Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση πρόσφατα για μια παγκόσμια διακυβέρνηση που θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι «το εθνικό κράτος δεν μπορεί να θεωρείται κάτι το απόλυτο».

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του προς την Ποντιφική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, ο Φραγκίσκος καταδίκασε τον «αυξανόμενο εθνικισμό που αγνοεί το κοινό καλό» και έκανε έκκληση για περισσότερη παγκοσμιοποίηση.

«Το έθνος κράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν κάτι το απόλυτο, σαν ένα νησί σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο», είπε, προσθέτοντας, «Το έθνος κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να προμηθεύσει το κοινό καλό των πληθυσμών του μόνο».

Ο Francis δήλωσε ότι μια «ειδική αρχή (“special authority”) που θα έχει συγκροτηθεί νόμιμα και κατόπιν συμφωνίας» (ποιών;) είναι απαραίτητη για να διευκολυνθεί η εφαρμογή νέων πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος.

Προχώρησε ακόμα πιο πέρα, απαιτώντας να μεταφερθεί η εξουσία από τα έθνη σε «διακυβερνητικούς θεσμούς (“intergovernmental institutions”) που θα διαχειρίζονται τα κοινά τους συμφέροντα».

«Αυτό το παγκόσμιο κοινό καλό, με τη σειρά του, πρέπει να αποκτήσει μια πιο έντονη νομική αξία σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε ο Francis.

Ο Πάπας έχει κάνει αναρίθμητες δηλώσεις κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού, ειδικά στο πλαίσιο της υποστήριξης του να έρθουν εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη.

Κάτω από την καθοδήγησή του, η Καθολική Εκκλησία έχει επίσης αγκαλιάσει πλήρως τα κλισέ περί “global warming”, παρά το βαθύ σκεπτικισμό που υπάρχει για το θέμα αυτό μεταξύ των Χριστιανών.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications