Στις 14 Μαΐου 2019 και μετά από 53 ημέρες στα Ιμαλάια, ο Αντώνης Συκάρης κατέκτησε μια ακόμη κορυφή πάνω από τα 8.000 μέτρα. Ο πολύπειρος Έλληνας ορειβάτης κατέκτησε το Lhotse (Λότσε) και τοποθέτησε εκεί ψηλά, σε υψόμετρο στο οποίο πετούν αεροσκάφη, στα 8.516 μέτρα, την ελληνική σημαία.
Από εκείνη την ημέρα, την ημέρα που κατέκτησε την τετάρτη ψηλότερη της Γης, ο ρέκορντμαν πλέον Συκάρης, έχει γίνει και ο μόνος Έλληνας, που έχει βρεθεί μέσα σε ένα χρόνο σε τέσσερις -από τις μόλις 14- κορυφές της Γης που φτάνουν πάνω από τα οκτώ χιλιάδες μέτρα.
“Μετά το Everest και τα 8.848 μέτρα, το Kangchenjunga στα 8.586 μέτρα και το Manaslou στα 8.163 μέτρα, είχα τη χαρά να βρεθώ σε αυτή την κορυφή, το Lhotse και τα 8.516, την τέταρτη υψηλότερη κορυφή, δίπλα στο Έβερεστ στις 14 Μαίου 2019, στις 9:27 το πρωί, όταν είχα τη χαρά και την τύχη να σταθώ δίπλα στην κορυφή και εκεί όπου πετούν τα τζάμπο” επισήμανε ο κ.Συκάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Εξήγησε δε, πως προσπάθησε να κατακτήσει και την κορυφή του Makalu στα 8.481 μέτρα, την πέμπτη ψηλότερη κορυφή της Γης, αλλά σταμάτησε όμως στα 7.800m λόγω έλλειψης ορειβατικών εφοδίων.
“Μια μαγευτική στιγμή, μια ακόμη στιγμή στην ορειβατική μου καριέρα που θα μείνει αλησμόνητη, στιγμή που κάθε φορά που θα σκέφτομαι θα μεταφέρει και πάλι εκεί.
Δεν υπάρχει νομίζω τίποτα πιο ωραίο από το να πετύχει κανείς αυτό που ονειρεύεται, να το κάνει πραγματικότητα, είναι όλα αυτά ένα όνειρο πολλών ετών για εμένα, έστω και στην ηλικία μου, μήνυμα και στους μαθητές που δίνουν εξετάσεις αυτή την περίοδο του έτους, να μην εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρά τους, να μένουν σταθεροί σε αυτά, να τα υπηρετούν”, τόνισε ο κ.Συκάρης αμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα, σχολιάζοντας και την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων για τις χιλιάδες των νέων.
“Η προσλαμβάνουσα ευτυχία από τη χαρά της εκπλήρωσης των ονείρων είναι κάτι μαγευτικό, όλοι οι άνθρωποι έχουν να κάνουν όνειρα και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να τα ικανοποιήσουν”, συμπλήρωσε αναφερόμενος στην επιτυχία της νέας αποστολής του στα Ιμαλάϊα ο κ.Συκάρης:
«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο το “θέλω”, το θέλω πρέπει να το υποστηρίξεις ψυχή τε και σώματι με όλες τους τις δυνάμεις» συμπλήρωσε.
Η πορεία μέχρι το επίτευγμα
“Μπορεί να φαίνεται συμπυκνωμένος αυτός ο χρόνος πραγματοποίησης αυτών των τεσσάρων μεγάλων και δύσκολων κορυφών, αλλά προέρχεται από μια εμπειρία 30 και πλέον ετών καθώς σε όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώ την ορειβασία ανελλιπώς, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, ποτέ δεν σταμάτησα να βρίσκομαι είτε στα βουνά της πατρίδας μας είτε σε αυτά των Άλπεων, είτε σε εκείνα των Ιμαλαϊων, ίσως όλη αυτή η συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία να έδωσε σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο περίπου ετών αυτό το αποτέλεσμα των τεσσάρων κορυφών”, εξήγησε ο κ.Συκάρης για να προσθέσει πως αυτή η επιτυχία δίνει και την αυτοπεποίθηση “στο να συνεχίσει κανείς και να προχωρήσει και για τις υπόλοιπες κορυφές πάνω από τα 8000 μέτρα”.
“Όσο και να φαίνεται δύσκολο αυτό υπάρχει σαν όνειρο και από εκεί και πέρα το να συνεχίσεις να προσπαθείς είναι κάτι θαυμάσιο και όταν έρχεται και η επιτυχία αυτό δίνει την αυτοπεποίθηση και αυτή με τη σειρά της δίνει και και νέες επιτυχίες, κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας ότι και να κάνουμε”, τόνισε.
Σωτήρης Κυριακίδης-ΑΠΕ
0 comments
Δημοσίευση σχολίου