Όλυμπος. Το μπαλκόνι των θεών. Ένας φυσικός επίγειος παράδεισος. Το φημισμένο ελληνικό βουνό που εδώ και αιώνες εξάπτει τη φαντασία του ανθρώπου και κινεί την περιέργειά του, παραμένει ακόμη μυστηριώδης και απρόσιτος, προκαλώντας τον άνθρωπο να ανακαλύψει την αλήθεια των θρύλων του. Κι αγωνίζεται ο άνθρωπος εξερευνώντας πλαγιές και χαράδρες, μελετώντας τα στοιχεία της φύσης και κατακτώντας τις κορυφές, γυρεύοντας απαντήσεις που μόνο θεοί μπορούν να δώσουν.
Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ψηλότερη κορυφή τον Μύτικα (2.918 μ.), το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων και μέσα στα 50 ψηλότερα βουνά του κόσμου. Ο συμπαγής, σχεδόν κυκλικός, ορεινός του όγκος δεσπόζει ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία (σύνορο των νομών Πιερίας και Λαρίσης), έχει έκταση 600 τ.χλμ. περίπου, μέση διάμετρο 25 χλμ. και περίμετρο 150 χλμ. Βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την παραλία του Λιτοχώρου, ενώ στην κωμόπολη του Λιτοχώρου καταλήγει το επιβλητικό φαράγγι του Ενιπέα, που κόβει στη μέση τον ορεινό όγκο. Χωρίζεται σε δύο συγκροτήματα, τον Πάνω και τον Κάτω Όλυμπο, με φυσικό σύνορο αυτών των δύο το ρέμα της Ζηλιάνας, που ξεκινάει από το χωριό Καρυά και φτάνει ανατολικά ως τη θάλασσα.
Μυθολογία – Ιστορία
Το σχήμα του Ολύμπου, η πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του, οι ψηλές κορυφές του, γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα που φέρνουν συχνά καταιγίδες, προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στον προϊστορικό άνθρωπο που κατοίκησε στους πρόποδές του, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει σήμερα ευρήματα από οικισμούς της εποχής του σιδήρου.
Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι της περιοχής θα δημιουργήσουν τους θρύλους που αργότερα θα δώσουν το Δωδεκάθεο των Αρχαίων Ελλήνων.
Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος -όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας) είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο Θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι) φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία. Από εκεί εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «Θεϊκήν του μήνιν». Ο Όλυμπος στην Ιλιάδα ονομάζεται μέγας, μακρύς, αιγλήεις (δηλ. λαμπρός), πολύδενδρος.
Αλλά και αργότερα η Ιστορία στάθηκε πολυτάραχη στον Όλυμπο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το βουνό υπήρξε κρησφύγετο και ορμητήριο διασήμων κλεφτών και αρματωλών.
Στα νεώτερα χρόνια, μετά το 1900, έδρασαν εδώ ληστές. Κατά την εισβολή των Γερμανών το 1941 ο ελληνικός στρατός μαζί με μονάδες Νεοζηλανδών και Αυστραλών έδωσαν σημαντικές μάχες. Αμέσως μετά φώλιασε εδώ η Εθνική Αντίσταση ενώ λίγο αργότερα στο Λιτόχωρο άναψε η σπίθα που οδήγησε στον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου