Είναι γνωστό ότι στα νεκροταφεία φυτεύουν κυπαρίσσια. Μάλιστα υπάρχει και η γνωστή έκφραση: «πήγε στα κυπαρισσάκια».
Αλήθεια όμως, για ποιο λόγο έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο δέντρο για τα νεκροταφεία;
Στην αρχαιότητα τα κυπαρίσσι λέγεται ότι συμβόλιζε την θλίψη. Σύμφωνα με το μύθο, την ονομασία του την οφείλει στον Κυπάρισσο από την Κω που τον μεταμόρφωσε ο θεός Απόλλωνας σε δέντρο έτσι ώστε να παραμείνει αθάνατος, μαζί και η θλίψη του μετά από το θάνατο του αγαπημένου του ελαφιού.
Έτσι σύμφωνα με αυτή την άποψη έμεινε ως πένθιμο δέντρο και φυτεύεται σε κοιμητήρια.
Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο Κυπάρισσος ήταν από την Κέα και μια μέρα καθώς το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, το σκότωσε άθελά του με ένα ακόντιο. Τότε η απόγνωση και η απελπισία τον οδήγησαν στην επιθυμία να βάλει τέλος στη ζωή του. Ζήτησε από τον ουρανό τη χάρη να κυλούν τα δάκρυά του αιώνια.
Έτσι οι θεοί ακούγοντας τις κραυγές του και την επιθυμία του τον μετέτρεψαν σε κυπαρίσσι, το δέντρο της θλίψης. Από τότε το κυπαρίσσι θεωρείται σαν πένθιμο δέντρο και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα νεκροταφεία.
Μια άλλη θεωρία λέει πως τα κυπαρίσσια φυτεύονται στα κοιμητήρια, για να αποδίδουν φόρο τιμής στους νεκρούς.
Κάποιοι πίστευαν πως φυτεύουν κυπαρίσσια επειδή πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο δεν έχει καρπούς δείχνοντας έτσι την έλλειψη ζωής, ενώ και το χρώμα του είναι σκούρο, για να ταιριάζει με την θλίψη.
Το πιο φημισμένο Κυπαρίσσι στην Ελλάδα είναι αυτό που φύτεψε ο Θ. Κολοκοτρώνης στη μνήμη του αδελφού του, Γιάννου, που σκοτώθηκε στην περιοχή.
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος
Μάλλον ο πραγματικός λόγος είναι πως το συγκεκριμένο δέντρο εξαφανίζει τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, κάτι που προφανώς και είναι το πρωτεύον στα νεκροταφεία, ενώ και το ριζικό του σύστημα συμβάλλει στο να επιλεχθεί σαν δέντρο στα κοιμητήρια, αφού, δεν απλώνεται και δεν ανασηκώνει το έδαφος και έτσι δεν επηρεάζει τα ταφικά μνημεία.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου