Αλ Καπόνε. Ίσως ο μεγαλύτερος και πιο ξακουστός γκάνγκστερ, και αρχιμαφιόζος της αμερικής, όλων των εποχών, που παρά τις δεκαετίες που πέρασαν, σχεδόν έναν αιώνα μετά, το όνομά του αποτελεί ένα ιδιόμορφο σύμβολο.
Η Ντέιρντρε Καπόνε, μικρανεψιά του διαβόητου αφεντικού της μαφίας του Σικάγο, που τα αμερικανικά ΜΜΕ αποκαλούσαν «υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιο Κίνδυνο» -ειδικά μετά τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» το 1929 – πιστεύει ότι ο Αλ Καπόνε έκρυψε περισσότερα από 100 εκ. δολάρια σε διάφορα κρησφύγετα, μυστικές υπόγειες κρύπτες, θυρίδες και κοντέινερ.
Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα The Sun ο «θείος Αλ», που τον θυμάται να ντύνεται Άη Βασίλης σε αρκετές περιστάσεις τα Χριστούγεννα, έβαλε στην άκρη εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του.
Η 79χρονη γυναίκα, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί της μαφίας στο Σικάγο, αλλά ότι ο αδελφός του παππού της έκρυψε χρήματα που προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες σε πολλές θυρίδες.
Ο Αλ Καπόνε έκρυψε «πάνω από 100» εκατομμύρια δολάρια σε ΗΠΑ, Κούβα και Καναδά
Ο Αλ Καπόνε πιστεύεται ότι πρόλαβε να κρύψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια της μαφίας προτού καταδικαστεί το 1932 για φοροδιαφυγή και καταλήξει αρχικά σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Ατλάντα και στη συνέχεια στις διαβόητες φυλακές του Αλκατράζ στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.
Η μικρανεψιά του, που όταν μεγάλωσε έγινε επιχειρηματίες στη Μινεσότα, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο παππούς της την είχε διαβεβαιώσει πως το μέλλον της είναι εξασφαλισμένο, αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να εντοπίσει τίποτε από το θησαυρό του Αλ Καπόνε. Πιστεύει, όμως, ότι μέρος του βρίσκεται στην Κούβα και ίσως σε τοποθεσίες που γνωρίζει ότι εκείνος επισκέφθηκε στο Ουισκόνσιν, το Αρκάνσας και τον Καναδά.
Η Ντέιρντρε λέει ότι έκανε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι της για να βρει τα κρυμμένα εκατομμύρια κι επισκέφθηκε διάφορες τοποθεσίες που συνδέονται με τη δράση του συγγενούς της, αλλά λόγω των επαγγελματικών και οικογενειακών της υποχρεώσεων δεν κατάφερε να συνεχίσει το κυνήγι του θησαυρού.
«Εικάζω ότι υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια […] Έκανα ό,τι μπορούσε για να εντοπίσω τα χρήματα, αλλά οι δυνατότητές μου είναι περιορισμένες, δεν διαθέτω τα νομικά μέσα […] Πιστεύω ότι πολλά από τα χρήματα αυτά τοποθετήθηκαν σε θυρίδες στην Κούβα. Θυμάμαι που είδα τα κλειδιά. Αλλά είμαι σίγουρη ότι οι θυρίδες ήταν σε διάφορα ονόματα», είπε στην The Sun.
O Αλ Καπόνε τρελάθηκε από τη θεραπεία για τη σύφιλη
Ο Αλφόνσο «Αλ» Καπόνε γεννήθηκε το 1899 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης -τέταρτο από τα συνολικά εννέα παιδιά ζεύγους Ιταλών μεταναστών από τη Νάπολη- και σε ηλικία μόλις 14 ετών ήταν μέλος δύο συμμοριών.
Ο “Scarface” («Σημαδεμένος») όπως ήταν επίσης γνωστός από τις ουλές που του χάραξε στο αριστερό του μάγουλο ο θαμώνας ενός πανδοχείου για τα τολμηρά σχόλια του Καπόνε εις βάρος της αδελφής του, απέκτησε εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της εγκληματικής δράσης του τη δεκαετία του 1920 από την διακίνηση αλκοόλ στη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, από ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμούς, τον παράνομο τζόγο, τη διαχείριση οίκων ανοχής κτλ.
Πιστεύεται ότι ήταν ακόμη έφηβος όταν κόλλησε σύφιλη. Η μικρανεψιά του υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η υγεία του άρχισε να χειροτερεύει πολύ αργότερα, όταν υποβλήθηκε σε θεραπεία πριν την αποφυλάκισή του τον Νοέμβριο του 1939 από τις φυλακές του Αλκατράζ: «Ο παππούς μου μού το αποκάλυψε αυτό με δάκρυα στα μάτια.
Μου είπε: “Ντέιρντρε, μου τηλεφώνησαν απ’ το Αλκατράζ και μου είπαν ότι αποφυλακίζεται ο θείος σου, αλλά μόλις ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια νέα θεραπεία για τη σύφιλη και ήθελαν να τη δοκιμάσουν σ’ εκείνον κι εγώ συμφώνησα”[…] Τον πήραν απ’ το Αλκατράζ και τον έβαλαν σ’ ένα νοσοκομείο στο Τέρμιναλ Άιλαντ του Λος Άντζελες κι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στον Τύπο ότι ο Αλ Καπόνε οργίστηκε, ότι είχε βίαια ξεσπάσματα και αναγκάστηκαν να τον βάλουν στην απομόνωση […] Κι αυτό συνέβη επειδή του έκαναν ενέσεις με υδράργυρο, νόμιζαν ότι με τον υδράργυρο θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη σύφιλη”, είπε η Ντέιρντρε.
Όπως λέει η ίδια, μετά την αποφυλάκιση του γκάνγκστερ οι συγγενείς του οργάνωσαν ένα μεγάλο πάρτι υποδοχής, αλλά ο Αλ Καπόνε ούτε τους συγγενείς του δεν μπορούσε να θυμηθεί. Και γι’ αυτό δεν ήταν σε θέση να τους αποκαλύψει όλα τα μέρη, όπου είχε κρύψει το θησαυρό του μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 1946 που πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 47 ετών στο σπίτι του στη Φλόριντα, σύμφωνα με το europost.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου