Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για άμεσες συνομιλίες με το Ιράν χωρίς όρους. Παράλληλα, απέρριψε την ευρωπαϊκή άποψη ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρηματικά συμφέροντα της ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τράμπ σχολίασε την άποψη της Ουάσινγκτον σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA) με το Ιράν σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τον Τσακ Τοντ του NBC, λέγοντας ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν, εφόσον εμποδίζει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Τραμπ πρότεινε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα αν η συμφωνία θα είναι διμερής ή πολυμερής.

«Δεν με νοιάζει ποια ή τι είδους συμφωνία. Μπορεί να είναι ξεχωριστή ή θα μπορούσε να είναι συνολική», είπε.

Μιλώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει τη συνθήκη, ο Τραμπ σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν θα πρέπει να περιορίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 3,67% για 15 χρόνια. Μόλις λήξει η συμφωνία, η Τεχεράνη θα είχε «ελεύθερο πέρασμα» για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, είπε ο Τραμπ.

«Έμειναν πολύ λίγα χρόνια ακόμη. Μετά από πολύ μικρό αριθμό ετών, [...] θα έχουν ελεύθερο πέρασμα στα πυρηνικά όπλα», ανέφερε.

Στην Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ο Πομπέο για συνομιλίες σχετικά με το Ιράν
Όταν ο Τοντ του NBC σημείωσε ότι το Ιράν έχει σταθερά τηρήσει τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από την JCPOA, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν μη καταχωρημένες τοποθεσίες στο Ιράν στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι διεθνείς επιθεωρητές, υποστηρίζοντας έτσι την υποψία του ότι το Ιράν διεξήγαγε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

«Νομίζω ότι έχουν παραβιάσει την συμφωνία επειδή νομίζω ότι στους τομείς στους οποίους δεν επιτρέπεται να επιθεωρούμε, κάνουν πράγματα. Και νομίζω ότι κάνουν πράγματα εδώ και χρόνια», είπε. «Πρέπει να κοιτάξετε τις [πυρηνικές] τοποθεσίες. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες δεν μας επέτρεψαν να τις κοιτάξουμε ή να τις επιθεωρήσουμε, εντάξει;», πρόσθεσε.

Όταν ο Τοντ σχολίασε ότι οι υπογράφοντες της συμφωνίας της ΕΕ πιστεύουν ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας, ο Τραμπ το απέρριψε λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στο Ιράν.«Δεν με νοιάζει για τους Ευρωπαίους», είπε. «Οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν έξω και κάνουν πολλά χρήματα [...] Στη Γαλλία, πωλούν αυτοκίνητα στο Ιράν. Κάνουν άλλα πράγματα», σημείωσε.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «πολύ καλή με την Ευρώπη» και την «φροντίζει».
«Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσό [...] Σχετικά με το εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πραγματικά επωφεληθεί από εμάς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστήριξε.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα διαπραγματευτεί με το Ιράν εάν οι συνομιλίες δεν έχουν «καμία προϋπόθεση». Ωστόσο, δημιούργησε μια δική του προϋπόθεση: το Ιράν «δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα».

«Εδώ είναι. Κοιτάξτε, δεν μπορείτε να έχετε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τραμπ στο NBC. «Και αν θέλετε να μιλήσετε γι' αυτό, καλώς. Διαφορετικά, μπορείτε να ζήσετε σε μια κατεστραμμένη οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η ιρανική οικονομία είναι «απολύτως κατεστραμμένη» και ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλού πληθωρισμού λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να έχει συνομιλίες αντί να πάει σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά υποσχέθηκε ότι, σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας πόλεμος, θα οδηγούσε σε «εξολόθρευση».«Δεν ψάχνω για πόλεμο», είπε ο Τραμπ. «Και αν συμβεί, θα είναι τόσο θανατηφόρος όπως ποτέ πριν. Αλλά δεν ψάχνω για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη έρχεται καθώς οι διμερείς εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, οι οποίες μετά την μονομερή εγκατάλειψη της συμφωνίας πυραύλων του 2015 και της πολιτικής «μέγιστης πίεσης», οξύνθηκαν και πάλι νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα μετά την κατάρριψη από το Ιράν ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού drone.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή του να συμμορφωθεί με την JCPOA, που συνήθως αναφέρεται ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Αφού οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συμφωνία το 2018, το Ιράν ζήτησε από τους ευρωπαίους συμμετέχοντες να παράσχουν στην Τεχεράνη έναν μηχανισμό που θα της επέτρεπε να εμπορεύεται παρά την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η ΕΕ δημιούργησε το ειδικό σχήμα πληρωμών INSTEX, αλλά το Ιράν απογοητεύθηκε από την αποτελεσματικότητά του. Στις 8 Μαΐου 2019, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τον εμπλουτισμό του ουρανίου πέρα από το κατώτατο όριο του 3,67% και θα συνεχίσει να αποθηκεύει εμπλουτισμένο ουράνιο μέχρις ότου δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications