Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:12 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρπάθου.

Ένας ακόμη σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα Δωδεκάνησα, αυτή τη φορά κοντά στη Κάρπαθο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 03:12 μετά τα μεσάνυχτα, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί της Καρπάθου. Συγκεκριμένα, το επίκεντρο ήταν 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους του νησιού, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Kαι χθες τα Δωδεκάνησα είχαν τρεις σεισμικές δονήσεις, με μεγαλύτερη αυτή των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Ρόδου, ενώ άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 2,9 και 3,3 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Σεισμική δόνηση και στην Αθήνα
Σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έγινε στην Αθήνα στις 9.30 το πρωί της Τρίτης. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Αθήνα. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μέτρησε τη δόνηση στους 3,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Παρέμβαση Λέκκα Παρέμβαση για τον σεισμό των 4 Ρίχτερ που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης την Αθήνα, έκανε ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως πρόκειται για συνέχιση της δραστηριότητας που έχει καταγραφεί πριν από ενάμισι μήνα. «Θα έχει και συνέχεια, από την άποψη ότι μπορεί να έχουμε σεισμούς μεγέθους 3, 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που δεν πρέπει να μας ανησυχούν», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε ότι ο σεισμός προέρχεται από το γνωστό ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον σεισμό το 1999, όπως και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Μαγούλα στις 19 Ιουλίου. Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

H μακροσκελής ανάρτηση του Γεράσιμου Χουλιάρα για τον νέο σεισμό στην Αττική
Ο νέος σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσε προς στιγμήν τους κατοίκους.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες, κάνοντας αναδρομή στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Αττική 20 χρόνια πριν.

«Στις 7 Σεπτέμβρη θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από τον ξαφνικό σεισμό το 1999, στο μέχρι τότε σεισμικά άγνωστο ρήγμα που τώρα εμπεδώθηκε επιστημονικά και κοινώς αποκαλείται «ρήγμα της Πάρνηθας». Όπως είναι γνωστό στην σεισμολογία, τα ρήγματα περιοδικά ενεργοποιούνται και «σπάνε» παράγοντας σεισμούς και αυτό συνέβη τον περασμένο μήνα στις 19/7 μετά από 20 χρόνια, με τα 5.2 Ρίχτερ και την ακολουθία που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Οπότε κακώς προσπαθούν να μας επιβάλουν ότι πρόκειται για κάτι ξαφνικό και κάτι κακό θα συμβεί και τα συνηθισμένα σενάρια τρομολαγνείας. Εδώ μια εικόνα από επιστημονική δημοσίευση μου με τους 3,000 περίπου μετασεισμούς του ρήγματος που καταγράψαμε τα πρώτα χρόνια μετά τα 5.9 Ρίχτερ το 1999 στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications