Υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν η πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας

Σύμφωνα με αναφορές από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επέβλεψε τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων της Τετάρτης, η οποία επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα τους.

Κατά την διάρκεια της δοκιμής, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας εκτοξεύθηκαν από τα ανατολικά προς την θάλασσα της Ιαπωνίας από την παράκτια επαρχία του νότιου Χάμγκιονγκ. Οι δύο πύραυλοι πέταξαν γύρω στα 267 μίλια και έφτασαν σε υψόμετρο 18,6 μιλίων, ανέφερε το Sputnik, επικαλούμενο τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων της Νοτίου Κορέας.

Το KCNA περιέγραψε το όπλο ως ένα «νέο σύστημα πολλαπλών εκτοξευόμενων πυραύλων μεγάλου διαμετρήματος» και πρόσθεσε ότι ο Κιμ πρόβλεψε πως το σύστημα θα προκαλέσει «μια αναπόφευκτη δυσφορία στις δυνάμεις που θα γίνουν στόχος του όπλου».

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) πρόσφατα επέκρινε τη Σεούλ για την απόκτηση νέων όπλων και τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της σε στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την πρόκληση σύγκρουσης με τον βόρειο γείτονά της, παρότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους σε τέτοιες ασκήσεις τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός Στρατός δεν έχει σχέδια προς το παρόν για να αλλάξει την επερχόμενη κοινή άσκηση με τη Νότια Κορέα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ χρησιμοποίησε την δοκιμή της Τετάρτης για να παροτρύνει όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο εγκατέλειψαν μετά τις άκαρπες συνομιλίες της συνόδου κορυφής του Ανόι τον Φεβρουάριο.

«Για τον Γενικό Γραμματέα, αυτό είναι μια ακόμη υπενθύμιση της σημασίας της επανέναρξης των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε ο Ντούτζαρικ σε συνέντευξη Τύπου.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να ξαναρχίσουν σύντομα μετά από την συνάντηση ενός αξιωματούχου του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και ομολόγου από την Βόρεια Κορέα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη την περασμένη εβδομάδα.

Της δοκιμής αυτής προηγήθηκε η εκτόξευση δύο άλλων βαλλιστικών βλημάτων μικρής εμβέλειας από την ίδια τοποθεσία στις 25 Ιουλίου, τα οποία οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προσδιόρισαν ως KN-23. Ο δικτυακός τόπος Global Security τα προσδιορίζει ως ένα «αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα» που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Δεν είναι σαφές εάν η δοκιμή της 31ης Ιουλίου αφορούσε πυραύλους του ίδιου τύπου, αν και η νοτιοκορεατική JCS δήλωσε ότι μελετούσε όλα δεδομένα για να προσδιορίσει την ταυτότητα των βλημάτων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications