Τεράστια φωτιά κατέκαψε μέρος του εργοστασίου που κατασκευάζει τους διηπειρωτικούς υποβρύχια εκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους R-29RMU Sineva (ΝΑΤΟ: SS-N-23A Skiff) καθώς και το νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-28 Sarmat (ΝΑΤΟ: SS-X-30).

Το εργοστάσιο KrasMash βρίσκεται στο Krasnoyarsk της Σιβηρίας και ακόμη και κατά την εποχή της ΕΣΣΔ αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά βιομηχανικά συγκροτήματα κατασκευής βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Η φωτιά εξερράγη χτες το απόγευμα και εξαπλώθηκε σε έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων του εργοστασίου και για την κατάσβεση της ενεπλάκησαν 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 64 άνδρες.

Ο μαύρος καπνός από την τεράστια φωτιά εξαπλώθηκε πάνω από την πόλη του Krasnoyarsk και ήταν ορατή από απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές η φωτιά ξέσπασε στο τμήμα κατασκευής ψυγείων του εργοστασίου και δεν σχετίζεται με το τμήμα κατασκευής των βαλλιστικών πυραύλων.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ τμήμα του εργοστασίου μετατράπηκε ώστε να μπορεί να παράγει πολιτικά προϊόντα όπως ψυγεία και σύμφωνα με τους Ρώσους αυτό το τμήμα υπέστη την καταστροφή.

Πάντως από το μέγεθος και την ένταση της φωτιάς αλλά και από την απόχρωση του καπνού, φαίνεται ότι τα υλικά που καίγονταν ήταν ιδιαίτερα εύφλεκτα, βιομηχανικά και λόγω της φύσης του εργοστασίου δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν ακόμη και τα πλέον απίθανα ενδεχόμενα…

Ο πύραυλος RS-28 Sarmat αποτελεί μαζί με τον υποβρύχια εκτοξευόμενο RSM-56 Bulava (ΝΑΤΟ: SS-NX-30 ή SS-N-32) τα πλέον σύγχρονα και καταστροφικά διηπειρωτικά όπλα του ρωσικού στρατηγικού οπλοστασίου.

 

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications