Συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθος των ανυπότακτων παρουσίασε ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το νομοσχέδιο που κατατίθεται τον Απρίλιο στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για 30.000 ανυπότακτους. Οπως γίνεται αντιληπτό, το νούμερο είναι συγκλονιστικό καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ουσιαστικά δεν υπηρετεί ένας ολόκληρος... Στρατός.

"Υπάρχουν 30.000 ανυπότακτοι καθώς παρουσιάζεται για στράτευση μόνο το 25% των στρατευσίμων" είπε ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης."Πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις ώστε οι στρατεύσιμοι που θα στρατευθούν στην ώρα τους να μην νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους ένα εχθρικό κράτος" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη.

Αναφορικά με τα μέτρα που προβλεπουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, προβλέπουν μεταξύ άλλων, την αναστολή της επιβολής διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων έως το 2020.

Επιπλέον τους παρέχεται η δυνατότητα να ταχτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι το τέλος του 2020.Μειώσεις όχι μόνο σε επίπεδο θητείας αλλά και σε επίπεδο προστίμων προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Ειδικότερα, σε ότι τους αφορά, η εναλλακτική ή κοινωνική, όπως λέγεται, θητεία που υπηρετούν μειώνεται από τους 15 μήνες που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξισώνεται η διάρκεια της κοινωνικής με αυτήν της κανονικής στρατιωτικής θητείας, ενώ ταυτόχρονα για εκείνους που είναι άνω των 30 ετών προστίθεται η πρόβλεψη, εφόσον το επιθυμούν, μετά από 20 ημέρες κοινωνικής υπηρεσίας να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της έναντι χρηματικού τιμήματος.

Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, από 9 σε 6 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 8 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να μειώνεται από 9 σε 8 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 9 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της "ανθρωποκεντρικής διοίκησης".Για τους ΟΒΑ , ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και αυτό το νόημα έχει η επιπλέον τριετία που δίνεται.Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα των ΕΔ εντοπίζεται στις Ειδικές Δυνάμεις λόγω γήρανσης.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί «Ρυθμίσεων μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας, στρατιωτικής δικαιοσύνης και άλλων διατάξεων» κατατίθεται προς ψήφιση τον Απρίλιο.

Ρυθμίσεις προσωπικού
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως για τα παιδιά που είχαν εισαχθεί σε στρατιωτικές σχολές και τα οποία κάποια στιγμή παρουσίασαν πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αυτών. Πλέον με βάση το νομοσχέδιο τα συγκεκριμένα παιδιά θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες θα αποφοιτούν ως υπαξιωματικοί με την πρόβλεψη εν συνεχεία να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες γραφείου.

Παράλληλα και σε ότι αφορά τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ρυθμίζεται ένα πάγιο αίτημα τους ως προς την εν’ ενεργεία εισαγωγή τους στο Σώμα των Αξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και την απονομή του βαθμού Υπολοχαγού κατά την αποστρατεία τους.Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα και στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που το επιθυμούν, να παρατείνουν τη θητείας τους στο στράτευμα για 3 επιπλέον έτη (από 3 που ισχύει σήμερα, σε 6).

Πυρόπληκτοι
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει επίσης προβλέψεις και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους (σπίτια ή επιχειρήσεις) από την πύρινη λαίλαπα. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή.

Στρατιωτική δικαιοσύνη
Να σημειώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει και μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη στρατιωτική δικαιοσύνη διευρύνοντας τη δικαιοδοσία των σχετικών δικαστηρίων, αλλά και εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα στρατιωτικά δικαστήρια να δικάζουν ακόμη και περιπτώσεις… μονομαχίας μεταξύ στελεχών του στρατεύματος!

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ρύθμιση μέσω της οποίας συνίστανται Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη, αλλά και στους στρατεύσιμους, σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να συσταθούν τρία τέτοια Γραφεία, ένα σε κάθε Γενικό Επιτελείο και στα οποία θα μπορεί να απευθύνεται ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είτε θίγεται από αποφάσεις της διοίκησης, είτε ότι υφίσταται κακομεταχείριση στο πλαίσιο της θητείας του, ζητώντας την αποκατάσταση του.

Νέο δελτίο ταυτότητας
Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας για τους στρατιωτικούς, το οποίο θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με ενσωματωμένο τσιπ ασφαλείας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους του να το χρησιμοποιήσουν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Υγειονομική περίθαλψη ανασφαλίστων
Παράλληλα, μέριμνα, μέσω του εν λόγο νομοσχεδίου, υπάρχει και για την πλήρη υγειονομική περίθαλψη μιας σειράς κατηγοριών ανασφαλίστων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς Α΄ βαθμού των στελεχών των Ε.Δ που είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα και πολεμήσει στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Ειδικότερα, όσοι από αυτούς είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον πλήρη περίθαλψη και νοσηλεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications