Κύρια είδηση στα διεθνή ΜΜΕ είναι από χθες η σύλληψη στο Λονδίνο του Τζούλιαν Ασάνζ, του Αυστραλού προγραμματιστή που έγινε γνωστός για την ανάμιξή του στη λειτουργία της ιστοσελίδας WikiLeaks, την οποία δημιούργησε το 2006.

Μέσω της συγκεκριμένη ιστοσελίδας ο Ασάνζ προέβη σε διαρροές των εγγράφων Αμερικανών διπλωματών από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο διάφορων πολιτικών αποφάσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα διπλωματικά έγγραφα των Wikileaks συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, όπου γίνονται αναφορές για δηλώσεις και επαφές αρχηγών κομμάτων σχετικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό στη μετά σχεδίου Ανάν εποχή (2004). Επιπλέον, υπάρχουν και πληροφορίες για τον τρόπο διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα που ήρθαν στην Κύπρο και προκάλεσαν κάποια χρόνια μετά την έκρηξη στο Μαρί, όπου χάθηκαν 13 άτομα.

To «νέο» σχέδιο Ανάν
Έγγραφο με κωδικό 05ANKARA799, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2005, για τη συνάντηση μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και του Αμπντουλάχ Γκουλ στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο «ο Ντισλί (πρώην Βουλευτής του ΑΚΡ) είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιούλ ότι, εάν υπάρχουν `ορισμένες αλλαγές` στο σχέδιο Ανάν, ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ε/κ (would again push the plan with the Greek Cypriot public)».

Έγγραφο με κωδικό 06NICOSIA766, ημερομηνίας 23ης Μαΐου 2006, σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του “ΝΑΙ” στο σχέδιο Ανάν για το δημοψήφισμα και για αυτό τον λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο.
Ο Α. Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσθεσε ότι κατ` ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.

«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε όπως: (1) το όνομα «Ανάν» θα πρέπει να αφαιρεθεί από οποιοδήποτε σχέδιο, (2) δεν θα πρέπει να υπάρξουν στο µέλλον δημοψηφίσματα για Ναι και Όχι και (3) Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο, ακόμα και αν αυτό δεν ίσχυε.

«Εξήγησε (ο Αβέρωφ) ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν μια τάση να δείχνουν περιφρόνηση στη διεθνή κοινότητα σαν σύμβολο πατριωτισμού, και τα πλειοψηφικά "Όχι" σε τέτοια σενάρια αντιμετωπίζoνται γενικά ως εθνικός θρίαμβος.
Η δύναμη του "Όχι" είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική ψυχή και μαρτυρεί την εθνική γιορτή κάθε 28η Οκτωβρίου, όταν ο Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο Musolini την ημέρα του ΟΧΙ», αναφέρει.

Έγγραφο με κωδικό 07NICOSIA839, ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2007, Παράγραφος 1: «Ο Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η Κύπρος επειγόντως χρειαζόταν νέα ηγεσία, αφού οι «ηλίθιες» πολιτικές (stupid policies) του Προέδρου Παπαδόπουλου είχαν φέρει ντροπή και προσβολή (shame and embarrassment) στο νησί».

Παράγραφος 7: Ο Αναστασιάδης κατηγόρησε (decried) τον Παπαδόπουλο ότι οδηγούσε τη χώρα σε καταστροφή και, µάλιστα, σφυρώντας στη διαδροµή.

Έγγραφο με κωδικό 08NICOSIA273, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008, για τα σχόλια του τότε Αμερικανού Πρέσβη για συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι «ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν, με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ».

Έγγραφο με κωδικό 09NICOSIA317, ημερομηνίας 3 Μαΐου 2009, σημειώνει ότι «ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ, για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) για να επιτευχθεί το “ΝΑΙ” σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα».

Η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίου Monchegorsk.
27 Ιανουαρίου 2009: Οι Αμερικανοί στη Λευκωσία θέτουν σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ερώτημα αν η Κύπρος «νίπτει τας χείρας της» για την υπόθεση του πλοίο Monchegorsk.
Στο έγγραφο περιγράφεται ο φόβος των Κυπρίων για αντίποινα από τη Δαμασκό και υπενθυμίζεται η περίπτωση ενός άλλου φορτηγού, του «Γκρεγκόριο», που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρεια Κορέα στους Σύριους.
Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο συμβάν στάθηκε αφορμή για να ανοίξει η γραμμή μεταξύ της Λαττάκειας στη Συρία και της Αμμοχώστου στα Κατεχόμενα.

Οι πηγές του Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσαν στην Πρεσβεία ότι το Monchegorsk, με την τρέχουσα επικεφαλίδα και την ταχύτητα των 11 κόμβων, θα έπρεπε να φτάσει στη Λατάκεια, Συρία, τον τελικό προορισμό της, στις 23:30 ώρα Zulu, 27 Ιανουαρίου. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) πληροφόρησε την πρεσβεία ότι το πλοίο «δεν είχε λάβει ή μεταδώσει μηνύματα μέσω ασυρμάτου προσφάτως».

ΟΙ απειλές της Χίλαρι
29 Ιανουαρίου 2009: Όπως προκύπτει από το απόρρητο διπλωματικό έγγραφο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (09State7877), με την υπογραφή της κ. Χίλαρι Κλίντον, δινόταν εντολή στα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία να μεταφέρουν στους Κυπρίους αξιωματούχους ότι «η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως η μεταφορά τού εν λόγω φορτίου πιθανώς αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ακόμα να ασκήσουν πιέσεις στην Κύπρο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματική στο αίτημά της να προσέλθει το πλοίο σε κυπριακό λιμάνι.
«Ωστόσο, αν το πλοίο φτάσει στη Συρία, χωρίς η κυβέρνηση της Κύπρου να έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να απεικονίσει τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης με τον πιο θετικό τρόπο...», έγραφε η Κλίντον και κατέληγε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πρόθυμες να βοηθήσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο.

Η αμηχανία Χριστόφια
Η αντίδραση της Λευκωσίας δεν άργησε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην κυπριακή πρωτεύουσα απέστειλε απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75), με το οποίο ανέφερε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Μόντσιεγκορσκ» στα χωρικά ύδατα της Μεγαλονήσου.
Επισημαίνει τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε.

Στο απόρρητο τηλεγράφημα επισημαίνεται με ενοχλημένο ύφος ότι ο κ. Παντελίδης παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Κύπρου.
Παρατίθενται οι πρώτες αναφορές των λιμενικών για μεγάλες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών, που ήγειραν τις ανησυχίες των Κυπρίων.

Λίγες ώρες αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν, σε εμπιστευτικό διπλωματικό έγγραφο (09Nicosia77), ότι o τότε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κυπριακής προεδρίας Λεωνίδας Παντελίδης εμφανίζεται να επεξεργάζεται και να επικοινωνεί το ενδεχόμενο μεταφοράς τού «εκρηκτικού» φορτίου του «Monchegorsk» από δυνάμεις του ΟΗΕ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυπριακή κυβέρνηση νιώθει πιεσμένη και θέλει να αποφύγει μία αναμέτρηση με τη Συρία και το Ιράν... Αφήνουμε τους ειδικούς τής Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης να εξετάσουν αν η ιδέα του Παντελίδη για τα σώματα του ΟΗΕ στον Λίβανο ή κάποιες άλλες διευθετήσεις που εμπλέκουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι εφαρμόσιμες», σχολιάζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία κ. Φρανκ Ούρμπανσιτς.

sigmalive.com

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications