Αν για κάτι φημίζεται η Ελλάδα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, αυτό σίγουρα είναι τα υπέροχα νησιά και οι αμέτρητες παραλίες κάθε λογής, που καλύπτουν και ικανοποιούν όλα τα γούστα.
Με χρυσαφένια ακρογιαλιά ή λευκό βότσαλο, οργανωμένες ή όχι, προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή μόνο από θαλάσσης, ό,τι κι αν ζητήσει κάποιος στις ελληνικές παραλίες σίγουρα θα το βρει. Μέχρι και ναυάγια μπορεί να βρει.
Σκουριασμένα κουφάρια πλοίων, ξεβρασμένων δίπλα ή και πάνω στην ακτή, που στέκουν αγέρωχα στο χρόνο, έχουν αφομοιωθεί από το τοπίο ολόγυρά τους και αποτελούν, πλέον, σημείο αναφοράς αλλά και δημοφιλές αξιοθέατο του εκάστοτε προορισμού.
Ακολουθούν τα πέντε πιο δημοφιλή από αυτά, τα οποία όχι μόνο καθηλώνουν με το εντυπωσιακό σκηνικό τους, αλλά εγείρουν την περιέργεια με τις ιστορίες και τους μύθους που τα ακολουθούν.
Ναυάγιο «Παναγιώτης», Ζάκυνθος
Η πιο πολυφωτογραφημένη και πολυβραβευμένη παραλία της Ζακύνθου, ίσως και ολόκληρης της χώρας, εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή των Βολιμών, σε απόσταση 22 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.
Το όνομά της οφείλεται στο ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης» το 1983. Το εμπορικό πλοίο, που μετέφερε λαθραία τσιγάρα, έπλεε στα ανοικτά του Ιονίου όταν άρχισε η καταδίωξή του από τις αρχές, καθώς θεωρείτο ύποπτο για λαθρεμπόριο. Μην μπορώντας να ξεφύγει από αυτές και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ο πλοίαρχος αναγκάστηκε να το προσαράξει πάνω στην λευκή αμμουδιά της παραλίας, όπου συναντάται μέχρι σήμερα.
Το εντυπωσιακό τοπίο της παραλίας του Ναυαγίου μαγεύει με το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου να είναι «ξαπλωμένο» στη χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία περιβάλλεται από τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου, ενώ στο πίσω μέρος του κόλπου υψώνονται επιβλητικά, απόκρημνα βράχια.
Αν θέλετε να απολαύσετε τη μαγευτική εικόνα του Ναυαγίου αφ' υψηλού, θα το προσεγγίσετε οδικώς μέχρι τη μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Από τη σιδερένια εξέδρα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε πανοραμικές φωτογραφίες.
Η παραλία προσεγγίζεται διά θαλάσσης με καΐκι τόσο από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, όσο και με τουριστικό σκάφος από το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου και την παραλία του Λαγανά.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Αμοργούσυναντάται στον όρμο Λίβερου στην περιοχή Καλοταρητίσσας, στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Το σκηνικό που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ είναι τόσο εντυπωσιακό, ώστε να μην εκπλήσσεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο ενέπνευσε το σκηνοθέτη Luc Besson να πραγματοποιήσει μέρος των γυρισμάτων της διάσημης ταινίας του «Απέραντο Γαλάζιο», γνωστοποιώντας τις ομορφιές της Αμοργού σε όλο τον κόσμο.
Το πλοίο «Ολυμπία» που ναυάγησε εδώ, ναυπηγήθηκε το 1950 με το όνομα «Island», ενώ το 1979 μετονομάστηκε σε «Strymon». Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο του 1980 βρέθηκε να πλέει ως «Ολυμπία», πια, στα νερά του Αιγαίου όταν βρέθηκε σε φουρτούνα κατά την διάρκεια της οποίας έπνεαν βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ. Το «Ολυμπία» παρέμεινε ακυβέρνητο –όλο το πλήρωμα πρόλαβε να σωθεί και να βγει στη στεριά– με τη θάλασσα να το «ξεβράζει» στον όρμο Λίβερου.
Όπως υποστηρίζουν διάφορες διηγήσεις, το πλήρωμά του ήταν σύγχρονοι πειρατές, οι οποίοι κατευθύνονταν από την Κύπρο προς την Ελλάδα. Έκτοτε, παραμένοντας μισοβυθισμένο στον ήσυχο αυτό κόλπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατά της. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς με το σκουριασμένο, πια, πλοίο μοιάζει αρκετά μελαγχολική θα έλεγε κανείς.
Ναυάγιο «Δημήτριος», Γύθειο
Στην παραλία της Σελινίτσας, στη Λακωνία και σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το Γύθειο, το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος», που ναυπηγήθηκε το 1950, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και κορυφαία τουριστική ατραξιόν. Γνωστό και ως πλοίο φάντασμα, οι ιστορίες και οι μύθοι που το ακολουθούν από τον Δεκέμβριο του 1981 όποτε και βρέθηκε ακινητοποιημένο στην περιοχή πολλές. Η μία από αυτές κάνει λόγο για παράνομο τσιγαράδικο, η δεύτερη θέλει να έκανε λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ενώ η τρίτη εξ αυτών κάνει λόγο για ένα πλοίο- φάντασμα με άγνωστο ιδιοκτήτη.
Η επικρατέστερη, ωστόσο, και σύμφωνα με μάρτυρες της περιοχής, θέλει το 67 μέτρων πλοίο Δημήτριος (η παλαιότερη ονομασία του ήταν Klintholm) να εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Το «Δημήτριος» είχε προσαράξει εκτάκτως λόγω ασθένειας του πλοιάρχου στο Γύθειο το Δεκέμβριο του 1980 και μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου παρέμενε στο ίδιο σημείο επικίνδυνο για το κοινό, όπως είχαν ειδοποιήσει οι λιμενικές αρχές τους ιδιοκτήτες, λόγω του ότι είχε πάρει κλίση από την εισροή των υδάτων στην κύτη του.
Η μη ανταπόκριση των πλοιοκτητών, είχε αποτέλεσμα ως τον Νοέμβριο του 1981 το πλοίο να βρίσκεται ακόμη στην ίδια τοποθεσία. Έρμαιο, πια, των δυσμενών καιρικών συνθηκών παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του και ξεβράστηκε από τη θάλασσα στην παραλία της Σελινίτσας, βορειοανατολικά του Γυθείου, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Η παραλία με την χρυσαφένια αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα είναι γνωστή και ως τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα.
Ναυάγιο «Δημήτριος Π.», Γραμβούσα- Κρήτη
Αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της Γραμβούσας, το ναυάγιο «Δημήτριος Π.» βρίσκεται σκουριασμένο στα ονειρικά γαλαζοπράσινα νερά της περιοχής από το 1968. Χαρακτηριστικό στοιχείο για το μικροσκοπικό νησάκι, αποτελεί πόλο έξης για τους ψαροντουφεκάδες, καθώς πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα ψαρότοπο.
Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Χαλκίδας το Δεκέμβριο του 1967 με προορισμό τη Βόρεια Αφρική και φορτίο 440 τόνων τσιμέντου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το ανάγκασαν να δέσει στον όρμο Διακόφτι στα Κύθηρα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1968. Αποπλέοντας για τον προορισμό του συνάντησε και πάλι κακοκαιρία και, έτσι, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις ακτές της βορειοδυτικής Κρήτης. Εκεί, αγκυροβόλησε και με τις δύο άγκυρές του στο νότιο τμήμα της νήσου Ήμερη Γραμβούσας σε απόσταση περίπου, μόλις, 200 μέτρων από την ακτή.
Η κακοκαιρία στις 8 Ιανουαρίου έκοψε την αλυσίδα της μίας άγκυρας, ο καπετάνιος δεν κατάφερε να κρατήσει το πλοίο και έτσι το μηχανοστάσιο γέμισε νερά, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εκκενώσει το πλοίο και να αποβιβαστεί με ασφάλεια στο νησάκι της Γραμβούσας. Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ιέραξ» μετέφερε το πλήρωμα στη Σούδα, αφήνοντας πίσω του το ναυαγισμένο πλοίο, που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, η οποία προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης με τουριστικά σκάφη που αναχωρούν από την Κίσσαμο.
Ναυάγιο «Nordland», Κύθηρα
Ιδιαίτερα δημοφιλές για τον εντυπωσιακό βυθό που έχει αναπτυχθεί γύρω του, το ναυάγιο «Nordland» συναντάται απέναντι ακριβώς από το παραθαλάσσιο χωριουδάκι Διακόφτι, στο λιμάνι των Κυθήρων, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.
Το ρωσικό φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στην βραχονησίδα Δραγονάρες τον Αύγουστο του 2000, καθώς σύμφωνα με τις ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το πλήρωμά του είχε πιει λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το μηχανοστάσιό του και να μισοβυθιστεί με την πρύμνη σε βάθος περίπου 30 μέτρων.
Το συγκεκριμένο ναυάγιο συγκαταλέγεται στις πλέον αναγνωρίσιμες εικόνες του νησιού, καθώς με την πάροδο του χρόνου, αποτελεί πλέον ενσωματωμένο και αναπόσπαστο στοιχείο του ανάγλυφου του συνολικού τοπίου της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και δημοφιλές σημείο για καταδύσεις τόσο για έλληνες, όσο και για ξένους δύτες.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου