Για πρώτη φορά το Ισραήλ αποκτά τον πλήρη έλεγχο από τα στενά των Δαρδανελλίων ως την Ανατολική Μεσόγειο!

Ο "κύβος ερρίφθη" και το Ισραήλ επεκτείνει τον εθνικό "ζωτικό του χώρο" "πυρπολώντας" το σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν περί "Γαλάζιας Πατρίδας" καθώς το προσεχές χρονικό διάστημα ξεκινά η εγκατάσταση του ισραηλινού mega - ραντάρ ΟΤΗ στην Κρήτη ενώ παραχωρείται στο Ισραήλ πρόσβαση στα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Ετσι το Ισραήλ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την Αγκυρα.

Πιο αναλυτικά, το ραντάρ που εγκαθιστά το Ισραήλ σε λίγες εβδομάδες στην Κρήτη – που η εμβέλειά του φτάνει ώς τα 600 χιλιόμετρα – με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, και οι διευκολύνσεις που αποκτά από το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος δίνουν στο Τελ Αβίβ τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσβαση στα ραντάρ αυτά θα έχουν αμερικανοί, ισραηλινοί, ελλαδίτες και κύπριοι χειριστές (real picture on real time).

Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα την ευθύνη της λειτουργίας μιας στρατιωτικής εγκατάστασης θα την έχει ξένο στρατιωτικό προσωπικο με εξαίρεση φυσικά τις ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ραντάρ, πυρηνικών κλπ.

Για πρώτη φορά το Ισραήλ τοποθετεί με τα ραντάρ αυτά ηλεκτρονικά μάτια (εκτός Ισραήλ), με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο μιας περιοχής που καλύπτει από τα στενά των Δαρδανελλίων ώς την Ανατολική Μεσόγειο, στη λογική του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η απόφαση είναι ανορθόδοξη (γιατί συν τοις άλλοις δίνει τεράστιο στρατηγικό βάθος έγκαιρης προειδοποίησης σε μία ξένη χώρα, αλλά και επιτρέπει στο Ισραήλ να μπει στον σκληρό πυρήνα" του ελληνικού συστηματος έγκαιρης προειδοποίησης αφού θα είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα ραντάρ του ελληνικού χώρου), αλλά τα θετικά είναι πολλά:

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν σήμερα να εκτελέσουν σοβαρές αποστολές με υψηλή πιθανότητα επιβίωσης στην περιοχή γιατί απλώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, εντοπισμού και κατεύθυνσης των δυνάμεων σε μια επιχείρηση.

Πλέον, με την αμυντική αυτή συνεργασία οι ΕΔ αποκτούν δυνατότητα συλλογής κρίσιμων πληροφοριών σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών ακόμη και πρώτου πλήγματος...

Με το ραντάρ αυτό, το Ισραήλ αλλά και η χώρα μας, θα μπορεί να διεισδύει βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο και με την βοήθεια των ισραηλινών δορυφόρων θα έχει πραγματική εικόνα ακόμα και από την περιοχή του Εσκί Σεχίρ, όπως και από όλη την κεντρική και νότια Τουρκία.

Αρα θα είναι ένα κρίσιμης σημασίας αισθητήρας που ίσως λύσει σοβαρά προβλήματα ειδικά για την ελληνική αεράμυνα...

Ετσι η περιοχή του Αιγαίου, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται σε μια μεγάλη σκακιέρα, που χαρακτηρίζεται από στρατηγικές κινήσεις επιθετικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν αφήνουν ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και την Κύπρο ανεπηρέαστη.

Η υφιστάμενη στρατηγική του Ισραήλ, που είναι, έστω και μερικώς, δημιούργημα της τουρκικής απειλής, προκαλεί πρόβλημα στους σχεδιασμούς της Αγκυρας που θέλει να ελέγχει ναυτικά, αεροπορικά και όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να δύναται να επιβάλλει διά της ισχύος της τις ενεργειακές της πολιτικές.

Την ίδια ώρα ενώ η Αγκυρα θέτει σε εφαρμογή τη στρατηγική της "Γαλάζιας Πατρίδας", της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα εξαπλώνεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ:

-Πρώτον, με την αεροπορία του και τις διευκολύνσεις που του παρέχουν Κύπρος και Ελλάδα μπορεί να καλύπτει το σύνολο του FIR Λευκωσίας έως την Κρήτη, περιορίζοντας έτσι την τουρκική δραστηριότητα στα βόρεια της Κύπρου.

