Λαγοκέφαλος στην Κρήτη έκοψε κομμάτι από το πόδι 16χρονου

Το ψάρι δάγκωσε τον νεαρό στην φτέρνα και ο φίλος του βούτηξε στη θάλασσα και το σκότωσε με το ψαροτούφεκο.

Σε άσχημη περιπέτεια εκτυλίχθηκε το μπάνιο στη θάλασσα για μία παρέα από το Ηράκλειο και συγκεκριμένα για ένα 16χρονο αγόρι, το οποίο δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο.

Το 16χρονο αγόρι μαζί με την παρέα του που έκαναν κάμπινγκ στον Ξηρόκαμπο της Σητείας, όταν μπήκε να κάνει αμέριμνο το μπάνιο του στη θάλασσα, δέχτηκε επίθεση από το ψάρι

Ο έφηβος αντιλαμβανόμενος την παρουσία του ψαριού, φοβήθηκε και προσπάθησε να απομακρυνθεί, ωστόσο ο λαγοκέφαλος είχε άγριες διαθέσεις, του επιτέθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του έκοψε κομμάτι από τη φτέρνα.

Βγαίνοντας από το νερό ο 16χρονος δέχτηκε τη φροντίδα των φίλων του, ωστόσο ένας από την παρέα είχε ψαροντούφεκο και σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε στο νερό για να σκοτώσει το ψάρι αναφέρει το neakriti.gr.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο ψαροντουφεκάς δεν εντόπισε έναν λαγοκέφαλο, ούτε δύο, αλλά τρεις, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των παραθεριστών του κάμπινγκ, το ψάρι είναι μήκους εξήντα ολόκληρων εκατοστών, ενώ το άνοιγμα στόματός του φτάνει τα οκτώ εκατοστά.

Λαγοκέφαλος: Πώς επιτέθηκε στο παιδί μου

Το περιστατικό επίθεσης στον 9χρονο γιο της σε παραλία της ανατολικής Κρήτης το προηγούμενο Καλοκαίρι περιέγραψε στον Politica 89.8 η κ. Κατερίνα Στρατάκη – Χρονάκη. Σύμφωνα με την κ. Στρατάκη ο 9χρονος γιος της όχι μόνο δεν κυνήγησε η πείραξε το λαγόψαρο, αλλά δέχτηκε την επίθεση του την ώρα που η ίδια βρισκόταν δίπλα του βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει μία μάσκα κατάδυσης,. Το δάγκωμα ήταν τέτοιο που ακόμα κι ένα χρόνο μετά το σημάδι παραμένει ορατό. Η κ. Στρατάκη επεσήμανε πως στην προσπάθεια αναζήτησης για πρώτες βοήθειες, διαπίστωσε πως ελάχιστοι γνώριζαν για το λαγόψαρο.

Στο κέντρο Υγείας που κατευθύνθηκε για να αντιμετωπίσουν το τραύμα του παιδιού κάλεσαν σε τηλεφωνική βοήθεια τον τηλεφωνικό αριθμό του κέντρου Δηλητηριάσεων , που εκείνο με την σειρά του τους ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύει κάποιος από δηλητηρίαση δεχόμενος επίθεση παρά μόνο εάν το καταναλώσει μαγειρεμένο.

Σύμφωνα με την κ. Στρατάκη, ένα χρόνο μετά με θλίψη της διαπιστώνει πως ελάχιστα έχουν γίνει από πλευράς κράτους για την αντιμετώπιση της παρουσίας των συγκεκριμένων ψαριών στην Κρήτη σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες διαστάσεις που έχει λάβει η αύξηση του πληθυσμού των ψαριών αυτών στις ακτές της Κρήτης κι ευρύτερα στα νερά της μεσογείου

Συνολικά 130 ξενικά είδη έχουν βρει καταφύγιο στις θάλασσες της Ρόδου και στα Δωδεκάνησα γενικότερα. Τουλάχιστον τόσα έχουν καταγραφεί από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ιδιαίτερα φιλόξενο είναι μάλιστα το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή της νότιας Κρήτης, για τα λεοντόψαρα και τους λαγοκέφαλους.

Το λεοντόψαρα είναι είδος που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την είσοδό του μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Το λεοντόψαρο Pterois miles είναι ένα τροπικό ψάρι και έχει εμφανιστεί ακόμα και στην Κρήτη, ενώ μέχρι τότε είχε φτάσει ως την Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου συνήθως κινείται. Ο πληθυσμός του εξαπλώνεται γρήγορα γι αυτό και κατατάσσεται στους χωροκατακτητές της θάλασσας.Το συγκεκριμένο είδος φέρει δηλητηριώδη αγκάθια. Είναι όμως κατάλληλο προς κατανάλωση.

 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications