότι αυτός (η Γη) είναι το μοναδικό μας σπίτι και πιθανόν δεν τίθεται ερώτημα αν θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε σε άλλους πλανήτες» τονίζει.
Παρότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού του συστήματος, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για την ώρα δεν υπάρχει τρόπος να διευκρινιστεί αν υπάρχουν σημάδια ζωής.
Οι ειδικοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον πλανήτη για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι είναι ικανός να φιλοξενήσει ζωή, ενώ δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το πόσο νερό διαθέτει στην πραγματικότητα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου