Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, μετά τη σύλληψη από τις αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο, έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Παράλληλα, το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Ιρανο-αμερικανική κόντρα Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε χθες Σάββατο για ακόμη μια φορά τον «μονομερή τυχοδιωκτισμό» και την «οικονομική τρομοκρατία» των ΗΠΑ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Καράκας, χωρίς να αναφερθεί στη σύλληψη από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, για να επιτύχει τους παράνομους σκοπούς της, καταφεύγει σε μια μορφή πίεσης που αποκαλούμε οικονομική τρομοκρατία», επανέλαβε ο Ζαρίφ στον Τύπο στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κούβα, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν «υποφέρουν» από αυτή την «οικονομική τρομοκρατία», που εφαρμόζεται κυρίως με την εφαρμογή κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ πολύ βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2018.

Στην ομιλία του ενώπιον των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Ζαρίφ στηλίτευσε τον «μονομερή ακραίο τυχοδιωκτισμό» της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που κατ’ αυτόν «υπονομεύει το κράτος δικαίου σε διεθνές επίπεδο».

«Η χώρα μου είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης στις νέες μονομερείς τάσεις των ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών των 120 κρατών-μελών του κινήματος.

Κατά τη διάρκεια των δύο παρεμβάσεών του, ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βρετανίας το οποίο συνελήφθη από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, μια επιχείρηση την οποία το Λονδίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση.

Μέσω Twitter, ο Ζαρίφ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα χθες ότι αυτή «η ενέργεια στον Περσικό Κόλπο είχε σκοπό την τήρηση του διεθνούς δικαίου για τη ναυσιπλοΐα», ενώ προέτρεψε τη Βρετανία «να σταματήσει να είναι συνεργός στην οικονομική τρομοκρατία των ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του Κινήματος των Αδεσμεύτων, εξάλλου, πολλές χώρες μέλη — ανάμεσά τους ιδίως η Κούβα, η Νικαράγουα και το Ιράν — εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που παραμένει αντιμέτωπος με πολύ σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση, που κλιμακώθηκε αφότου ο επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης και αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και κατόπιν πολλών συμμάχων της.

«Η χονδροειδής ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας (…) αποτελεί ένα νέο παράδειγμα» της «καταφανούς έλλειψης σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο» από πλευράς τους, έκρινε ο Ζαρίφ.
Συμπέρασμα: Παρακολουθούμε τα προεόρτια ενός παγκόσμιου γεγονότος. Αν δεν επικρατήσει η λογική θα ζήσουμε άσχημες ημέρες.

από: el.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications