Η Πυροσβεστική προειδοποιεί: «Προσοχή στο νέο κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή στη Χαλκιδική»

Ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, με αφορμή τις προβλέψεις για το νέο κύμα κακοκαιρίας, κυρίως την Κυριακή, καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται και να φροντίζουν για την ασφάλειά τους

Νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη Χαλκιδική την Κυριακή, όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, με αφορμή τις προβλέψεις για τον νέο κύμα κακοκαιρίας, καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται και να φροντίζουν για την ασφάλειά τους.

«Υπάρχει μπροστά μας μια πρόβλεψη για επιδείνωση καιρού, κάνω σύσταση, αφού έχουμε μία προειδοποίηση, ας είμαστε όλοι προσεκτικοί, ας αποφύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, ας λάβουμε μέτρα προστασίας, χρειάζεται και από τον καθένα μας μια συμμετοχή, ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Σπύρος Βαρσάμης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Είδα τη σκεπή του σπιτιού μου να "ξηλώνεται"»
Τις πρωτόγνωρες στιγμές αγωνίας και τρόμου που έζησε, όπως και άλλοι κάτοικοι και επισκέπτες της Χαλκιδικής, την ώρα της σφοδρής κακοκαιρίας, περιγράφει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Θεοδώρα Σωτηρίου, η οποία είδε τη σκεπή του σπιτιού της στη Σωζόπολη να «ξηλώνεται», ενώ το παιδί της ήταν στο διπλανό δωμάτιο. «Το παιδί μου ήταν στον πρώτο όροφο, όταν στο διπλανό δωμάτιο έπεφτε η σκεπή, όλα τα υλικά έπεφταν μέσα στο δωμάτιο, γυψοσανίδες, ορθοστάτες, αν ήταν εκεί δίπλα θα είχε σκοτωθεί» σημειώνει η κ. Σωτηρίου.

Η νεαρή μητέρα δεν μπορεί να ξεχάσει τις ριπές των ανέμων, την «πρωτοφανή λαίλαπα» όπως τη χαρακτηρίζει. «Πέφτανε πάνω μας αντικείμενα, οι λαμαρίνες που πετούσαν, αν σε συναντούσαν, σου έκοβαν το κεφάλι. Παιδιά τα έπαιρνε ο αέρας και τα χτυπούσε μέτρα μακριά. Αυτό το πράγμα είναι ασύλληπτο» λέει.

Όμως, ακόμη και όσοι δεν βρίσκονταν στην ακτίνα της υπερκαταιγίδας, ομολογούν ότι αντίκρισαν εικόνες ασυνήθιστες για τον Ελλαδικό χώρο. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδος, Όλγα Ζηκοπούλου, η οποία βρίσκεται από χθες στις πληγείσες περιοχές, με αρμοδιότητα τον συντονισμό της καταγραφής των ζημιών, επιβεβαιώνει ότι αυτές προκλήθηκαν από ένα φαινόμενο σπάνιας έντασης.

«Είμαι πολλά χρόνια σε αυτή την υπηρεσία και τέτοια εικόνα δεν έχω ξαναδεί. Πρωτοφανές. Θα μπορούσε για παράδειγμα να φύγει η επικάλυψη, να φύγει και η ψευδοροφή αλλά να φύγει ολόκληρη η στέγη και ο σκελετός, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο, πρέπει να ήταν πολύ ισχυροί οι άνεμοι».

Η κ. Ζηκοπούλου μετέβη εσπευσμένα χθες στην περιοχή, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών, Κ. Καραμανλή κι ενώ βρισκόταν στον Έβρο για καταμέτρηση των ζημιών και των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και χαλάζι. «Η δουλειά μας είναι να καταγράψουμε όλες τις ζημιές και να συντάξουμε τη σχετική έκθεση αυτοψίας, προκειμένου να δοθεί και η αποζημίωση. Η καταγραφή πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να προκύψουν και τα σχετικά κόστη, προκειμένου να βγουν όλες οι αποφάσεις τα πιστωτικά μέτρα, η οριοθέτηση της περιοχής. Αυτό άλλωστε έγινε κατανοητό μετά τη χθεσινή μεγάλη σύσκεψη ότι όλα πρέπει να γίνουν άμεσα», τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών Β. Ελλάδος.

Παράλληλα με το έργο της καταγραφής συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης μεγάλων αντικειμένων από πολυάριθμα κλιμάκια της Πυροσβεστικής, υλικών που δεν επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση ανθρώπων και οχημάτων. Και για έμπειρους πυροσβέστες η νύχτα της θεομηνίας ήταν ασυνήθιστη. Οι εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια και οι αντίστοιχες επεμβάσεις δεν αφορούσαν πλημμυρικά φαινόμενα,αλλά τεράστια υλικά καρφωμένα σε κτήρια και δρόμους, όπως αναφέρει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης. «Είναι εντυπωσιακό, είναι η πρώτη φορά -είμαι 25 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή- που το μόνο που δεν μας απασχόλησε ήταν οι αντλήσεις υδάτων», σημείωσε ο υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, αφού «το ακραίο ήταν ο άνεμος και όχι η βροχόπτωση, οι βλάβες έγιναν κυρίως σε σκεπές, στους τελευταίους ορόφους και σε υπόστεγα».

.inewsgr.com

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications