Ο καιρός τρελάθηκε παγκοσμίως, όπως όλα δείχνουν, καθώς νέο κύμα καύσωνα αναμένεται στην βορειοδυτική Ευρώπη, τη στιγμή που μουσώνες στη Νότια Ασία αφήνουν πίσω τους εκατόμβες νεκρών. Συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα η βορειοδυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα καύσωνα, έπειτα από εκείνο στα τέλη Ιουνίου, και ιδίως το Παρίσι που τέθηκε σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού.
Από τη Γαλλία στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν για τη ζέστη που καταφθάνει. Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στα ύψη και οι θερμοκρασίες να φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και την Πέμπτη, προτού καταγράψουν πτώση στα τέλη της εβδομάδας. Στη Γαλλία, ο καύσωνας αναμένεται να έχει μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, 46 βαθμοί Κελσίου την 28η Ιουνίου στο Βεράρζ (νότια).
Αυτή τη φορά «δεν αναμένουμε κορύφωση της θερμοκρασίας στους 45-46 βαθμούς Κελσίου» επισήμανε η Météo France. Στο Παρίσι, εντούτοις, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ ζέστης. «Για την Πέμπτη, προβλέπουμε 41 ή και 42 βαθμούς Κελσίου κι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,4 βαθμών Κελσίου του 1947» υπογράμμισε ο Φρανσουά Γιομπάρ, μετεωρολόγος της Météo France.
Επομένως, οι αρχές στη γαλλική πρωτεύουσα έθεσαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού ενεργοποιώντας το σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα στο επίπεδο 3 (στην τετράβαθμη κλίμακα), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία «κλιματιζόμενων αιθουσών» στα δημόσια κτίρια και την παροχή τακτικής φροντίδας στους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.
Εκτός του Παρισιού, περισσότερες από 20 περιοχές, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένονται επίσης στις μητροπόλεις στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, ιδίως στη Φλωρεντία και τη Φεράρα.
Νότια Ασία: Στους 650 οι νεκροί από τον μουσώνα Και ενώ ο καύσωνας πλήττει την Γηραιά Ήπειρο, στη Νότια Ασία, ο μουσώνας έχει στοιχίσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες τη ζωή σε τουλάχιστον 650 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές των πληγεισών χωρών.
Στην Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τις κατακλυσμιαίες βροχές, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών.
Με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, η Ινδία πληρώνει το βαρύτερο τίμημα με τουλάχιστον 460 νεκρούς. Πολλές περιοχές στο βόρειο και το βορειανατολικό τμήμα της χώρας έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας των πλημμυρών. Χθες, τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση κεραυνών σε διαφορετικές περιοχές της πολιτείας Ούταρ Πραντές, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αρχής διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Στο γειτονικό Νεπάλ, ο πιο πρόσφατος απολογισμός έκανε λόγο για 90 νεκρούς και 29 αγνοουμένους.
«Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για βροχοπτώσεις αυτήν την εβδομάδα και βρισκόμαστε σε κατάσταση επιφυλακής, όμως δεν αναμένουμε ότι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο» επισήμανε ο Μπεντ Νίντχι Κανάλ, ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείο Εσωτερικών του Νεπάλ. Στο Μπανγκλαντές, τουλάχιστον 97 άνθρωποι χάθηκαν από τις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ στο Πακιστάν οι αρχές έχουν καταμετρήσει τουλάχιστον 30 νεκρούς.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
0 comments
Δημοσίευση σχολίου