Τα Nemertins είναι σκουλήκια τύπου κορδέλας που παράγουν τεράστιο όγκο βλέννας. Ζουν κυρίως σε θερμά νερά και ειναι πολύ αηδιαστικά, ειναι τα μεγαλύτερα σκουλήκια στον κόσμο.

Οι άνθρωποι είδαν πρώτη φορά τα nemertine πριν από μερικούς αιώνες και ακόμη και τότε έμειναν έκπληκτοι από το μήκος τους, τα οποία σε μεμονωμένα δείγματα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και πενήντα μέτρα (!).

Το 1555, ο Σουηδός συγγραφέας Olaf Mangus περιέγραψε ένα θαλάσσιο σκουλήκι μήκους 58 ποδιών (περισσότερο από 17 μέτρα). Και το 1864, ένα τέτοιο σκουλήκι μήκους 55 μέτρων βρέθηκε στην ακτή της Σκωτίας. Το παλαιό λατινικό του όνομα ηταν Lineus longissimus που περιέχει την λέξη "The Longest".

Στη σύγχρονη εποχή, δεν έχουν βρεθεί τόσο μεγάλα σκουλήκια από επιστήμονες. Ωστόσο, μερικά από τα μεγαλύτερα nemertins, των οποίων το μήκος φτάνει τα 70 cm, ζουν σε ένα ιαπωνικό ενυδρείο.

Μέχρι το 1991 δεν τους άρεσαν και έλεγαν ότι η εμφάνιση τους τους προκαλεί ναυτία και σοκ. Αλλά στη συνέχεια άλλαξαν στάση και αρκετά από αυτά τα σκουλήκια πιάστηκαν και τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο ενυδρείο στη Ναγκόγια, στο νησί Χόνσχου για τουριστική ατραξιόν.

Από το 2015 δεν είχαν πολλούς επισκέπτες λόγω της άσχημης εμφανιστής τους, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτά τα σκουλήκια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και τα ενυδρεία τους έχουν πολλούς επισκέπτες. Όλα λόγω του κινήματος "kimo-kawaii", το οποίο μεταφράζεται ως "δυσάρεστο αλλά χαριτωμένο".

Αυτά τα σκουλήκια έχουν μάτια, αλλά δεν βλέπουν σχεδόν τίποτα, δεν έχουν πνεύμονες, αναπνέουν από το δέρμα, δεν υπάρχουν ούτε καρδιές αλλα μονο μυϊκές συσπάσεις.Τα μικρά κινούνται αργά, αλλά τα μεγάλα μπορούν να είναι αρκετά ευκίνητα. Και σχεδόν όλα τους είναι σαρκοφάγα. Κάποια τρέφονται με ζωντανή λεία, όπως στο παρακάτω βίντεο.

"Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό ζουν αυτά τα σκουλήκια". Έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό, οι άνθρωποι έρχονται και τα παρακολουθούν με ενδιαφέρον, τα ταΐζουμε σαρδέλες, αλλά τρώνε σχεδόν ό, τι βρίσκουν", λέει η Nagoya Kanako Sato,η εκπρόσωπος του ενυδρείου..

Αυτά τα σκουλήκια ζουν στον Νότιο Ωκεανό σε βάθος από 16 έως 395 μέτρα. Για το ιαπωνικό ενυδρείο, αλιεύθηκαν ειδικά από εκεί, όπου εντοπίστηκε το μεγαλύτερο σκουλήκι, δηλαδή κοντά στην Σκωτία, στο νησί King George. "Όταν ήρθαν σε μας, ήταν ήδη κάπου γύρω στα 40 χρόνων, αν και η πραγματική ηλικία τους είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, ίσως να είναι άνω των 60 ετών".

Το βίντεο από το ενυδρείο δείχνει τη στιγμή που ένα από αυτούς τους σκώληκες καταπίνει ολόκληρο ψάρι. Στο κεφάλι του σκουληκιού υπάρχει μια διαδικασία η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του θηράματος, και ορισμένα είδη είναι δηλητηριώδης.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications