Ο Πέτρος Γαϊτάνος μιλάει πρώτη φορά για το πολυσυζητημένο σποτ και για το μήνυμα που έστειλε στον κόσμο

Και το φετινό Πάσχα είναι το πρόσωπο των ημερών. Οχι μόνο γιατί ως ψάλτης έχει ταυτιστεί με το κατανυκτικό κλίμα της περιόδου, αλλά γιατί πρωταγωνιστεί στην πιο πολυσυζητημένη διαφήμιση των τελευταίων ετών, στην οποία παροτρύνει τους νονούς να αγοράσουν στα βαφτιστήρια τους λαμπάδες, αφού πρώτα έχει… υποδυθεί τον Πόντιο Πιλάτο, τον Ιούδα Ισκαριώτη και τον πιστό στην Εκκλησία – με την κυρία που βρίσκεται πίσω του να του βάζει φωτιά στα μαλλιά!

Ο Πέτρος Γαϊτάνος, από την ημέρα που βγήκε στον αέρα η διαφήμιση του Jumbo στην οποία κρατά τον κεντρικό ρόλο, έχει πολιορκηθεί στενά από τα ΜΜΕ για να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους είπε το «ναι». Στην πρώτη του συνέντευξη, ο γνωστός ερμηνευτής μιλά στη «δημοκρατία» για το περίφημο διαφημιστικό, για τον απόηχο που είχε, και στέλνει το δικό του μήνυμα για το Πάσχα.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το «ναι» στο διαφημιστικό των Jumbo;

Η πρόταση μου είχε γίνει από πέρυσι. Δεν μας προέκυψε, και τελικά η διαφημιστική επανήλθε φέτος με μια νέα πρόταση. Μου πρότειναν τρία σενάρια και τελικά επιλέξαμε το συγκεκριμένο. Εψαξα κάθε φράση και έκφραση με κάθε λεπτομέρεια – τα ψάξαμε μαζί με τους ανθρώπους της διαφημιστικής. Η ιδέα ήταν της εταιρίας και τη βρήκα πολύ εύστοχη και έξυπνη. Δεν σας κρύβω πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους που αποφάσισα να κάνω την εν λόγω διαφήμιση ήταν γιατί ήθελα να «χαλαρώσω» περισσότερο τη σχέση μου με τον κόσμο. Ηθελα να φανεί πως είμαι ένας άνθρωπος με χιούμορ. Να το δουν όλοι οι συμπολίτες μου και όχι μόνο αυτοί που έρχονται στις συναυλίες μου και το γνωρίζουν πως δεν στέκομαι σε κλισέ και σοβαροφάνειες ούτε λογαριάζω τον εαυτό μου για σπουδαίο. Θεωρώ ότι πολύς κόσμος έχει την αίσθηση, λόγω του ρεπερτορίου μου, ότι είμαι υπέρ το δέον σοβαρός και αυστηρός. Ετσι, επιδιώκω να «χαλαρώσω» τη σχέση μου με όλους εκείνους που δεν έχει τύχει να με δουν ζωντανά στις συναυλίες μου. Διότι στις εμφανίσεις μου κάνω πλάκα, λέω αστεία. Με αυτή τη δράση μου είναι σαν να λέω «είμαι εδώ σαν όλους, είμαι καθημερινός και φιλικός». Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως ήθελα, μέσα από την εμπορική πλευρά των πραγμάτων, να φτιάξω κάτι που θα έχει μια ποιότητα, ένα επίπεδο. Να έχει χιούμορ, αλλά να περνάει και ένα μήνυμα. Ηθελα να δείξω πως, ακόμη και σε ένα εμπορικό σποτ, ο Πέτρος Γαϊτάνος μπορεί να αφήσει τη σφραγίδα του.

Δεν φοβήθηκες ότι με αυτή τη διαφήμιση κάποιοι θα σε περίμεναν στη γωνία;

Οχι βέβαια. Δεν ασχολούμαι με αυτά. Εχω αγαθή σκέψη για όλα αυτά. Τα κάνω και χαίρομαι σαν παιδί. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Κάνω μια προσευχή για αυτούς να τους φωτίζει ο Θεός, όπως όλους μας. Δεν ασχολούμαι με το αν κάποιοι έχουν αντίθετη γνώμη για αυτά που κάνω. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, οι πάντες ήταν πολύ θετικοί και το αντιμετώπισαν καλά.

Τα άλλα δύο σενάρια για τη διαφήμιση ποια ήταν;

Δεν τα αποκαλύπτω σε κανέναν. Απλά, να σας πω ότι ήταν λιγότερο ταιριαστά σε εμένα.

Ηταν η πρώτη φορά που σου έκαναν πρόταση για διαφήμιση;
Για εμπορική διαφήμιση και για πρωταγωνιστικό ρόλο, ναι. Μου είχε ξαναγίνει πρόταση να πάρουν ηχογραφήματα δικά μου, δηλαδή να ακουστεί η φωνή μου σε κάποιο σποτ.

Ο κόσμος τι σου λέει;

Το αντιμετωπίζει με πολλή συμπάθεια και το βρήκε πολύ χαριτωμένο – είναι ενθουσιασμένος.

Στο διαφημιστικό σποτ σε βλέπουμε η πρόταση από τη διαφημιστική να σε βρίσκει σε έναν χώρο που μοιάζει με το σπίτι σου. Στην πραγματικότητα, η πρόταση πού σε βρήκε;

Στο σπίτι μου!

Κατά τη γνώμη σου, υπάρχουν κάποιοι που σε στοχοποιούν επί τούτου;

Πιθανόν. Αλλά δεν θεωρώ ότι στοχοποιούν εμένα, αλλά αυτό που πρεσβεύω. Εκείνοι, δηλαδή, που δεν αγαπούν τον Χριστό, την παράδοσή μας και τις αξίες του έθνους μας είναι πάντα απέναντί μου. Το πρόβλημα δεν είμαι εγώ, αλλά αυτό που εκπροσωπώ. Βρίσκουμε απέναντί μας, ιδίως εμείς που είμαστε διάσημοι, τους ανθρώπους που ενοχλούνται από τις αξίες που «κουβαλάμε».

Στο πρόσφατο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία σε είδαμε να συμμετέχεις, τραγουδώντας τον Εθνικό Υμνο. Για ποιον άλλον λόγο, εκτός από τους «εθνικούς λόγους», θα κατέβαινες στο Σύνταγμα για να διαδηλώσεις;

Για πολλούς λόγους. Θα κατέβαινα να διαδηλώσω για να υπερασπιστώ την έννοια τού «εμείς». Θα κατέβαινα να διαδηλώσω για τον σεβασμό στη δημιουργία, αλλά και για τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία αγαπώ πολύ και είναι ευλογημένα. Θα συμμετείχα σε συλλαλητήριο, φυσικά, και για την Εκκλησία μας.

Σε ενοχλεί όταν σε θυμούνται περισσότερο το Πάσχα;

Δεν με ενοχλεί. Αν με ανακαλύπτει κανείς μόνο εκ παραδρομής το Πάσχα, χάνει όλον τον υπόλοιπο χρόνο, διότι κάνω συνεχώς πράγματα, όπως συναυλίες και εμφανίσεις. Από την άλλη, βέβαια, επειδή είμαι ο μοναδικός δυόμισι δεκαετίες τώρα που ασχολείται με την εκκλησιαστική μουσική, είναι λογικό να με θυμούνται στις κορυφαίες στιγμές της Ορθοδοξίας μας. Εγώ φέρω την έκφραση της δοξολογίας του Χριστού μέσα από την ομολογία μου και καθένας αξιώνεται ή απαξιώνεται απέναντι σε αυτό.

Εμφανίσεις θα κάνεις;

Θα κάνω διάφορες συναυλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με όλα τα ρεπερτόρια που με ξέρει και με αγαπά ο κόσμος. Ετοιμάζω και διάφορες παραγωγές, μια συνεργασία με Αμερικανούς. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα δισκογραφική εργασία με τον τίτλο «Journey to Ithaka» – «Ταξίδι στην Ιθάκη», που ξεδιπλώνεται σε μια διπλή κασετίνα. Είναι μια παραγγελία του σημαντικού φορέα Faculty Resource Network (FRN) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), του μεγαλύτερου ιδιωτικού πανεπιστημίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μάλιστα, η δουλειά αυτή θα παρουσιαστεί ζωντανά με συναυλίες σε διάφορα κράτη και πόλεις του πλανήτη. Η έναρξη θα γίνει με συναυλίες στο Πουέρτο Ρίκο τον Ιανουάριο του 2020, ενώ ακολουθούν Νέα Υόρκη, Αθήνα, Ισραήλ και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές θα κατέβαινες;

Οχι. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με την πολιτική. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι αξιόλογοι για αυτό. Είμαι, νομίζω, ακατάλληλος. Γιατί η πολιτική γίνεται μέσα από συμφέροντα, από περίεργες παρέες. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις τίμιων και σωστών πολιτικών. Εγώ δεν θα ήθελα να μπω σε έναν κυκεώνα παρανομίας, πονηριάς και αδιαφάνειας, όταν στη ζωή μου παλεύω ακόμη και τον πιο μικρό λεκέ να τον βγάλω, πόσο μάλλον να μπω μέσα στον βούρκο και στη λάσπη.

Σε έχουμε δει να δίνεις συναυλίες σε εκκλησίες. Εχεις σκεφτεί άλλα μέρη στα οποία θα ήθελες να ψάλεις ή να τραγουδήσεις;

Εχω στο μυαλό μου να κάνω κάποιες παραγωγές μέσα σε σπήλαια, σε κάστρα και σε καθεδρικούς ναούς, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, αλλά αυτό είναι μεταγενέστερο. Τώρα προέχει η παραγωγή που κάνω με τους Αμερικανούς.

Τι μήνυμα στέλνεις στους συνανθρώπους μας αυτό το Πάσχα;
Να αποκτήσουμε αυτομεμψία, να βγούμε από το «εγώ» μας, να βάλουμε μέσα μας τον Χριστό και, εν τέλει, να πράττουμε υπέρ και μόνο της μετανοίας. Να μετανοήσουν, να γυρίσουν στην Εκκλησία και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Τα σημαντικά είναι αυτά που δεν πεθαίνουν

Η καταστροφή του ιστορικού ναού της Παναγίας των Παρισίων τι συναισθήματα σου προκάλεσε;

Αρχικώς στενοχωρήθηκα και στη συνέχεια συγκινήθηκα βλέποντας τους Γάλλους να κλαίνε αγκαλιασμένοι. Μετά σκέφτηκα ότι ακόμη και στα ιερά κτιστά πράγματα δεν θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία από όση τους αναλογεί. Οφείλουμε να επικεντρωνόμαστε στα αιώνια και τα άυλα. Βλέπουμε πως όλα τα υλικά κάποια στιγμή θα γίνουν σκόνη. Τα σημαντικά είναι αυτά που δεν πεθαίνουν ή χάνονται. Να, ένα μνημείο, όπως η Παναγία των Παρισίων, με μια σπίθα μπορεί να γίνει στάχτη. Δεν πρέπει να τοποθετούμε το «είναι» μας στην ύλη. Με την ύλη πρέπει να συμπεριφερόμαστε ωσάν να την έχουμε και όχι σαν να την κατέχουμε.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications