Την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, αφ'ότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοαναγορεύτηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, σχολιάζει στο Sputnik πρώην σύμβουλος του Ούγκο Τσάβες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί. Και όσοι προσπαθούν να τον διατηρήσουν στην εξουσία, πραγματικά είναι σαν να προσπαθούν να κουνήσουν ένα νεκρό άλογο»: Αυτό σημειώνει, μιλώντας στο Sputnik για τον Νικολάς Μαδούρο, o σύμβουλος του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, Χάιντς Ντίτεριχ, ο οποίος πλέον διευθύνει ένα ερευνητικό κέντρο στο Universidad Autonoma Metropolitana, στο Μεξικό.

Ειδικότερα, μιλώντας για την κρίση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, ο Χάιντς Ντίτεριχ, λέει: «Ο Μαδούρο κληρονόμησε ένα οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που ήταν ήδη σε κρίση τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης του προέδρου Τσάβες και αυτό οφειλόταν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καπιταλαστική κρίση του 2008 που κατέστρεψε τις τιμές του πετρελαίου και το σύνολο του μοντέλου του Ούγκο Τσάβες (…).

Γκουάιδο: Αν με «απαγάγουν» θα είναι ένα από τα τελευταία λάθη του Μαδούρο Έτσι, αυτό το μοντέλο άρχισε να εισέρχεται σε κρίση και όταν ο Μαδούρο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 2013, δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει σε αυτό το νέο περιβάλλον, τις παγκόσμιες συνθήκες, για να καταστήσει το παλαιό μοντέλο λειτουργικό.

Συνεπώς, συνέχισε με το μοντέλο και οι άνθρωποι ξεκίνησαν να είναι δυσαρεστημένοι, κάτι που έγινε σαφές στις εκλογές του 2015, όταν τις βουλευτικές κέρδισε η δεξιά, η αντιπολίτευση. Αλλά αντί να μεταρρυθμίσει το μοντέλο και να το προσαρμόσει σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις, ο μαδούρο το συνέχισε.

Όταν οι άνθρωποι εξεγέρθηκαν, τότε έγινε πιο καταπιεστικός και τελικά κατέστη μια κανονική αστική δικτατορία με δημοκρατική πρόσοψη, τίποτα περισσότερο. Επομένως, είναι σφετεριστής ενός ιστορικού σχεδίου που ήταν δημοκρατικό και προοδευτικό και εκείνος πραγματικά υποανέπτυξε, φτάνοντας στο σημείο να μην υπάρχει τρόπος να σωθεί. Και οι άνθρωποι που προσπαθούν να τον διατηρήσουν στην εξουσία, πραγματικά είναι σαν να προσπαθούν να κουνήσουν ένα νεκρό άλογο. Δεν υπάρχει τρόπος να τον σώσουν».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στήριξη του στρατού στο πρόσωπο του Μαδούρο, ο ίδιος σημειώνει: «Πιστεύω ότι υπάρχει αυξανόμενη απομόνωση του Μαδούρο πολιτικά, διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο και ο στρατός, φυσικά, δεν απομονώνεται από αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι είναι θέμα εβδομάδων μέχρι να χρειαστεί να διώξουν τον Μαδούρο, επειδή ο μόνος τρόπος για να σωθεί η διαδικασία στη χώρα από την αμερικανική κυριαρχία είναι χωρίς τον Μαδούρο».

Για τον Χουάν Γκουάιδο και τις όλες διεργασίες που δρομολογεί ο ίδιος, ο Χάιντς Ντίτεριχ σχολιάζει ότι «εάν δεν γίνει μάρτυρας στη διαδικασία, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», εκτός και εάν, όπως λέει, «διαμορφωθεί μία τρίτη δύναμη». «Επειδή δεν μπορεί να είναι ο Γκουάιδο πρόεδρος, δεν μπορεί να είναι ο Μαδούρο πρόεδρος. Πρέπει να υπάρξει μία τρίτη δύναμη, γιατί διαφορετικά θα πρόκειται για μία νέα αποκία των ΗΠΑ», επισημαίνει.

Μεντβέντεφ: Παρακολουθούμε τις συζητήσεις για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα Ο ίδιος χαρακτηρίζει, ακόμη, «πιθανή, αλλά όχι απαραίτητη» ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα είναι «μια ξεκάθαρη δικτατορία, όπως στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν καταστράφηκαν όλα τα δημοκρατικά καθεστώτα μέσω στρατιωτικών πραξικοπημάτων».

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε, τον Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοαναγορεύτηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει μιλήσει για απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσινγκτον.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications