Πρέπει οπωσδήποτε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο των προειδοποιήσεων που αναμένονται από τις Βρυξέλλες για τρύπα στο πλεόνασμα από τις παροχές Τσίπρα, αλλά και τα σημάδια επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους 1,9% όταν την ίδια περίοδο το 2018 η ανάπτυξη στην ίδια χρονική περίοδο ήταν 2,3%.

«Τα δύσκολα έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Στουρνάρας στην ΚΡΗΤΗ TV, ωστόσο θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να στηριχτούν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία».

Για την κρίση φταίνε τα ελλείμματα Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στις αρχές της κρίσης σημειώνοντας ότι οφειλόταν στα υψηλά ελλείματα.

« Η κρίση στην Ελλάδα δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στο δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή»…

O Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πάντως πολύ πιο αισιόδοξος για τη συνέχεια και όπως σημείωσε τώρα πλέον μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε. Δηλαδή το 2008, το 2009 η και το 2010. «Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής, πρόσθεσε. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν».¨

Μιλώντας, εξάλλου, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι «δε μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των “κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε.

Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές».

Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ και τι λέει για πρώτη φορά ως αποτίμηση της δεκαετούς κρίσης και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ», δήλωσε ο. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι, «όπως υπήρχε λαϊκισμός στην Ελλάδα, έτσι υπήρχε και στη Γερμανία. Θυμίζω τα δημοσιεύματα που έγιναν και από τις δύο πλευρές. Αισθάνθηκα μάλιστα πως ορισμένες ακραίες φωνές στο κέντρο της Ευρώπης ίσως να ήθελαν την τιμωρία της Ελλάδας».

vimapress.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications