Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη μας που βρίσκονται πολύ πέρα από τα όρια του πολιτισμού και γενικά μακριά από τα ανθρώπινα μάτια.Ακόμη και στην εποχή μας, οι τόποι αυτοί εξακολουθούν να είναι ανεξερεύνητοι, όπου τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.
Και όταν σε ένα από αυτά τα μέρη βρεθεί ένα εγκαταλελειμμένο σκάφος, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιους ανήκει η τι συνέβη, και υπάρχει ένα πέπλο μυστήριου.
Στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού βρίσκεται το ακατοίκητο ηφαιστειογενές νησί Bouvet, το οποίο καλύπτει έκταση 49 τετραγωνικών χιλιομέτρων και καλύπτεται σχεδόν πλήρως από παγετώνες.
Επίσημα, ανήκει στη Νορβηγία, αν και η Νότια Αμερική είναι πιο κοντά σε αυτό. Και αυτό είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της ηπείρου στον κόσμο (μετά το νησί του Πάσχα και τα νησιά Tristan da Cunha).
Το νησί Bouvet απέχει 1.700 χιλιόμετρα από την ακτή του Queen Maud Land, "Γη της Βασίλισσας Μοντ" της Ανταρκτικής. Το τμήμα του που δεν καλύπτεται από τον πάγο είναι ένας ηφαιστειακός βράχος. Συνεχώς φυσούν τσουχτεροί άνεμοι και τα ζώα εδώ είναι κυρίως πιγκουίνοι. Με άλλα λόγια, σε αυτό το νησί ο άνθρωπος ουσιαστικά δεν επιβιώνει.
Το νησί ανακαλύφθηκε τυχαία το 1739 από τον Γάλλο Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier. Ακόμη και μετά από δύο αιώνες το νησί έμεινε όπως είχε βρεθεί, δεν είχε πατήσει άνθρωπος.
Οι παράκτιοι βράχοι χτυπιούνται συνεχώς από μεγάλα κύματα και οι καταιγίδες ειναι συχνές.
Εξαιτίας αυτού, οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν στο νησί . Η πρώτη επίσκεψη ανθρώπων στο Bouvet πραγματοποιήθηκε μόλις το 1927, όταν οι Νορβηγοί αποβιβάστηκαν στο νησί με το πλοίο "Norvegia". Στη συνέχεια το νησί κηρύχθηκε Νορβηγικό. Το πλήρωμα προχώρησε βαθιά μέσα στο νησί, άλλα γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα ενδιαφέρον και στη συνέχεια το νησί αφέθηκε στην τύχη του ξανά.
Νορβηγική αποστολή στο νησί Bouvet
Το 1955, το πλοίο της Νότιας Αφρικής Transvaal ταξίδεψε εδώ, αναζητώντας ένα μέρος για έναν μετεωρολογικό σταθμό. Ωστόσο, το Bouvet δεν τους έκανε. Το 1958, οι Αμερικανοί με το πλοίο "Westwind" που διέσχισαν την θάλασσα κοντά στο νησί είδαν ότι το νησί Bouvet ήταν εν μέρει απαλλαγμένο από πάγο, πιθανώς λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Το επόμενο πλοίο έφτασε στο Bouvet το 1964, ήταν το πλοίο του βρετανικού στόλου "HMS Protector" και το πλήρωμά του είδε στο νησί το ίδιο. Όταν οι Βρετανοί προσέγγισαν το νησί, βρήκαν στη θάλασσα μια βάρκα, που περιγράφεται από αυτούς ως "βάρκα από φαλαινοθηρικό σκάφος ή σωσίβια λέμβος".
Το σκάφος ήταν γεμάτο από διάφορες προμήθειες. Στο σκάφος δεν υπήρχαν σημάδια αναγνώρισης και επιγραφές, ακόμη και από τα πράγματα και τα προϊόντα ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί η εθνικότητα του σκάφους.
Την ίδια στιγμή δίπλα στο σκάφος δεν υπήρχαν ίχνη φωτιάς ή αλλά σημάδια,αν υπήρχαν ναυαγοί στη βάρκα θα είχαν ανάψει φωτιά. Κατά την επιθεώρηση του σκάφους, διαπιστώθηκε οτι θα ηταν από ένα μεγάλο πλοίο, δεν είχε πανιά, δεν υπήρχε χώρος για κινητήρα. Μόνο μερικά κουπιά είχε. Ταυτόχρονα, κανείς δεν γνώριζε μεγάλο πλοίο που θα μπορούσαν να είχε ναυαγήσει σε αυτά τα νερά, και οι πλησιέστερες εμπορικές οδοί περνούν χίλια μίλια από εδώ.
Αυτή η βάρκα και το πλήρωμά της αν είχε φαινόταν σαν έφτασε εκεί από το πουθενά. Λόγω του έντονου κρύου, οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να εξερευνήσουν την εγκαταλειμμένη βάρκα άλλο.
Το αίνιγμα της βάρκας και του πληρώματός της εξακολουθούν να στοιχειώνουν τους ερευνητές. Πού πήγαν οι άνθρωποι άφου δεν βρέθηκαν οστά στο νησί;
Από ποιο πλοίο ηταν;
Είναι πιθανό να έφυγαν τόσο γρήγορα από το νησί και δεν είχαν καν χρόνο να πάρουν τα αποθέματα; η πήγαν κάπου βαθιά μέσα στο Bouvet και πέθαναν εκεί;
Σύμφωνα με τα ναυτικά αρχεία, μεταξύ 1955 και 1964, δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μεγάλο σκάφος στην περιοχή του Bouvet και κανένα ναυάγιο δεν καταγράφηκε. Επομένως, εάν υπήρχε ένα πλοίο στην περιοχή θα ηταν υπό άκρα μυστικότητα.
Κάποια στιγμή, η υποψίες έπεσε στους Ρώσους, οι οποίοι στη δεκαετία του 1950 είχαν πλεύσει στην περιοχή της Ανταρκτικής. Το 1958,δυο ρωσικά πλοία φέρονται να ταξιδεύουν κοντά στο νησί.Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός και ότι το σκάφος ανήκει στους Ρώσους είναι μόνο μια υπόθεση χωρίς πραγματική επιβεβαίωση.
Ένα άλλο ακόμα πιο μυστήριο συνδέεται με το νησί Bouvet. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1979, στην περιοχή του Bouvet, ο αμερικανικός δορυφόρος "Vela 6911" κατέγραψε πολύ ισχυρές εκρήξεις χαρακτηριστικές πυρηνικών εκρήξεων.
Ταυτόχρονα, καμία χώρα δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για τις υποτιθέμενες δοκιμές μιας πυρηνικής βόμβας. Στην ιστορία αυτό περιστατικό ονομάστηκε ως Vela .
©AETOS NEWS
0 comments
Δημοσίευση σχολίου