Είναι γεγονός ότι πλανήτης δεν είχε πάντα την γεωγραφική μορφή όπως την ξέρουμε σήμερα. Τμήματα γης καταβυθίστηκαν, άλλα τα κατάπιε η θάλασσα, δημιουργήθηκαν λίμνες εκεί που δεν υπήρχαν. αναδύθηκαν βουνά, κομμάτια ξηράς εμφανίστηκαν στις θάλασσες φέρνοντας στην επιφάνεια καινούργια νησιά.
Σε ότι αφορά την ήπειρο στην οποία βρισκόμαστε, στην Ευρώπη και εδώ υπήρχαν ανάλογες ανακατατάξεις. Ας δούμε τι συνέβη στην Βρετανία πριν περίπου 8.000 χρόνια.:
Ήταν η εποχή που υποχωρούσαν οι παγετώνες και οι κυνηγοί -τροφοσυλλέκτες της Μεσολιθικής εποχής εξαπλώνονταν σ’ ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη και τη Βρετανία. Αλλά ενώ οι φυλές αυτές εγκαθίσταντο στις νέες περιοχές – το τμήμα γης που ονομάστηκε Doggerland και ένωνε τη Βρετανία με τις ακτές της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας- ένα πελώριο τσουνάμι, βύθισε την «Ατλαντίδα» της Βρετανίας.
Προκλήθηκε υποβρύχια κατολίσθηση της υφαλοκρηπίδας, που ονομάστηκε κατολίσθηση Storegga, σε έκταση 290 χιλιομέτρων, ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Κύματα ύψους έως και 25 μέτρων -αρκετά ψηλά για να φθάσουν στη στέγη μιας επταώροφης πολυκατοικίας- κινούμενα με ταχύτητα περίπου 35 μέτρων το δευτερόλεπτο σάρωσαν σαν τοίχος τσιμέντου όχι μόνον την βόρεια ακτογραμμή της Αγγλίας, αλλά και τη Σκωτία, τη Νορβηγία, τη Γροιλανδία και την Ισλανδία.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σμιθ, γεωλόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα κύματα του τσουνάμι σάρωσαν με τόση δύναμη τη Βρετανία ώστε θα διαμέλιζαν όποιο άτομο έβρισκαν όρθιο στο διάβα τους, φθάνοντας έως και 40 χιλιόμετρα στο εσωτερικό. Ο Σμιθ ήταν που βρήκε αποδεικτικά στοιχεία της προϊστορικής καταστροφής με τη μορφή αρχαίων στρωμάτων άμμου στη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας, κοντά στο Μόντροουζ. Οι ακτές της περιοχής θα έπρεπε κανονικά να έχουν μόνον άργιλο, αλλά η άμμος που βρέθηκε οδήγησε στην ανακάλυψη.
Πως επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του Doggerland
Το σημαντικότερο στοιχείο που ανακαλύφθηκε σχετικά με το φονικό τσουνάμι ήταν ότι ήταν τόσο ισχυρό ώστε κατέστρεψε το Doggerland μαζί με τους μεσολιθικούς οικισμούς του. Δηλαδή μια ολόκληρη περιοχή έκτασης 23.000 τ.χλμ. Όπως λέει ο δρ Βινς Γκάφνεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Χαμένος Κόσμος της Ευρώπης: Η Ανακάλυψη του Doggerland», τα κύματα του τσουνάμι έφθασε σε κάποιες περιοχές ακόμη και τα 40 μέτρα!
Από το 2012 ανασκαφές και υποθαλάσσιες έρευνες ανοικτά της Νήσου Wight ανακαλύπτουν συνεχώς τεχνουργήματα που ανάγονται στη Μεσολιθική Εποχή. Ακόμη και λαξευμένοι κορμοί δέντρων που χρησιμοποιούνταν ως μονόξυλα ηλικίας 8.000 ετών κείτονται στο βυθό της θάλασσας διατηρημένοι από την αλατότητα του νερού.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου