Σε κανονικούς ρυθμούς επανήλθε σήμερα Πέμπτη το ηφαίστειο στο νησί Στρόμπολι της Ιταλίας, μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο ενός τουρίστα χθες το μεσημέρι.

Επρόκειτο για δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου του νησιού και είχαν ως συνέπεια τον θάνατο ενός 35χρονου ορειβάτη και τον τραματισμό άλλων τριών ανθρώπων που δεν αποδείχτηκαν σοβαροί.

Το Στρόμπολι (Stromboli) (Αρχαία Ελληνικά: Στρογγύλη) είναι ένα μικρό νησί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας. Πρόκειται για μια από τις οκτώ Αιολίδες Νήσους, ένα ηφαιστειακό τόξο βόρεια της Σικελίας - μάλιστα είναι η κατ' εξοχήν Αιολίδα, καθώς εκεί πιστευόταν ότι κατοικούσε ο «ταμίας των ανέμων» (Στράβων 1.2.11).

Το σημερινό του όνομα είναι παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας «Στρογγύλη», την οποία είχε αποκτήσει χάρις στο χαρακτηριστικό του σχήμα.

Στο νησί ζουν σήμερα από 400 έως 750 μόνιμοι κάτοικοι. Η οικονομία παραδοσιακά βασιζόταν στα μεσογειακά προϊόντα: ελιές, κρασιά, σύκα και ψάρια. Μέχρι το 19ο αιώνα οι καλλιέργειες ανθούσαν, με αποτέλεσμα το νησί να φιλοξενεί 4.000 μόνιμους κατοίκους. Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε εξαιτίας της Ενοποίησης της Ιταλίας, οι συνεχιζόμενες εκρήξεις του ηφαιστείου και σεισμοί, καθώς και ο περονόσπορος που τη δεκαετία του '30 έπληξε την πιο κερδοφόρα από τις τοπικές επιχειρήσεις, αυτή του κρασιού, οδήγησαν τους κατοίκους στη μετανάστευση με κύριους προορισμούς την Αυστραλία και την Αμερική, οδηγώντας το νησί σε ερήμωση.

Σήμερα βασική πηγή εσόδων, πέρα από την αγροτική παραγωγή που καλύπτει κυρίως τοπικές ανάγκες, είναι ο τουρισμός.

Το νησί οφείλει την ύπαρξή του στα υλικά που εναποθέτουν οι εκρήξεις του ηφαιστείου, κατά τη διάρκεια μιας μακραίωνης διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από περίπου 160.000 χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη έλαβε χώρα στις 2 Αυγούστου 2008.

Το ηφαίστειο στέκεται 926 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ύψος 2.000 μέτρων πάνω από τον πυθμένα της. Στην κορυφή του υπάρχουν τρεις ενεργοί κρατήρες. Χαρακτηριστικό γεωλογικό στοιχείο του αποτελεί η λεγόμενη «Sciara del Fuoco» (Ρυάκι της Φωτιάς), μια κοιλότητα σε σχήμα πετάλου που σχηματίστηκε με την πάροδο των τελευταίων 13.000 ετών, μετά από συνεχείς κατολισθήσεις στη βορειοδυτική πλευρά του κώνου.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications