Οι προειδοποιήσεις του επικίνδυνου συστήματος ανίχνευσης αστεροειδών της NASA

Οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο θα μπορούσε να καταστραφεί ανά πάσα στιγμή ως αποτέλεσμα μιας απειλής από το διάστημα που δεν ανιχνευθεί εγκαίρως.

Η ιστοσελίδα BuzzFeed News έχει αποκαλύψει τις εσωτερικές επικοινωνίες της NASA στις οποίες υπάλληλοι της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ παραδέχονται ότι δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν έναν τεράστιο αστεροειδή που ονομάζεται 2019 ΟΚ, ο οποίος στις 25 Ιουλίου πέρασε ασυνήθιστα κοντά από την Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη των 24,5 χιλιόμετρων ανά δευτερόλεπτο.

"Σας ειδοποιώ ότι σε περίπου 30 λεπτά ένας αστεροειδής μεγέθους 57-130 μέτρων θα περάσει μόνο 0,19 σεληνιακές αποστάσεις από τη Γη (απόσταση πέντε φορές μικρότερη από αυτή που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη). Ο 2019 ΟΚ ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 24 ώρες από τη βραζιλιάνικη ομάδα SONEAR ", έγραψε ο επικεφαλής, Lindley Johnson.

Το γεγονός ότι η NASA ανίχνευσε το 2019 ΟΚ μόνο 24 ώρες πριν την εμφάνισή του, αποκάλυψε τις ανεπάρκειες του συστήματος επιτήρησης.

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του αστεροειδή, η υπηρεσία εξέδωσε δελτίο τύπου, δηλώνοντας ότι εάν ο 2019 ΟΚ είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης, «θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια τοπική καταστροφή σε μια περιοχή περίπου 80,5 χιλιόμετρων ».

Σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδιαφέρονται για το 2019 εντάξει [...], οπότε ειναι ένα κίνητρο να ψάξω την απάντηση σε μια ερώτηση που είμαι βέβαιος ότι δεν θα μας απαντήσουν, γιατί ο 2019 OK δεν ανακαλύφθηκε από ένα από τα κυριότερα δίκτυα της NASA; Γιατί δεν ανακαλύφθηκε εγκαίρως απο την NASA άλλα από ένα τηλεσκόπιο 11 ιντσών (SONEAR); "έγραψε ο διευθυντής του Κέντρου Paul Chodas.

"Ναι, αυτό το αντικείμενο έφτασε στην Γη σε κακή χρονική στιγμή, η υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους όλα τα σημαντικά δίκτυα παρατήρησης δεν το ανακάλυψαν; Μπορούμε να το αποδώσουμε σε κακές καιρικές συνθήκες; "πρόσθεσε.

Ενώ κάποιοι αστρονόμοι προσπάθησαν να βρουν τους λόγους της αποτυχίας, άλλοι περιγράφουν τον αστεροειδή ως με το γελοίο όρο «δολοφόνο πόλης». "Ένας αστεροειδής δεν μπορεί να είναι « δολοφόνος πόλης » όταν περάσει 70.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι ο 2019 ΟΚ είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που περνά τόσο κοντά στη Γη σε έναν αιώνα!

Τίποτα τόσο μεγάλο δεν προβλεπόταν να περάσει τόσο κοντά από τη Γη πριν από τον Apophis το 2029 ", ανέφερε ο Lindley.

©AETOS NEWS

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications