Με αφορμή την πρώτη ετήσια συνάντηση για την τεχνητή νοημοσύνη που οργανώνει σε λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Εκκλησία της Ελλάδας έκανε γραπτή παρέμβαση.
Ορισμένα σημεία με αφορμή την πρώτη ετήσια συνάντηση για την τεχνητή νοημοσύνη που οργανώνει σε λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε η Εκκλησία της Ελλάδας σε γραπτή παρέμβαση της .
«Τελικά, η ευρεία αποδοχή των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης εξαρτάται από τον αποκλεισμό της πιθανότητας να τεθεί μέσω αυτών σε μείζονα κίνδυνο η ιερότητα του ανθρώπου εξαιτίας της εργαλειοποίησης και της εξαντικειμενοποίησής του.
Ο αμέσως προηγούμενος προβληματισμός επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας θεμελιωμένης στο δικό μας πολιτιστικό και ηθικό σύστημα.
Γιατί, αν η Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα προχωρήσουν στην κατασκευή ανθρωπο-μηχανών για αμυντικούς λόγους θα τους ακολουθήσουμε θυσιάζοντας τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού ή οφείλουμε να εξελίξουμε ένα δικό μας ευρωπαϊκό σύστημα όχι με ανθρωπο-μηχανές αλλά εναντίον των ανθρωπο-μηχανών;», επισημαίνεται στην παρέμβαση του πρωτοπρεσβύτερου, Γεωργίου Λέκκα, συμβούλου στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει επιπλέον, ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει να βρίσκεται για μια ακόμα φορά ενώπιον του Δέντρου της Γνώσης. «Θα είμαστε αρκετά σοφοί, και υποψιασμένοι αυτή τη φορά, ώστε να μην κόψουμε παράκαιρα και τον τελευταίο καρπό του;»
Επιπλέον η εκκλησία της Ελλάδος προτείνει την πρόσθεση και μάλιστα την πρόταξη της αρχής του αυτοπεριορισμού «στις 4 βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηθικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά την πρώτη προσεχή αναθεώρησή του».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου