Υποκρισία συμμοριτών: Τεράστιο βήμα για την Ελλάδα καθώς η χώρα θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα, κατασκευασμένο από Έλληνες επιστήμονες, δήλωσε ο υπουργός, σχολιάζοντας τη συμφωνία.
Δήλωση συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στις ΗΠΑ, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) με τη NASA.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση για τη συμφωνία είπε ότι "πρόκειται για τεράστιο βήμα για την Ελλάδα αυτή η Συμφωνία, καθώς η χώρα μας θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα, που θα κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες".
"Η Ελλάδα γίνεται μέλος του γκρουπ των ελάχιστων χωρών που έχουν κατεβάσει δικό τους όχημα στη Σελήνη. Το όχημα αυτό θα παραμείνει για μερικές μέρες στη Σελήνη όπου θα μαζέψει δεδομένα, τα οποία θα είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι προγραμματισμένες εκτοξεύσεις είναι το 2021 και το 2022. Δείξαμε ότι όταν υπάρχει συντονισμός δυνάμεων μπορούμε να πρωτοπορήσουμε", συνέχισε ο υπουργός.
Ο Ν. Παππάς ευχαρίστησε "τους ανθρώπους που εδώ και μήνες δούλεψαν σιωπηλά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Μαντζούρη και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, αλλά και τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους".
Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της έρευνας!! (ήρθαν οι συμμορίτες που δεν έχουν ούτε έναν εφευρέτη ιστορικά λόγο της ράτσας τους και "έφεραν την τεχνολογία") Η Δήλωση Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, και ο Διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, προβλέπει τη συνεργασία των δύο Οργανισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA: «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», καθώς και την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα της NASA, προβλέπεται η αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022 (σ.σ.: συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon») για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητές.
Της υπογραφής αυτής της σημαντικής συμφωνίας, είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρος του ΕΛΔΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (International Astronautical Congress 2018), που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 στη Βρέμη. Ενώ μεσολάβησε, τον Φεβρουάριο του 2019, ανοιχτή πρόσκληση του ελληνικού Οργανισμού προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή.
Οι 14 προτάσεις που κατατέθηκαν και κρίθηκα άκρως ενδιαφέρουσες από ΕΛΔΟ και NASA αφορούν: Την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς τη Σελήνη, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας σε αυτή, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες, τη δημιουργία συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.
Στην επιτυχή προετοιμασία και ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και ιδιωτικές εταιρείες.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου