Όταν ο Σορίν Ματέι κρατά στα χέρια του την Αμαλία Γκινάκη και η ομηρία μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση
Όταν ο Σορίν Ματέι κρατά στα χέρια του την Αμαλία Γκινάκη και η ομηρία μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1998, όταν ο Σορίν Ματέι κρατά όμηρο στα Κάτω Πατήσια. Για πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά χρονικά, μια υπόθεση ομηρίας εξελίχθηκε σε απευθείας σύνδεση. Σε μια σύνδεση μάλιστα που διήρκησε αρκετές ώρες και κατέληξε στην έκρηξη της χειροβομβίδας και στον θανάσιμο τραυματισμό της νεαρής ομήρου. Ο εκκωφαντικός θόρυβος της χειροβομβίδας που σκάει και οι σκληρές εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά μετά την έκρηξη προκαλούν ακόμα σοκ.

Πριν την τραγωδία

Ο Ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι απασχολούσε τουλάχιστον τρία χρόνια τις Αρχές. Είχε δραπετεύσει 6 φορές από κρατητήρια και φυλακές. Το 1995 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για αρκετές ληστείες, είχε όμως καταφέρει να διαφύγει από τα δικαστήρια Ευελπίδων, λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του. Λίγο αργότερα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας. Στις 10 Μαρτίου 1996 δραπετεύει πάλι από τις φυλακές Κέρκυρας μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του για να συλληφθεί και πάλι. Τον ίδιο μήνα δραπετεύει από το νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς. Λίγες μέρες αργότερα, συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές Λαρίσης, απ’ όπου δραπετεύει ξανά.

Στις 7 Μαΐου 1997 οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν τυχαία σε μπλόκο και τον οδηγούν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Τον Ιούλιο του 1998 διατάζεται η μεταφορά του στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, κατά τη διάρκεια όμως της παραμονής του δραπετεύει από το τμήμα μεταγωγών Πάτρας και επιστρέφει στην Αθήνα. Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου τον εντοπίζουν στο σπίτι του, όπου αιφνιδιάζει τους αστυνομικούς. Ο Σορίν Ματέι, έχοντας υποψιαστεί την ενέδρα, τους περίμενε, κρατώντας ένα όπλο και δύο χειροβομβίδες. Αφού πήρε ως όμηρο τον αστυφύλακα του τμήματος ασφαλείας Χαλκίδας Θανάση Kρυσταλλογιάννη, κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Για ακόμη μία φορά, διέφυγε από την αστυνομική συνοδεία. Εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και τον αστυνομικό στον Πειραιά και επιβιβάστηκε σε ταξί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μία εβδομάδα μετά, εντόπισαν τον Σορίν Ματέι σε αγροτική περιοχή της Λάρισας, αλλά μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, ξέφυγε.

Η αιματηρή νύχτα

Ήταν βράδυ Τετάρτης, 23 Σεπτεμβρίου 1998, όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Σορίν Ματέι σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα, στην οδό Νιόβης 4. Εκεί έμενε η φίλη του Ματέι, Πηνελόπη Αθανασοπούλου, με την οποία έκανε χρήση ουσιών. Τότε οι αστυνομικοί αποφάσισαν να κάνουν έφοδο, με την παρουσία Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε να μην πυροβολήσει κανείς. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής χρησιμοποιήθηκε χειροβομβίδα λάμψης κρότου, ενώ ένας αστυνομικός τον χτύπησε με τη λαβή του όπλου. Ο Ματέι, όμως, κατόρθωσε τελικά μέσα από το φωταγωγό να διαφύγει και να μπει στο διαμέρισμα του α’ ορόφου της πολυκατοικίας. Πριν φύγει, πρόλαβε να αρπάξει τη χειροβομβίδα που είχε ακουμπισμένη στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι….

Στο διαμέρισμα του α’ ορόφου βρίσκονταν η μητέρα Σουλτάνα Γκινάκη, ο 24χρονος γιος της Βαγγέλης, η 25χρονη κόρη της Αμαλία και ο αρραβωνιαστικός της, Αποστόλης Μακρινός. Αν και όπως ήταν φυσικό, η οικογένεια αιφνιδιάστηκε, η μητέρα κράτησε την ψυχραιμία της, περιποιήθηκε τις πληγές του Ματέι και έκανε ό,τι της ζήτησε. Ο Ματέι έδεσε με ένα κορδόνι παπουτσιών το χέρι του με αυτό της άτυχης Αμαλίας Γκινάκη και το χέρι του αρραβωνιαστικού της. Γύρω στις 7 τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Αφού είχε επικοινωνήσει με τον διευθυντή ειδήσεων του σταθμού, Σταμάτη Μαλέλη, το δελτίο ειδήσεων του σταθμού διακόπτεται και ο Νίκος Ευαγγελάτος αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού διαπραγματευτή, παρακάμπτοντας κάθε έννοια δεοντολογίας.

Γύρω στις 9 το βράδυ, έφτασε στη Νιόβης και ο αρχηγός της αστυνομίας Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Πρώτη του κίνηση ήταν να ανακρίνει τη φίλη του Ματέι, Π. Αθανασοπούλου για να διαπιστώσει αν η χειροβομβίδα ήταν αληθινή. Μετά την ανάκριση της κοπέλας, που βρισκόταν επίσης υπό την επήρεια ουσιών, ο Αθανασόπουλος αποφάσισε να προχωρήσει σε έφοδο. Με την πεποίθηση ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη, απομάκρυνε τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σημείο, διέταξε να κοπεί η ζωντανή σύνδεση του ΣΚΑΙ και άρχισε να οργανώνει την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Σταμάτη Μαλέλη, ο Γ. Πλάκας που βρισκόταν δίπλα του, ψιθύρισε πως η απόφαση αυτή δεν ήταν σωστή και πως η εκτίμηση για την ψεύτικη χειροβομβίδα ήταν λανθασμένη. Και έτσι αποδείχτηκε.

Την ώρα που οι αστυνομικοί έμπαιναν στο κτίριο, ο Ματέι είχε μόλις απελευθερώσει, όπως είχε υποσχεθεί νωρίτερα στον Νίκο Ευαγγελάτο, τη Σουλτάνα Γκινάκη. Στο διαμέρισμα βρισκόταν πλέον ο ίδιος και οι δύο δεμένοι όμηροι. Στην έφοδο συμμετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας, πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη. Οι αστυνομικοί όταν μπήκαν στο διαμέρισμα, τράβηξαν με δύναμη τον Απόστολο Μακρινό, έκοψαν το κορδόνι και κατάφεραν να τον απελευθερώσουν. Την ίδια στιγμή ο Ματέι άρπαξε την κοπέλα η οποία άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη «Μη». Ο Νίκος Ευαγγελάτος βρισκόταν ξανά στον αέρα και όσα διαδραματίζονταν στο διαμέρισμα, ακούγονταν στην τηλεόραση από το ανοιχτό τηλέφωνο. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η μοιραία έκρηξη.

 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications