Στα δίχτυα των fake news έπεσαν χθες πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ανάμεσά τους και αρκετοί επώνυμοι, όταν δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία με πρωταγωνιστές άνδρα των ΜΑΤ και μετανάστρια στην καρδιά των Εξαρχείων.
Ολα ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια στα Εξάρχεια, όπου εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες και μετανάστες και έγιναν τρεις προσαγωγές.
Δεκάδες φωτογραφίες από την εν λόγω επιχείρηση κατέκλυσαν το διαδίκτυο, ωστόσο, μία εξ αυτών, που παραμένει ακόμα άγνωστο από ποιον αναρτήθηκε, άρχισε να κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων.
Στο «ντοκουμέντο» εμφανίζεται άντρας των ΜΑΤ να συμπεριφέρεται με βάναυσο τρόπο σε Σομαλή οικονομική μετανάστρια στο κέντρο της Αθήνας.
Ωστόσο, η φωτογραφία όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη επιχείρηση στα Εξάρχεια, αλλά τραβήχτηκε δέκα χρόνια πριν, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου 2009, όταν φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Espresso» μαζί με τον δημοσιογράφο Θάνο Μακρογαμβράκη είχαν βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας για να καλύψουν ρεπορτάζ σχετικό με κύκλωμα εκμετάλλευσης.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε έναν μετανάστη, ο οποίος μετά επενοικίαζε τους χώρους για πέντε με επτά ευρώ το κεφάλι σε άλλους μετανάστες, με αποτέλεσμα να συγκατοικούν υπό την ίδια στέγη εκατοντάδες άτομα. Την επομένη ημέρα, στις 30 Ιουλίου, το φωτορεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Espresso» με τίτλο «Επιχείρηση-σκούπα με σκηνές ροκ».
Πάντως, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός σχετικά με το ποιοι και για ποιους λόγους προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία, χθες, ως καινούργια. Αξίζει να αναφερθεί πως θύματα των fake news έπεσαν και αρκετοί επώνυμοι, παρασύροντας και αυτοί με τη σειρά τους χιλιάδες φίλους, θαυμαστές και ακολούθους τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο τραγουδιστής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και οι τραγουδίστριες Ελένη Βιτάλη και Τάνια Τσανακλίδου. Με πληροφορίες dimokratianews
0 comments
Δημοσίευση σχολίου