-Δεύτερον, με το ραντάρ στην Κρήτη, στο οποίο πρόσβαση θα έχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και με τα ραντάρ που διαθέτει επί του ισραηλινού εδάφους και με τη βοήθεια του ραντάρ του Τροόδους, θα έχει μια πλήρη εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και ώς το Ιράν, που σημαίνει:

Πρώτον, έγκαιρο εντοπισμό επιθετικών ενεργειών και συλλογή πληροφοριών, και δεύτερον, άμεση αποτρεπτική επέμβαση, κυρίως από αέρος.

Ο τομέας στον οποίο δεν είναι αρκετά ισχυρό το Ισραήλ όσο η Τουρκία, είναι η θάλασσα. Το Τελ Αβίβ το έχει αντιληφθεί και έχει ήδη παραγγείλει νέα υποβρύχια. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές.

Στην ουσία, το Ισραήλ βάζει φιτιλιές στην τουρκική στρατηγική της "Γαλάζιας Πατρίδας", καθότι επεκτείνει τον εθνικό ζωτικό του χώρο και αναπνέει από τις κυκλωτικές κινήσεις της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ασκεί μέσω συμμαχιών τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που τίθενται υπό την τουρκική αμφισβήτηση και απειλή, ενώ συνεχίζεται η κατοχή.

Ο σχεδιασμός αυτός προσφέρει ασφάλεια στα ενεργειακά πλάνα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων εταιρείες εμπλέκονται στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, είτε πρόκειται για τον αγωγό EastMed είτε για τη θαλάσσια οδό που θα ακολουθήσουν τα πλοία - σε περίπτωση κατασκευής ενός τερματικού - από την Κύπρο στην Ευρώπη και αλλού.

Tο ισραηλινό mega-ραντάρ OTH

Το ραντάρ που θα προμηθεύσει η ισραηλινή ELTA πρόκειται να εγκατασταθεί στην ανατολική Κρήτη, σε περιοχή πλησίον του ραντάρ της Ζήρου ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ έχει ήδη εγκατεστημένο ένα ραντάρ OTH στο έδαφός του, αλλά για τη βελτιστοποίηση των δεδομένων ραντάρ παρόμοιας τεχνολογίας είναι η απαραίτητη η δημιουργία δικτύου.

Ο τύπος του ραντάρ που θα τοποθετηθεί είναι άγνωστος και ποικίλει ανάλογα με τις πηγές.

Άλλες κάνουν λόγο για το EL/M-2090 TERRA το οποίο είναι ένα σύστημα πολύ μεγάλης ακτίνας εντοπισμού και αποτελείται από δύο επιμέρους ραντάρ: Το Ultra που εκπέμπει στη συχνότητα UHF και το SPECTRA ποτ εκπέμπει στη μπάντα συχνοτήτων S.

Το σύστημα μπορεί να πετύχει τον εντοπισμό τόσο βαλλιστικών πυραύλων όσο και αεροσκαφών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο τοποθέτηση είτε του EL/M-2080 Green Pine, του ραντάρ που χρησιμοποιείται στο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow είτε του ELM-2270 OTH που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο επιφανείας και πιο ειδικά για την επιτήρηση ΑΟΖ.

Το τελευταίο είναι ένα σύστημα HF σχεδιασμένο για να εντοπίζει τόσο στόχους επιφανείας όσο και αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος. Το σύστημα καλύπτει ένα αζιμούθιο 120 μοιρών στον οριζόντιο άξονα, ενώ για τον κάθετο άξονα δέχεται στοιχεία από μια ή περισσότερες κεραίες. Δεν υπάρχει διατιθέμενη εμβέλεια του συστήματος, αλλά όπως λέει η κατασκευάστρια εταιρεία είναι ιδανικό για την κάλυψη του τομέα ΑΟΖ ο οποίος εκτείνεται σε απόσταση 200 ν.μ. (370 χλμ.).

Σε ότι αφορά γενικότερα τα συστήματα ΟΤΗ αυτά θεωρητικά αλλά και πρακτικά έχουν δυνατότητες αποκάλυψης stealth αεροσκαφών αν και όχι με την διακριτική ικανότητα ενός «κλασικού» ραντάρ.

pronews

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications