Οι πύλες εισόδου, οι νέες πιάτσες και οι ταρίφες της απίστευτης «βιομηχανίας» παράνομων όπλων που έχει στηθεί στη χώρα στο ρεπορτάζ του Law&Order
Η πρόσφατη περίπτωση του τραυματισμού της άτυχης 8χρονης Αλεξίας στην Βοιωτία, από αδέσποτη σφαίρα που προήλθε από περίστροφο Μάγκνουμ 357 που ένας 55χρονος «πιστολέρο» κατείχε χωρίς άδεια, έφερε στην επιφάνεια, την απίστευτη «βιομηχανία» παράνομων όπλων που έχει στηθεί στη χώρα και δίνει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, έναντι του ανάλογου αντιτίμου πάντα, να αποκτήσει παρανόμως, από περίστροφο και πιστόλι έως και Καλάσνικοφ.
Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομία με πείρα και γνώση του αντικειμένου, σημειώνουν πως, «οι μεγαλύτερες και κεντρικότερες πύλες διακίνησης λαθραίου οπλισμού στην Ελλάδα, είναι από την Κρήτη και την Αλβανία». Μάλιστα στην Κρήτη, πραγματοποιούνται πειρατικά δρομολόγια πλοίων που μεταφέρουν οπλισμό σε απόμερες ακτές για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις λιμενικές ή αστυνομικές αρχές, με όπλα που φτάνουν από τη Συριά, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.
Οι εγκληματίες επιλέγουν τα περίστροφα
Ιδιαίτερα υψηλή τιμή στην αγορά των λαθραίων όπλων έχουν τα περίστροφα. Είναι όπλα που δεν αφήνουν ίχνη και ως εκ τούτου, οι σκληροί κακοποιοί τα προτιμούν. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών ΦρουρώνΕλληνικής Αστυνομίας, κύριος Βασίλης Ντούμας «το κόστος για ένα καθαρό περίστροφο, μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ, γιατί δεν αφήνει κάλυκες, το πιστόλι είναι πιο οικονομικό, καθώς ένα μεταχειρισμένο το βρίσκει κανείς και με 1.500-2000 ευρώ».
Ενδεικτικά, ένα Ζασταβα, ένα Τοκάρεφ και ένα Μακάροφ μπορούν να πουληθούν έως 2.000 ευρώ, ενώ ένα Γκλόκ, Αυστριακής κατασκευής, φτάνει και τις 4.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πιστόλι του επιλέγουν και οι αστυνομικοί καθώς το θεωρούν ιδιαιτέρως αξιόπιστο.
Οι πύλες εισόδου των λαθραίων όπλων
Τα πιστόλια και τα περίστροφα μεταφέρονται κυρίως δια θαλάσσης και κυριότερη πύλη εισόδου είναι η Κρήτη. Εκεί σε διάφορα σημεία ξεφορτώνονται πειρατικά εκατοντάδες κουτιά με λαθραίο όπλα, τα οποία στη συνέχεια φορτώνονται σε οχήματα και από εκεί καταλήγουν σε άγνωστα σημεία αποθήκευσης. Εκεί, όσοι «κουμαντάρουν» το κύκλωμα, φροντίζουν να διακινούν τα όπλα μέσω των «αντιπροσώπων» τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
Γνωρίζοντες, σημειώνουν πως μεγάλο μέρος αυτών των φορτίων δεν κατευθύνονται μόνο σε άτομα του υποκόσμου και εγκληματίες, αλλά και σε πολίτες που επιθυμούν να έχουν ένα όπλο για αυτοπροστασία. Η δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου λαθραίου οπλισμού από αυτόν που αναφέρεται ως «βαρύς οπλισμός», κυρίως Καλάσνικοφ, ανατολικής προέλευσης, είναι η Αλβανία. Ειδικότερα το 1990 χιλιάδες ήταν τα καλάσνικοφ που είχαν περάσει στην Ελλάδα όταν η χώρα συνταρασσόταν από συγκρούσεις και εχθροπραξίες, στα στρατόπεδα καταγράφοντας κανονικά πλιάτσικα οπλισμού.
Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες στη Δυτική Αττική
Η αγορά ενός Καλάσνικοφ, που είναι «καθαρό», δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε έκνομη ενέργεια, και που όταν παραδοθεί στον αγοραστή θα πρέπει να είναι «πακεταρισμένο και γρασιδομένο», φτάνει τις 3.000 ευρώ και πωλείται σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Πολεμικά τυφέκια όπως το καλάσνικοφ που το “σπρώχνουν” στην αγορά των λαθραίων και κοστίζει λιγότερο από την παραπάνω τιμή, σημαίνει πως έχει χρησιμοποιηθεί και έως εκ τούτου απασχολούν τις αρχές, άρα γίνεται ποιο εύκολος ο εντοπισμός του σε περίπτωση χρήσης του από νέο κάτοχο.
Παλαιότερα, “κομβικό” σημείο αγοραπωλησίας παράνομου οπλισμού ήταν η περιοχή της Ομόνοιας. Μετά την “αποκέντρωση” όμως του εγκλήματος, γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο εντοπισμός όπλων στην περιοχή. Πλέον ένα σημείο που διαπιστωμένα υπάρχει μεγάλος αριθμός όπλων, είναι τα Εξάρχεια. Αξίζει να σημειωθεί πως στην “μαύρη αγορά” των όπλων ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει ακόμη και χειροβομβίδα, η τιμή της οποίας ξεκινάει από 100 και φτάνει τα 150 ευρώ το τεμάχιο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου