Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη, για πρώτη φορά μετά την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της συμφωνίας της Λωζάνης το 1923, ενώ τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα πετούν επάνω από την buffer zone ανακοίνωσαν τα τουρκικά υπουργεία Αμυνας κιαι Εξωτερικών σε διαδοχικές ανακοινώσεις τους, δίνοντας στην δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες.
Σε tweet αργά χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά εναέρια οχήματα πετούν ήδη εντός της buffer zone σε υλοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου προειδοποίησε την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG να αποσυρθεί βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιβάλλουν στους Κούρδους αυτά που συμφωνήθηκαν.
«H συμφωνία για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης θα εφαρμοστεί σταδιακά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Ρόμπερτσον, πριν λίγο.
«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις επιλογές για το Κοινό Κέντρο Συντονισμού με τους Τούρκους στρατιωτικούς ομολόγους μας. Ο μηχανισμός ασφαλείας θα εφαρμοστεί σταδιακά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να αρχίσουν να εφαρμόζουν γρήγορα τις δραστηριότητες καθώς συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία».
Πάντως στις ΗΠΑ δεν «κατάπιαν» όλοι την ταπεινωτική για τις ΗΠΑ συμφωνία: Ο απόστρατος στρατηγός Joseph Votel, πρώην αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, αντέδρασε δημοσίως στην κυριαρχία της Άγκυρας σε μια τέτοια ζώνη, η οποία θα εκτοπίσει το 90% των κουρδικών πληθυσμών!
Σε άρθρο του ο Βότελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τη Τουρκία θα «δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
«Οι ασφαλείς ζώνες είναι γενικά καθιερωμένες για να προστατεύουν τους ανθρώπους στις ζώνες των συγκρούσεων και είναι συνήθως σχεδιασμένες να είναι ουδέτερες, αποστρατιωτικοποιημένες και επικεντρωμένες σε ανθρωπιστικούς σκοπούς» ανέφερε ο Votel.
«Η επιβολή ασφαλούς ζώνης είκοσι χιλιομέτρων (30 χιλιόμετρα) ανατολικά του Ευφράτη θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα - πιθανόν να εκτοπίσει πάνω από το 90% του κουρδικού πληθυσμού, να επιδεινώσει αυτό που είναι ήδη μια εξαιρετικά προκλητική ανθρωπιστική κατάσταση και να δημιουργήσει περιβάλλον για αυξημένες συγκρούσεις», έγραψαν.
Η πρώην συριακής κυριαρχίας περιοχή, ξεκινά από την ανατολική όχθη του Ευφράτη και φτάνει μέχρι τα συροϊρακινά σύνορα σε βάθος 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.
Είναι έκτασης χιλιάδων χιλιομέτρων και ελέγχεται από κοινού από τη Τουρκία και τις ΗΠΑ αν και οι δεύτεροι έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχουν περισσότερο από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες σε μία έκταση που υπάρχουν 150.000 Τούρκοι στρατιώτες έτοιμοι να εισβάλλουν.
Η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ιστορική» αφού η Τουρκία επανήλθε μετά από 96 χρόνια επίσημα στην περιοχή, στην οποία κυριαρχούσε μέχρι τον Α'ΠΠ και για οκτώ αιώνες.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου