Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο δίμηνο στο Αίγιο και στις υπόλοιπες κωμοπόλεις του Δήμου Αιγιαλείας. Τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει παντού λόφους, η οσμή είναι έντονη και οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Επειτα από παρέμβαση εισαγγελέα, τα σκουπίδια ξεκινούν να μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ γειτονικών περιοχών, το πρόβλημα όμως, ειδικά για την πόλη του Αιγίου, δεν έχει κάποια βιώσιμη, οριστική λύση στον ορίζοντα.

Η περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας, όπως και πολλές άλλες στη χώρα, εξυπηρετούνταν (και) από χωματερές. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι χωματερές έκλεισαν και όλες οι ποσότητες άρχισαν να στέλνονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (αρχικά στα Ιωάννινα) και τελικά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, που έως τότε δεχόταν μόνο τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιαλείας.

Ο ΧΥΤΑ όμως είχε πολλά, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που επιδεινώθηκαν με τις επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων. Οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στις 14 Φεβρουαρίου απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αποκομιδή σε όλο τον δήμο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα. «Η κατάσταση είναι πλέον φοβερή», λέει η Μαρία Ιατροπούλου, δικηγόρος στο Αίγιο. «Σε κάθε γωνία υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών, η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι ζέστες. Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει και “ασβεστώνουν” τα σκουπίδια, φοβούνται για την υγεία τους».

Ο δήμος ξεκίνησε να αναζητεί ΧΥΤΑ σε όλη τη Δυτ. Ελλάδα για να δεχθούν ποσότητες σκουπιδιών, όμως πολλοί αρνούνταν. Στην υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας και τελικά στις αρχές Απριλίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσισε να επιτρέψει τη μεταφορά 12.000 τόνων σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, Αγρινίου, Ακτίου- Βόνιτσας, Μεσολογγίου και Δυτικής Αχαΐας.

«Ηδη ξεκινήσαμε την αποκομιδή, απομακρύνουμε περίπου 120-150 τόνους την ημέρα, κατά προτεραιότητα γύρω από σχολεία και παιδικούς σταθμούς», λέει ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος. «Θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 εργάσιμες ακόμα για να μαζευτούν τα σκουπίδια και να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Παράλληλα έχουμε αναθέσει τρεις εργολαβίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ Αιγείρας: για την επεξεργασία των στραγγιδίων, την επισκευή του γεωυφάσματος και τη συλλογή του βιοαερίου. Σε 20 ημέρες θα έχουμε τελειώσει τις εργασίες και ο ΧΥΤΑ θα επαναλειτουργήσει για τις περιοχές της Ανατολικής Αιγιαλείας».

Χωρίς μακρόπνοη λύση
Το βασικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει μακρόπνοη δρομολογημένη λύση, αλλά μόνο πυροσβεστικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα ο δήμος να αναγκαστεί να συνεχίσει στον δρόμο της ταφής απορριμμάτων για πολλά χρόνια ακόμα. Ο ΧΥΤΑ που κατασκευαζόταν σε άλλη περιοχή απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο αντιμετώπιζε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και επιδιώκεται(;) στη θέση του να κατασκευαστεί κέντρο διαλογής. «Εχουμε σύμβαση για την ανακύκλωση, οι ποσότητες βέβαια είναι μικρές. Θα προμηθευτούμε όμως και μια κινητή μονάδα κινητής σύμμεικτων και θα τις ανεβάσουμε», λέει.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications