Ποιος μπορεί να πει τι είναι ο χρόνος; Υπάρχει πραγματικά παρελθόν, παρόν και μέλλον; Κυλάει αργά ή γρήγορα. Έχει διακυμάνσεις ή είναι σταθερός;

Όπως και να έχει, ένα ερώτημα -από τα πολλά- πλανάται στον αέρα: Γιατί ο χρόνος επιταχύνει καθώς μεγαλώνουμε;

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα. ότι η άμμος από την κλεψύδρα ξεγλιστράει γρηγορότερα, με έναν εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με το iflscience.com, μια εξήγηση γι ‘αυτό το φαινόμενο δίνεται από τον συγγραφέα μία μελέτης, τον Adrian Bejan από το πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος λέει ότι οι αποκλίσεις μεταξύ «ρολογιού» και «χρόνου του μυαλού» είναι υπεύθυνες για αυτή την επιτάχυνση της ζωής μας .

Σε μια δήλωσή του, ο Bejan είπε ότι «το ανθρώπινο μυαλό αισθάνεται την αλλαγή του χρόνου όταν οι αντιληπτές εικόνες αλλάζουν». Με άλλα λόγια, «το παρόν είναι διαφορετικό από το παρελθόν επειδή η διανοητική οπτική μας έχει αλλάξει, όχι επειδή κάποιος «προχωράει» τους δείκτες του ρολογιού».

Στην εργασία του, γράφει ότι «ο ρυθμός με τον οποίο οι αλλαγές στις νοητικές εικόνες γίνονται αντιληπτές μειώνονται με την ηλικία» και ότι επειδή τα παιδιά είναι σε θέση να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται περισσότερες νοητικές εικόνες ανά δευτερόλεπτο από τους ενήλικες, οι ημέρες τους αισθάνονται ότι είναι γεμάτες με περισσότερο χρόνο .

Το ανθρώπινο μάτι είναι συνεχώς εν κινήσει και μόλις επεξεργαστεί μια εικόνα αλλάζει την εστία του σε κάτι άλλο. Αυτές οι ταχείες κινήσεις του ματιού χωρίζονται από μικρές ακινητοποιημένες περιόδους κατά τις οποίες το μάτι καθορίζει το βλέμμα του σε μια συγκεκριμένη εικόνα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μάτι ενός μέσου ενήλικα κάνει λιγότερες τέτοιες κινήσεις σε σύγκριση με τα παιδιά. Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι καθώς γερνάμε, αρχίζει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε οι εγκέφαλοί μας να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τον αμφιβληστροειδή.

Μια ανάλογη εξήγηση θα ήταν να πούμε ότι βιώνουμε τη ζωή μας όπως περίπου συμβαίνει σε μία φωτογραφική μηχανή: Όσο περισσότερες φωτογραφίες τραβιούνται ανά δευτερόλεπτο, τόσο πιο αργή εμφανίζεται η κίνηση του χρόνου. Το αντίθετο δίνει την ψευδαίσθηση ότι τα γεγονότα συμβαίνουν γρηγορότερα.

Έτσι, λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι ο χρόνος δεν επιταχύνεται καθώς γερνάτε, αλλά τα κακά νέα είναι ότι απλώς το αντιλαμβάνεστε λιγότερο καθώς η δύναμη επεξεργασίας του εγκεφάλου σας μειώνεται, τουλάχιστον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Review .

www.diadrastika

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications