Μία μαθήτρια γυμνασίου είχε την τιμητική της το Σάββατο 20 Απριλίου στην Ιεράπετρα, μεταξύ των πρωταθλητών του βόλεϊ, που βραβεύθηκαν από τον Δήμο στο περιθώριο του τελικού του φάιναλ φορ Κυπέλλου ανδρών. Η Καλλιόπη Πασχαλάκη από τη Σητεία, που πριν από λίγες μέρες είχε σώσει τη ζωή ενός ηλικιωμένου συμπολίτη μας, από πνιγμό, μίλησε στο zarpanews.gr για την πιο ηρωική πράξη της ζωής της, τα όνειρά της, την αξία του εθελοντισμού αλλά και για μια μεγάλη επιθυμία της.

Η μικρή Καλλιόπη συγκινημένη και έχοντας στο πλευρό τη μητέρα της, μέλος των Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης, Μαριάνα Λελεκάκη και τον πρόεδρο της ΕΔΕΑΚ, Γιάννη Δασκαλάκη, παρέλαβε από τα χέρια του μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, της Χανιώτισσας Ελένης Καζάκου, το αναμνηστικό κύπελλο για τη μεγαλύτερη «νίκη» της ζωής της. Δίπλα στους πανύψηλους βολεϊμπολίστες, η νεαρή μαθήτρια, έμοιαζε με «γίγαντας» στα μάτια του κόσμου, που την χειροκρότησε θερμά. Μέσα της «ζωντάνεψαν» ξανά οι μνήμες αυτής της μέρας, που αποτέλεσε «σταθμό», όχι μόνο στη ζωή του ανθρώπου που έσωσε από βέβαιο θάνατο, αλλά και στη δική της.

«Ξέρουμε όλοι, ότι το να σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου είναι πραγματικά δώρο θεού. Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη, που κατάφερα να βοηθήσω και να κρατήσω στη ζωή τον συνάνθρωπό μου. Ήταν απίστευτο το συναίσθημα που ένιωσα…» δήλωσε με σεμνότητα, αλλά ενθουσιασμένη για τη βράβευσή της στο zarpanews.gr η μικρή Καλλιόπη, που με την γενναία της πράξη έγινε δικαιολογημένα «πρόσωπο της ημέρας».

«Η μητέρα μου ανήκει στη δύναμη της ΕΔΕΑΚ και αυτό με έκανε να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάποιες απλές τεχνικές, με τις οποίες μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Διάβαζα τα εγχειρίδια της μαμάς και ρώταγα για κάθε απορία που είχα. Χρωστάω πολλά στη μητέρα μου, που ως μέλος της ΕΔΕΑΚ, που μου έμαθε πως μπορώ να προσφέρω τις πρώτες βοήθειες και φυσικά αν χρειαστεί θα το ξανακάνω» τόνισε η νεαρή μαθήτρια, που έκανε κάτι ασυνήθιστο, όχι μόνο για πολλά παιδιά της ηλικίας της, αλλά και για ενήλικους.

Η γενναία πράξη που έκανε την Καλλιόπη «πρόσωπο της ημέρας»
Τα γεγονότα όπως μας τα περιέγραψε η Καλλιόπη Πασχαλάκη και η μητέρα της είναι λίγο-πολύ γνωστά. Στις 12 Απριλίου, έπειτα από την επιμονή της νονάς της να πάει να αλλάξει κάποια ρούχα που της είχε πάρει, βρήκε στην οδό Βιτσέντζου Κορνάρου, κοντά στο εμπορικό κέντρο της Σητείας, έναν ηλικιωμένο άνδρα, που έδειχνε ότι πνίγεται. Αμέσως με περίσσιο θάρρος και αποφασιστικότητα εφάρμοσε το πρωτόκολλο των α’ βοηθειών και έσπευσε να τον βοηθήσει.

«Είχε σχεδόν γονατίσει στο δρόμο και έπιανε με τα δύο του χέρια το λαιμό του. Το πρόσωπό του είχε κοκκινίσει και τα μάτια του σχεδόν είχαν «γουρλώσει». Αφού ξεπέρασα το αρχικό σοκ, εφάρμοσα στην πράξη όσα είχα μάθει. Τον ρώτησα δηλαδή, αν χρειάζεται βοήθεια, δεν μου απάντησε, αλλά μου έγνεψε, με δυσκολία «ναι». Άρχισα αμέσως να ασκώ τις τεχνικές που είχα μάθει από την μητέρα μου, αλλά και από το σεμινάριο που είχε κάνει η ΕΔΕΑΚ στο σχολείο μου. Έπειτα από 5 χτυπήματα στην ωμοπλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις που του έκανα, ένα κομμάτι τροφής, κρέας από σουβλάκι που είχε καταπιεί και έφραζε τον αεραγωγό του, πετάχτηκε έξω και ο άνθρωπος άρχισε ξανά να συνέρχεται. Στη συνέχεια με ευχαρίστησε, με αγκάλιασε και έφυγε…» μας είπε ο νεαρη «φύλακας» άγγελος του ηλικιωμένου.

Πόσο συνηθισμένο όμως είναι για ένα 13χρονο παιδί να αναλαμβάνει μία τέτοια ευθύνη, να «πάρει» δηλαδή στα χέρια του τη ζωή ενός ανθρώπου, βλέποντας γύρω τους περαστικούς να προσπερνάνε αδιάφοροι; «Σίγουρα στην αρχή ένιωσα μεγάλο βάρος. Τι θα γινόταν αν δεν κατάφερνα να τον κρατήσω στη ζωή; Έπρεπε όμως να κάνω κάτι άμεσα, προτού να είναι αργά. Σκέφτηκα ότι ακόμη κι αν δεν κατάφερνα να τον σώσω, θα είχα προσπαθήσει για αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να τον βοηθήσω…» δήλωσε η νεαρή κοπέλα, τονίζοντας πως αν χρειαστεί στο μέλλον να βοηθήσει κάποιον άλλον, θα κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα, ξανά το χρέος της.

Σοκ στην οικογένεια
Όπως ήταν φυσικό, η πράξη της Καλλιόπης, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσω Τύπου-social media και όλοι οι άνθρωποι έσπευσαν να αγκαλιάσουν και να συγχαρούν το μικρό κορίτσι. «Με το που μπήκα στο σχολείο όλα τα παιδιά άρχισαν να με χειροκροτούν και να μου λένε πόσο περήφανοι είναι για μένα.

Με αγκάλιαζαν συνέχεια και μου λέγανε, πως μετά από αυτό που έκανα, θα προσπαθήσουν κι αυτοί να μπουν σε κάποια τμήμα της ΕΔΕΑΚ και να μάθουν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες» επεσήμανε η Καλλιόπη, που παρά το κουράγιο και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε όταν χρειάστηκε, όταν ενημερώθηκε για τη βράβευσή της αποκάλυψε πως «ένιωσα λίγο περίεργα, επειδή μου το παν ξαφνικά… Όταν όμως το επεξεργάστηκα καλύτερα, ήμουν πολύ χαρούμενη που θα βρισκόμουν εδώ σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση, μπροστά σε τόσο κόσμο…»

Δίπλα της, όπως πάντα, η οικογένειά της, ο πατέρας της, η μητέρα της και η αδελφή της, καθισμένοι στις καρέκλες τους «λάμπουν» από καμάρι και περηφάνια για την Καλλιόπη τους, περιγράφοντας συγκινημένοι στο zarpanews.gr πως αντέδρασαν, όταν έμαθαν την πράξη της. «Ήμουν στο γραφείο, όπου εργάζομαι και περίμενα να έρθει η Καλλιόπη, μετά το σχολείο. Με ειδοποίησε ότι θα πήγαινε πρώτα να αλλάξει ένα δώρο της νονάς της για το Πάσχα. Μετά από λίγη ήρθε χαρούμενη και μόλις μου είπε τι συνέβη την αγκάλιασα συγκινημένη και τη φίλησα» τόνισε η μητέρα της, που ως μέλος της ΕΔΕΑΚ, αισθάνθηκε δικαίωση για όλα όσα έχει μάθει στο παιδί της για τον εθελοντισμό και την αξία της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Διαφορετική ήταν η αντίδραση του πατέρα και της αδελφής της όταν έμαθαν για το περιστατικό από το τηλέφωνο. ««Όταν με πήραν τηλέφωνο σοκαρίστηκα! Έμεινα άναυδη γιατί θέλει πολύ θάρρος για να κάνει κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά βλέποντας το παράδειγμα της μαμάς μου, επειδή είναι κι αυτή εθελόντρια, ήμουν σίγουρη πως αν συνέβαινε κάτι στο δρόμο, η Καλλιόπη θα ήταν ικανή να το χειριστεί. Αν όχι να έσωζε τον άνθρωπο, θα καλούσε σε βοήθεια… κάτι θα έκανε πάντως!» υποστήριξε η Αντιγόνη Πασχαλάκη, που όταν συνέβη το περιστατικό έλειπε στα Χανιά, όπου σπουδάζει μηχανικός φυσικών πόρων και περιβάλλοντος.

«Ήταν κάτι που με σόκαρε, γιατί δεν είναι τόσο συνηθισμένο ένα μικρό παιδί να κάνει κάτι τέτοιο και άργησα να το συνειδητοποιήσω, γιατί δεν το βλέπεις κάθε μέρα στο δρόμο» παραδέχθηκε ο πατέρας της Καλλιόπης, επαγγελματίας προπονητής ποδοσφαίρου σε ομάδες της Σητείας, Ματθαίος Πασχαλάκης που συμπλήρωσε: «Ασφαλώς ήταν μια γενναία πράξη, αλλά δεν της λέω τέτοια γατί δεν θέλω «να καβαλάει καλάμι»… Θέλω να μείνει όπως είναι, αλλά θα ήμουν εξίσου υπερήφανος, ακόμη κι αν δεν το χε κάνει» τόνισε ο κ. Πασχαλάκης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει, ότι είναι εξίσου περήφανος και για τις δυο του κόρες.

Ο εθελοντισμός καλύπτει τα κενά του επίσημου κράτους
Όνειρο της Καλλιόπης είναι να γίνει γιατρός. Να σώζει ζωές… Και όπως δείχνει μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να καταφέρει. Λατρεύει το διάβασμα και φυσικά είναι άριστη μαθήτρια, παίζει εξαιρετικά βιολί, μαθαίνει ξένες γλώσσες, έπαιζε βόλεϊ για δύο χρόνια στα μικρά τμήματα του Σητειακού, κάνει υποβρύχιες καταδύσεις με τον πατέρα και γενικά είναι χαρισματικό παιδί. Κάτι που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που τη συναντάς, μέσα από το καθάριο βλέμμα της και το χαμόγελο στο πρόσωπό της. Όπως τα περισσότεροι συνομήλικοί της, ασχολείται κι εκείνη με υπολογιστές και κινητά, αλλά για περιορισμένη ώρα.

Καταφέρνει όμως να μην «κολλάει» και να μην εθίζεται σε αυτά, αφού πέρα από τα παραπάνω ενδιαφέροντα της αρέσει επίσης πολύ να εξερευνά τη φύση και το βυθό, παρέα με τον πατέρα της, που της μαθαίνει πολλά πράγματα. Σημαντικότερο όμως μάθημα από όσα έχει πάρει από την οικογένειά της, πέρα από τις ηθικές αξίες, είναι η αγάπη για τον εθελοντισμό και τον συνάνθρωπο. «Ο Εθελοντισμός καλύπτει αυτή τη στιγμή τα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος. Μακάρι ο καθένας να κάνει για το συνάνθρωπό του κάτι από λίγο, ώστε όλοι μαζί να φτάσουμε το πολύ και στο τέλος να μην έχουμε ανάγκη καν το κράτος. Πίστεψε με το μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από το επίσημο κράτος…. υποστηρίζει ο πατέρας της Καλλιόπης.

Θέλει να συναντήσει τον άνθρωπο που έσωσε…
Ωστόσο, υπάρχει και κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η Καλλιόπη… Ελπίζει όμως πως θα γίνει σύντομα στο μέλλον. Θέλει σαν τρελή να επικοινωνήσει ξανά με τον άνθρωπο που έσωσε. Κάτι που όπως αποκάλυψε θα της έδινε πολύ μεγάλη χαρά: «Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να επικοινωνήσουμε μαζί του. Η Καλλιόπη μας είπε ότι μιλούσε σπαστά, μάλλον ήταν Ελληνογάλλος, περίπου 75-80 χρονών και προσωπικά πιστεύω πως είναι από κάποιο χωριό, που δεν ασχολείται πολύ με διαδίκτυο και τέτοια. Ελπίζω όμως ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να τον βρούμε και αυτό θα είναι μία ηθική ανταμοιβή για όλους» τόνισε στο zarpanews.gr o πατέρας της μικρής ηρωίδας.

πηγή zarpanews

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications