Οι διάσημοι πανύψηλοι βράχοι των Μετεώρων που τους τελευταίους αιώνες φιλοξενούν μοναστήρια σε αρκετές κορυφές τους, είναι ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο κοντά στην Καλαμπάκα.
Είναι πολύ παράξενο το γεγονός, όμως, πως δεν αναφέρονται σε αυτά αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί, ούτε καν τα περιγράφουν. Παρότι ο Στράβωνας, μας δίνει σχεδόν πλήρη αναφορά για την περιοχή του αρχαίου Αιγινίου, που λέγεται πως είναι η σημερινή Καλαμπάκα, δεν δίνει κανένα στοιχείο για αυτούς τους λίθινους όρθιους στύλους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Παυσανίας και τον Ηρόδοτος, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είχαν ταξιδέψει στην περιοχή.
Tο μοναδικό επιβλητικό γεωλογικό φαινόμενο, που φτάνει σε ύψος τα 400 μέτρα, θα αποτελέσει στο πέρασμα των αιώνων τα Μετέωρα ή αλλιώς το κατάλληλο «σπίτι» για τους ασκητές που αναζητούν μέσω της προσευχής και της νηστεία την ψυχική πληρότητα και τη λύτρωση.
Για πολλά χρόνια θα κατοικούν μέσα στις σπηλιές και τις κουφάλες των βράχων που είναι γεμάτοι από απολιθωμένα όστρακα. Μόλις τον 14ο αιώνα, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης θα συγκροτήσει το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο με κανόνες στο πρότυπο των μονών του Αγίου Όρους.
Πώς δημιουργήθηκαν
Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.
Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι, αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Λέγεται ότι στις κορυφές τους έχουν βρεθεί απολιθωμένα όστρακοειδή.
Τα Μετέωρα, που πήραν το όνομά τους από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, αριθμούν σήμερα περισσότερους από χίλιους βράχους.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου